2014-06-21

Om könsstympning och asyl

Så här i midsommartider har vi fått läsa om två nyheter som det är varje svensks förbannade skyldighet att ta till sig och reflektera kring.

Den första är att Sverige nu ger fler positiva asylbesked än något annat EU-land. Inte per capita, utan i absoluta tal. Parallellt med detta visar UNHCR:s siffror att vi efter Malta har fler asylsökande per capita än något annat land i världen.

Den andra är att man, efter att Norrköping av regeringen utsågs till pilotkommun i en studie, sedan mars har upptäckt 60 fall av könsstympning av flickor i staden, varav 30 i en och samma klass! Många av flickorna i denna till synes enkönade klass är dessutom födda i Sverige

Låt oss analysera situationen i Sverige i ljuset av dessa två händelser. Den som utpekar Europas – och kanske också världens – största asylmottagande i kombination med OECD-ländernas sämsta integration som problematisk, utmålas som rasist. Samtidigt påstår Erik Ullenhag påstår att det är en myt att vi har en "massinvandring", och väljer istället att "kraftsamla" mot "islamofobi".

Parallellt med detta låter Aftonbladet karaktärsmörda Per Brinkemo, en eldsjäl som brinner för att integrera somalier i Sverige. Brinkemo anklagas i en debattartikel inte bara för att sprida "kulturrasistisk kunskap" och att stå för ett "kulturrasistiskt tänkande", artikelns budskap är att hela Brinkemos tes om en kulturkrock är fel. Istället för vad författarna kallar Brinkemos "hur-man-bemöter-de-främmande-ociviliserade-somalierna-manual" vill de ha samtal om den "rasmaktordning" som råder i Sverige och enligt dem är roten till somaliernas problem att integreras.

Detta samtidigt som man – efter att ha undersökt en stad – har funnit en hel klass av flickor med somalisk bakgrund som deras föräldrar har låtit könsstympa.

Att en av Aftonbladets ledarskribenter säger sig vara "impad" av artikeln är symptomatiskt, sinnet för proportioner tycks nämligen försvunnit helt från den svenska samhällsdebatten. Vi ger fler människor asyl än något annat EU-land, vi har det näst högsta asylmottagandet av alla länder i världen och studier visar att vi är ett av världens mest toleranta länder, men istället för att uppmärksamma detta fylls tidningarna av krigsrubriker om eskalerande rasism.

Sveriges problem är i grund och botten förvånande nog inte bara kulturrelativismen, ett förmodligen ännu större problem är en blind tilltro till att skillnader mellan kulturer mest är en fråga om olika maträtter och kläder. Men etniska svenskar könsstympar inte en hel klass med flickor och de åker inte utomlands för att strida för religiösa extremister. Präster i Svenska kyrkan smugglar inte heller vapen, moderata riksdagsledamöter vill normalt inte leva i en stat styrd av religiösa lagar och högskoleprofessorer vägrar normalt inte att ta kvinnor i hand.

Ullenhag tycks emellertid blind för allt detta. Istället väljer han att "kraftsamla" mot den islamofobi som Sveriges Unga Muslimers ordförande ser hos Nalin Pekgul, Carina Hägg och Hanna Gadban och som Islamiska förbundets presstalesman, finner i terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Inte ens Feministiskt initiativ reagerar på att en hel klass med flickor blir könsstympade. Istället representeras de av en EU-parlamentariker som gifte bort sin egen dotter som sextonåring.

Detta är inte bara naivt, det är ohederligt, inkompetent, farligt och fullständigt oansvarigt. Det är inte oss kritiker och vår människosyn det är fel på i sammanhanget, det är Ullenhag, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och alla andra som delar deras inställning som behöver förklara sig. Det är deras naivitet, flathet och missriktade tolerans som tillät vad som skedde i Norrköping att ske.


För övrigt:
I en artikel i Expressen där vänsterväljare i Tantolunden intervjuas efter EU-valet kan man läsa om baristan Sofia som menar att "fördomar byggs upp hos folk på landet som inte har kontakt med invandrare". En annan tolkning är förstås att det finns många ställen på landet där invandringens baksidor är avsevärt mer synliga än i Tanto och på Södermalm, och att det för en och annan kanske snarare är Sofia som framstår som okunnig, ignorant och fördomsfull.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SMP, Ex1, Ex2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD5, SvD6, NT, Ab1, Ab2, Ab3