2014-06-12

Aftonbladet - hycklande, hatisk och antidemokratisk


"Med vilken rätt pushar vi för fler män på dagis?", frågar sig idag Aftonbladets Kerstin Weigl i en krönika. Bakgrunden till Weigls fråga är rättegången mot den man i Högsby som står åtalad för att ha förgripit sig på barn, just på ett dagis.

Brottet är såklart fruktansvärt vidrigt, och jag har full förståelse för att en del tänker som Weigl. Weigl är emellertid inte vem som helst, hon är krönikör på Sveriges största tidning och hennes argumentation lämnar väldigt mycket övrigt att önska.

"Något säkert stöd finns inte för att fler skäggiga människor leder till sundare könsrollsmönster i barngrupperna" skriver Weigl, vilket är ett anmärkningsvärt opportunistiskt uttalande för någon som annars gärna slänger sig med uttryck som "könsmaktsordning" och "anti-feministisk fradga".

Istället drar Weigl från ett enskilt fall slutsatsen att för barnens skull så bör kanske män inte jobba på dagis. Det obehagliga med detta är att samma "logik" kan avändas för att legitimera i princip vilken diskriminering som helst. Weigl hade precis lika väl kunnat fråga sig "med vilken rätt pushar vi för tiggares rättigheter, när vi vet att det leder till kriminalitet och nedskräpning?" eller "med vilken rätt pushar vi för större invandring, när vi vet att det leder till fler hedersmord och våldtäkter?"

Det finns ingen som helst principiell skillnad mellan dessa frågor och den Weigl ställer i sin artikel, det är endast föremålet för frågeställningen som har ändrats.

Weigl står emellertid inte för Aftonbladets enda övertramp idag. Författaren Per Brinkemo ger i dagarna ut boken "Mellan stat och klan", och med anledning av detta har Aftonbladet publicerat en debattartikel.

Artikelförfattarna kan inte ha läst boken eftersom den ännu inte har släppts, men detta hindrar dem emellertid inte från att gå till frontalangrepp. I debattartikeln, som har titeln "Rasistiska stereotyper om somalier", påstås att "Timbro lanserar kolonial syn på integrationspolitik", att Brinkemo reproducerar "kulturrasistisk kunskap" och står för ett "kulturrasistiskt tänkande".

Det är inte första gången eldsjälen Brinkemo omskrivs i dylika ordalag i Aftonbladet, bland annat har Brinkemo fått utstå grova påhopp och extremt tendentiösa anklagelser på tidningens kultursidor. På Aftonbladet finns emellertid inte ett spår av självkritik, istället påstår sig ledarskribenten Daniel Swedin sig vara "imponerad" av artikeln.

Aftonbladet är inte bara en djupt oseriös tidning. Aftonbladet är en tidning som sprider lögner, grova påhopp, extrema vinklingar och försvarar antidemokratiska metoder på ledarplats. Samtidigt har tidningens ledande företrädare valt att sätta sig på extremt höga hästar och är snabba med att fördöma andras moral och människosyn. Detta är hyckleri av en sällan skådad omfattning.

Uppdatering: För ett riktigt otäckt exempel på den hatiska kritik som möter Brinkemo och hans bok, se denna Twittertråd.

Lästips: Motpol

Hatten av för Ivar Arpi

Ab1, Ab2, Ab3, Dag1, Dag2, Dag3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SMP1, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, Ex1, Re1, Re2, Re3, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6