2014-04-15

Den postmodernistiska rasismen

"Rasism på bussförarutbildning", berättas i en TT-notis som återges av flera tidningar. "En lärare på en bussförarutbildning har under en lektion fällt rasistiska kommentarer" förklarar artikeln vidare.

Kommentaren läraren fällde var att det kommer att bli "inbördeskrig" när "hela världen" kommer till Sverige. Detta är såklart en pessimistisk kommentar, en bombastisk kommentar, en kommentar som kan anses olämplig och en kommentar som har väldigt lite med en bussförarutbildning att göra. Den kan emellertid näppeligen sägas vara rasistisk.

Kommentaren som läraren fällde sade ingenting om olika etniciteters förmågor eller värderingar, vad kommentaren gav uttryck för var en låg tilltro till människor av olika etniciteters förmåga att leva tillsammans.

Denna oro är på intet sätt obefogad. Syrien, Bosnien, Kongo och Nigeria är bara några av alla de exempel som kan anföras till stöd för detta påstående. "Mångkultur" må vara modeordet för dagen, men bakom vackra tal och visioner återfinns en verklighet som är komplicerad, en mänsklig natur som är irrationell och som sällan enkelt fogar sig till förnuftigt utformade system och en civilisation som är en betydligt tunnare fernissa än vad vi ofta är riktigt på det klara med.

Det är såklart enkelt att skandera this time it's different! – och därefter ännu en gång omdefiniera och urvattna rasismbegreppet så att det passar ens syften. Huruvida detta är empiriskt, realistiskt, verklighetsförankrat och intellektuellt hederligt är dock en helt annan femma.
SvD1, SvD2, SvD3, Dag1, LT1, LT2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, SMP1, SMP2, SMP3

6 kommentarer:

 1. Inte fel i din bloggpost. Men ändå lite vanskligt med exemplen där Syrien osv bevisar hur svårt olika "folk" lever med eller mot varandra. Troligen så är det inte alls någon större skillnad mellan olika folkgrupper runt de här konflikterna. Utan det är mest en bild som media förmedlar. Och de aktörer som vill dominera olika områden. Man använder olika kollektivistiska begrepp för att starta eller vidmakthålla konflikter. Det kan vara vad som helst. Religion, politik, kultur, ursprung osv. Geografisk härkomst. Allt möjligt användbart för att dela upp vi och dem grupperingar. Klasser kanske också. Överhuvudtaget sådant som kan ena eller splittra människor som grupper betraktat. Pådyvla packet en berättelse. En version. En identitet. Som kan toppstyras. Ibland finns någon substans i indelningen. Något som kan identifieras som en grupp, har blivit behandlad utifrån gruppidentiteten, på ett negativt sätt ur något perspektiv. Då kan man slå mynt av det.

  Olika folkgrupper är ju förstås rätt tacksamt just för att dela in olika intressen. Det kan täcka in flera faktorer samtidigt. Å andra sidan så finns det sällan några egentliga menings skiljaktigheter just baserat på folkslag. Om dessa lever i liknande omständigheter och på ungefärligt likvärdiga platser. Folk tenderar att tycka någorlunda lika ifall de har någorlunda lika omständigheter. Men så skapar man ju ingen lönsam konflikt. Vill man totalt byta ut den ena makthegemonin mot en annan så gäller det ju att måla upp orsaker till varför detta skulle vara lönsamt.

  Media överallt kan också profitera på alla konflikter naturligtvis. Inbillade eller verkliga. Det allra bästa är förstås om någon sida är lättare att uppfatta som bättre än den andra. Men man bör nog vara misstänksam i kubiuk när media berättar om konflikter mellan olika folkgrupper eller religioner. Oftast är det något annat bakom. Media fungerar ofta som de största rasisterna med sina svepande verklighetsbeskrivningar.

  SvaraRadera
 2. Fnordspotting kanske borde LÄSA PÅ lite om det svenska språket innan han hastar ihop sina "SÅ KALLADE" blogginlägg. Rasism betyder att man tror på OLIKA etniska gruppers existens och ANALYSERAR världen utifrån en förlegad nationalstatsdiskurs. Den här bloggen är ett UTMÄRKT exempel på just det näthat du säger inte finns. Någon gång, när du slutat fiska i de bruna vattnen, kanske du också kan lära dig argumentera med FAKTA. Upp till bevis Fnordspotting.

  /Carl-Åke

  SvaraRadera
 3. Carl-Åke kanske borde SLÅ UPP begreppet "rasism" i en ordbok, istället för att som den postmodernist HEN är OMDEFINIERA uttrycket till att betyda lite vad som helst som passar HENS syften.

  Därtill kommer såklart att bara för att man ritar om kartan på förändras inte automatiskt verkligheten. But then again, vägrar man att acceptera koncept som logik, rationellt tänkande och den vetenskapliga metoden så förstår man förmodligen inte det heller.

  SvaraRadera
 4. Definition ifrån Oxford Dictionary: "The belief that all members of each race possess characteristics, abilities, or qualities specific to that race, especially so as to distinguish it as inferior or superior to another race or races."

  Rätt långt ifrån C-Å:s definition. Är inte ett dugg rasistiskt att "tro" på att det finns olika etniska grupper. Det är ett faktum.

  SvaraRadera
 5. Carl-Åke, förstår inte hur du kan missa poängen i den här krönikan,fiska i bruna vatten?!Läs om ,särskilt stycket om människans irrationella natur.
  Det är i allra högsta grad relevant `hur vi är`Inte hur man vill att vi ska vara.

  SvaraRadera
 6. Postmodernister är då för lustiga :-O!
  Men inte roliga att läsa; jag tänker förstås på C-Å här som fick med diskurs i bluddret också. Jag tänker ofta: det var tjugo sekunder jag inte får tillbaka.

  Anonym ovan har däremot många poänger men missar ändå, om det är tänkt som svaromål på bloggposten. Ingenstans i den hittar jag att Fnord påstår att folkslag är förutbestämda till någonting eller att konflikter alltid är ärftliga oavsett omständigheterna.

  Men hur det än är så så ser vi idag hur svårt det är för människor från t.ex Mellanöstern att inte ta med sig konflikten hit, och inte sällan blir det värre här än där. I ett perfekt samhälle med perfekta människor hade det kanske inte hänt men det lyckoriket finns inte. Och jag för min del tror att ju mer man envisas med att försöka skapa det, desto längre bort från det kommer vi. Människor är inte så okomplicerade som anonym vill göra det. Man har alltid slutit sig samman i grupper med gemensamma intressen när maten (läs husrum, jobb osv) börjar sina. Och det gör den ju alltid.

  "Något som kan identifieras som en grupp, har blivit behandlad utifrån gruppidentiteten, på ett negativt sätt ur något perspektiv. Då kan man slå mynt av det."

  Sverige av idag är ett lysande exempel på hur detta utnyttjas och hur befolkningen faller isär i allt mindre grupperingar.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.