2014-03-30

Morallagarnas offer

Vem kan invända mot en lag som förbjuder innehav av barnporr? Bilderna i fråga kan inte framställas utan att detta innebär övergrepp mot barn, så en dylik lag borde ju vara en självklarhet, eller hur?

Well... Först hade vi seriefantasten Simon Lundström, som fick kämpa i två år för att inte bli dömd och stämplad som pedofil på grund av innehav av ett japanskt seriealbum. Till slut friades Lundström, men domen gick inte till botten med sakfrågan och högsta domstolens friande utslag berodde snarare på teknikaliteter. Domen blev därmed inte prejudicerande och teckningar som de i Lundströms seriealbum fortsätter därför att befinna sig i ett juridiskt limbo.

Nu tycks lagen som skulle skydda utsatta seriefigurer barn ännu en gång fått extremt obehagliga konsekvenser då den, om man får tro media, använts för att döma ett offer för pedofiler för innehav av barnporr.

Så vem kan egentligen invända mot en lag som förbjuder innehav av barnporr? Well, det finns uppenbarligen såväl en sexuellt utnyttjad flicka som en seriefantast som gissningsvis inte ger särskilt mycket för en sådan lag.

Därtill bör man ställa sig frågan vilket samhälle man får då man förbjuder bilder som sådana. Är det ett samhälle som värnar utsatta barn, eller är det ett samhälle så fartblint att det utan att tveka istället använder vad som är kusligt likt en lag om tankeförbud för att döma samma barn?
Ab1, Ab2, Ex, SMP