2014-04-01

Genusfotografen sågas


Dagens Nyheter går idag ut stort med en serie artiklar om "sexistisk reklam". Att reklamen som avses verkligen är sexistisk tar DN för självklart, liksom att den därmed utgör ett reellt problem. Allt är emellertid inte nattsvart i DN:s värld för svenskarna är nämligen, som man stolt konstaterar, "världsbäst" på att anmäla sexistisk reklam.

Jojo, vilka skulle annars vara det? Frågan är dock om "världsbäst" är det mest passande ordet för att beskriva denna postmodernistiska och intersektionella form av extrem lättkränkthet. Det är såklart en fråga om åsikter, även om DN presenterar det hela som objektiva fakta, men själv finner jag Sverige snarare "pinsamt" än "världsbäst" när vårt land gång efter gång utmärker sig internationellt på detta sätt.

Frågan är såklart också vilka de "svenskar" som är bäst i världen egentligen är. Handlar det om en gräsrotsrörelse här, eller handlar det om något annat? Handlar det måhända främst om någon subkultur i stil med, för att ta ett exempel, humaniorautbildade långt ut på vänsterkanten vilkas språkbruk ofta kryddas med dubbelplusklatschiga nyspråksord som "cismän", "hen" och "rasifierad"?

Artiklar som dessa är såklart något av en paradgren för Dagens allt mer urspårade Nyheter. Nyligen skrev man en hyllningsartikel till Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson och trots att detta i grund och botten var en angelägenhet för en relativt liten klubb för inbördes beundran, vars medlemmar till stor del är bosatta på Södermalm, fann man uppenbarligen allmänintresset så stort att kände sig tvingad att länka artikeln – med bild – på förstasidan hela dagen.

Tidningarna problematiserar sällan kring dessa frågor. När radikalfeministiska gruppen startar Twitterkampanjer mot påstått sexistisk reklam hyllas detta utan att de bakomliggande motiven och budskapen ifrågasätts. När "Genusfotografen" utser "Årets sexist" hyllas han inte bara för sitt engagemang, utan hans stundom närmast rättshaveristiska tolkningar framställs dessutom som objektiva analyser utan behov av motbilder.

Därför blev jag glatt överraskad då man idag i såväl SvD som Expressen kunde ta del av motbilder som tydligt markerade mot DN:s och Gunnarssons radikalfeministiska och postmodernistiska maktstrukturanalyser. Läs!

Bloggtips: Susanna Pettersson
DN1, DN2, DN3, Ab1, Ab2, SVT