2014-06-02

Google, vita män och journalister

Det amerikanska nyhetsflödet är sprängfyllt med nyheter. Detta rika flöde består av allt från det senaste från Wall Street till lokalnyheter om potatisfestivaler i Boise, Idaho till små notiser om framgångsrika IT-företag från västkusten.

De små notiserna drunknar lätt i nyhetsflödet, och när en notis från Silicon Valley når ut till väldigt få amerikaner när den i regel ut till ännu färre svenskar. Men ibland får någon svensk journalist nys om en notis som passar den egna världsbilden, en notis som trots att den gått obemärkt förbi i de amerikanska nationella nyheterna, blir en jättenyhet i extremt land som Sverige.

När en rörig, komplex och komplicerad verklighet möter oss människor tenderar vi ofta att, lite till mans, se bara det vi vill se. När en teknikjätte från Menlo Park vill öka sin vinstmarginal ser till exempel den svenska journalistkåren detta:


DN1, DN2, SvD, Sk, NSk, LT, Ex, Ab, NT, Av

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.