2014-07-23

Om Arnstad och om att tåla lite bly i nackarna


Henrik Arnstad har idag på Twitter kallat norska Fremskrittspartiet för "Breivik-partiet", vilket är svårt att tolka på något annat sätt än att Arnstad håller ett norskt regeringsparti medansvarigt för morden på 77 människor.

Arnstads anklagelse är egentligen så låg att den inte förtjänar en kommentar. Av någon anledning tas emellertid Arnstad på allvar i Sverige, han anlitas gång på gång som expertkommentator av media och hans utlåtande att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti har blivit närmast till en medial sanning, trots att historiker har sågat Arnstads tes.

Att Arnstad ogillar – för att inte säga är maniskt besatt av – Fremskrittspartiet har varit uppenbart länge. Han har bland annat kallat Fremskrittspartiet för "världens största neofascistiska parti" och påstått att "den norska rasismen är unik i Europa". Men när han nu använder tragedin på Utøya för att kasta skit på den norska regering han uppenbarligen avskyr är det Arnstad själv som på det skamligaste och mest cyniska av vis gör sig till en hycklare, inte Erna Solberg.

För övrigt 1:
Jag har lite svårt att bli upprörd över att en Ebba Grön-låt spelades i Athena Farrokhzads sommarprogram. Ebba Grön är trots allt ett av Sveriges viktigaste band, och jag lyssnar själv fortfarande på dem från och till.

Diskussionen om att "tåla lite bly i nackarna" är emellertid intressant. Inte för att jag chockeras av formuleringen, men för att jag undrar vilka i dagens överkänsliga samhällsdebatt som egentligen så att säga tål lite bly i nackarna. Feministiskt initiativ? Sveriges Unga Muslimer? Åsa Romson och Mona Sahlin? Om inte så är det kanske läge att fråga sig varför just borgerligheten bör tåla det.

För övrigt 2:
Ordföranden för Sveriges Unga Muslimer (SUM) uttryckte häromveckan förhoppningar om att cyberterroristen och talibanstödjaren Babar Ahmad snart skall friges. Detta är bara det senaste i en lång rad av övertramp från islamistorganisationen SUM:s sida, men lär varken lyftas av pressen eller påverka Sveriges Unga Muslimers möjligheter att få bidrag.

För övrigt 3:
På frågan om någon med högersympatier fått uttrycka sig lika drastiskt som Athena Farrokhzad svarar Sveriges Radio så här:
"Det är en jättesvår fråga. Vi kan inte bryta mot vårt sändningstillstånd."
De dubbla standarder som präglar public service kan inte illustreras särskilt mycket bättre än så.
SvD1, SMP1, Bar, Re1

6 kommentarer:

 1. Läser som alltid dina inlägg med stort intresse. Likaså Anybodys. Kommenterar dock ganska sällan. Det beror mest på att jag har blivit blasé och allvarligt talat ganska uppgiven. Jag tror helt enkelt inte på en bra framtid för detta landet längre. Och hör och häpna, jag var en av dem som högljutt instämde i tongångarna att det kändes lättare att andas efter Alliansens valseger 2006. Jag tyckte då att det kändes som att vi kom på rätt kurs när det för den vanlige löntagaren blev lönsammare att jobba (tack vare jobbskatteavdragen) samt en hel del andra reformer som regeringen Reinfeldt genomförde. Ska jag vara alldeles ärlig var han något av en idol för mig. Från sossarnas sjukpensionärspolitik (med hundratusentals förtidspensionerade) till arbetslinjen. Det kändes då som en befrielse.

  T.o.m. i valet 2010 trodde jag fortfarande på Alliansen och röstade därför på Reinfeldt än en gång. Detta ångrar jag bittert idag.

  Först kom uppgörelsen med MP, där Reinfeldt av ngn slags SD-dille, straffade alla skattebetalande innevånare genom att diskriminera dem gentemot folk som inte varit bosatta här och inte betalat en krona i skatt. Det är idag t.o.m. billigare för en nyanländ person som är på genomresa utan uppehållstillstånd att få tandvård än för en person bott här och betalat skatt i hela sitt liv. Är detta rättvisa enligt Reinfeldt? Då har jag inte mkt till övers för Reinfeldts syn på rättvisa. Han som uppger sig gå vid sidan av det folk vars förtroende han bär (om ni minns). Jag kommer ihåg när vi skojjade om Palme och hans uttalande om att han hade svenska folket bakom sig. Jag säger samma om Reinfeldt, när han går vid sidan av folket så är det väldigt långt vid sidan av.

  På denna horribla överenskommelse med MP har följt ett antal andra obegripliga beslut från Alliansen som jag just nu inte orkar räkna upp.

  Men det som jag anser vara Alliansens och den samlade borgerlighetens allra största svek mot inte bara svenska folket utan hela det demokratiska styrelseskicket, grundat redan på 1800-talet genom dåvarande tryckfrihetsreform, är deras totala kapitulation inför medias och den i media infiltrerade våldsvänsterns agenda och dagordning. Man har helt och hållet kapitulerat (trots att man sitter i regeringsställning) och därmed gett våldsvänstern tolkningsföreträde i snart nog varje politisk frågeställning. Därför ser vi idag de avarter som gör folk förbannade, upprörda och (som i mitt fall) uppgivna.

  När då Gunnar Axén plötsligt säger upp sin TV-licens offentligt tycker jag det är hyckleri på hög nivå. Jag frågar honom, vad var det du förväntade dig när du la dig platt till marken, utan minsta motstånd?

  När kaoset nu snart är här är det inte i första hand media eller vänstern som jag ska förbanna för att de förstörde landet. Det är de borgerliga politiker som i sin ynkliga feghet inte vågade göra ngt åt saken utan som likt döda fiskar bara följde med strömmen. Fy fan vad besviken jag är!

  V

  SvaraRadera
 2. Sorry.

  Min kommentar platsade kanske bättre under ditt föregående inlägg om TV-avgiften. Så kan det bli när man är upprörd och skriver kommentarer. :-)

  Om du kan får du gärna flytta kommentaren. Annars kan den väl stå kvar. Den är ju ganska allmängiltig, eller hur?

  V

  SvaraRadera
 3. Den får gärna stå kvar. :)

  Känner igen mig i mycket av vad du skriver. Den stora glädjen 2006 och hur den så småningom kom att bli något helt annat, ända tills vi fick 2014 och en samhällsdebatt som påstår gälla landet jag bor i, men som mest framstår som något från en annan planet...

  SvaraRadera
 4. Jag tror, men kan förstås ha fel, att ni glömmer hur klimatet var före 2006. Och hur det var tio år innan dess osv. Extremt företräde för symbolpolitik, patos i utrikespolitiken, höggradigt utnyttjande av känsloargument hela tiden. Konfliktglädje och konfrontation om varje liten bagatell.

  Ett helt annat språk från makten. En låtsasrevolutionär förvaltnings kultur med slagord i parti och minut.

  För att dölja bristerna. Dupera media och stryka opinionsbildarna medhårs.

  Vad man än tycker nu. Om den "fega" förvaltningskulturen som alliansen använder sig av. Det är enormt mycket ärligare som arbetsklimat. Betydligt lättare att hitta de verkliga bristerna och problemlösningarna. Även om starka krafter motarbetar allt sådant. Förstås. (Vissa lever och får energi just genom inskränkt konflikt och stolliga visioner).

  Men visst. Efter 2010 då man blev minoritetsregering plötsligt, så har ju allt fått en trubbigare profil. Och uppgörelserna i praktik och tanke ger ett missnöje bland många väljare. Men så blir det förmodligen vid kompromissmiljöer.

  ufo

  SvaraRadera
 5. För ett antal år sedan skrev Carl Hamilton en bra kolumn i Aftonbladet: Kommunister är bra på en sak - att döda

  "Den enda intressanta skillnaden mellan historiens [kommunistiska] massmördare och våra egna solskenskommunister är att de ena hade makt, de andra har det inte."

  På tal om nackskott..

  För att spara ammunition brukade röda khmerernas bödlar banka ihjäl barn mot detta träd: bild

  SvaraRadera
 6. Vänsterpartiet - Peter Mangs-partiet?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.