2014-06-08

Om flaggskändning och debattklimat

Min variant Carl Johan De Geers verk "Skända flaggan" har tack vare Motpol fått en viss spridning på Facebook. Tunga borgerliga namn som PJ Anders Linder, Johan Ingerö, Mattias Svensson och Sven Otto Littorin har gillat bilden, vilket såklart är skitkul! Men hade de gillat och delat bilden om de visste att den kom från en blogg som är djupt kritisk mot den förda invandringspolitiken? Förmodligen inte.

Min blogg blir regelbundet läst i Riksdagen, Europaparlamentet, EU-domstolen och Rikspolisstyrelsen, så visst avtryck tycks den göra även i de fina salongerna. Få skulle förmodligen emellertid uttrycka sitt eventuella gillande offentligt, min blogg lär vara alltför peststämplad för detta.

Invandringspolitiken är helt enkelt så minerad mark att det är omöjligt att föra en vettig diskussion i frågan. När till exempel DN valde att publicera en annons för boken "Invandring och mörkläggning" borde detta ha varit rätt okontroversiellt, men föga förvånande stod anklagelserna om rasism som spön i backen. Ett antal borgerliga röster hade integritet nog att försvara publiceringen, men deras försvar var inte villkorslöst.

Försvararnas argument var att upprepa vad som i varje demokratisk samhällsdebatt borde vara en självklarhet: Eftersom statistiken i annonsen var korrekt var det fel att kräva att den inte borde blivit publicerad. Detta, tillade försvararna, gällde även när statistiken så som nu var fallet var tendentiös; "försåtlig och vinklad"; "ett begränsat" och "polemiskt urval av fakta".

Till saken hör dock att tunga ekonomer och nationalekonomer som Assar Lindbeck, Magnus Henrekson, Tino Sanandaji, Jan Tullberg och Jan Ekberg samtliga hävdar att invandringen kostar väldigt mycket pengar och, i fallet med till exempel Lindbeck, svår att förena med den svenska modellen.

Detta är emellertid inte den bild media och politikerkåren förmedlar. Av dem utmålas invandringen tvärtemot som lönsam eller åtminstone inte särskilt olönsam, av dem utmålas inte invandringen som svårförenlig med den svenska modellen utan snarare som nödvändig för att upprätthålla välfärdssamhället. Detta beläggs emellertid väldigt sällan med forskningsresultat, vilket inte är särskilt konstigt eftersom det finns en uppenbar brist på forskningsresultat som stödjer deras tes.

Det står naturligtvis det svenska etablissemanget fritt att hantera invandringsfrågan på det här sättet. När de kallar sina kritiker för tendentiösa och beskriver kritiken i termer av "försåtlig och vinklad" eller ett "polemiskt urval av fakta" är detta emellertid någonting som betydligt bättre beskriver vad de själva håller på med.

Lästips: Anna Dahlberg
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Bar, Sk1, NSk1, LT1, Ab1, Ab2, Av1, Dag1, Dag2, Dag3, Ex1, Ex2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

7 kommentarer:

 1. Man kan inte se på tv.läsa tidningar,se på nationaldagsfirande,lyssna på radio utan att få detta j..la tjatande om vilka rasister vi är och få nerkört i halsen hur vi ska tycka och tänka.Jag känner en så stor leda och trötthet och börjar så sakta bli den rasist jag aldrig varit.Bägaren har runnit över och jag orkar inte höra ett ord mer från dom goda människornas hyckleri och har slutat lyssna på våra fega politiker som vänder kappan efter alla vindar som blåser men som inte vågar ta tag i dom stora problemen och som är så otroligt korkade som tror att vi inte ser.
  men det gör vi ,vi ser.

  SvaraRadera
 2. Jadu, varje gång jag läser tidningarna måste jag bläddra förbi stora delar av rapporteringen fort som fan för att inte tappa tålamodet. Eller skriva ett argt blogginlägg då. :)

  SvaraRadera
 3. Och när dom börjar bränna vår flagga då.....

  SvaraRadera
 4. Som jag ser det skall man få skända vilka symboler man vill i en demokrati. Men det gäller även palestinska flaggor, kurdiska flaggor, koraner, Gudrun Schyman-dockor och så vidare. Jag tror dock Fi är väldigt inkonsekventa på den punkten.

  Foujan Rouzbeh får för mig uppmana till skändning av vilka symboler hon vill, inklusive det land som gett henne en fristads flagga. Jag tycker dock att hon beter sig som ett bortskämt ouppfostrat barn när hon gör det, och bedömer handlingen därefter.

  SvaraRadera
 5. Det är respektlöst och visar vad man tycker om landet som gav henne en fristad,landet som det är väldigt populärt att hata och självklart slår ett sådant här beteende tillbaka.Vår positiva inställning naggas en del i kanten av den typen av händelser.

  SvaraRadera
 6. Ena veckan är invandrings- och flyktingpolitiken i högsta grad lönsam, berikade och endast positiv i Sverige, nästa vecka är det en ekonomisk börda. http://www.dn.se/nyheter/varlden/billstrom-eu-maste-dela-pa-flyktingbordan/

  Vem försöker idioterna lura? Hur kan det vara ren börda om det är positivt?

  BAAAAHHH Pajaser!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.