2014-07-22

TV-avgift, nej tack

Jag försvarade länge TV-avgiften. Jag ogillade förvisso formerna för denna avgift, det är principiellt fel att behöva betala för innehav av en TV alldeles oavsett om den används för att titta på SVT eller ej, men i praktiken fungerade systemet. SVT-tittarna (och till dessa hörde i praktiken alla som betalade TV-avgift) fick reklamfri och högkvalitativ TV.

På senare tid har jag emellertid omvärderat denna ståndpunkt. SVT och SR är idag regelrätta indoktrineringskanaler för identitetspolitik och postmodernistiska diskurser. Reportagen är onyanserade och vinklade, vänsterextremister som Athena Farrokhzad och Kakan Hermansson får mängder med sändningstid, Janne Josefssons kollegor protesterar då han granskar vänsterextremismen, Aktuellts rapportering om MH17 liknar något taget från Putins propagandamegafon RT och SVT förmår inte längre ens att producera en balanserad valvaka.

Förklaringen till att det ser ut på det här viset är enkel, av public service-medarbetarna sympatiserar en överväldigande majoritet med det rödgröna blocket. En majoritet så överväldigande att enbart Miljöpartiet får över hälften av public service-medarbetarnas röster. Att detta så tydligt avspeglas i public services produktioner visar med all (o)önskvärd tydlighet att man inte tar objektivitetskravet på allvar.

Jag har idag avanmält mitt TV-innehav. Det är enkelt, kan göras online och tar bara någon minut. Om man inte röstar rödgrönt finns det inte heller någon anledning att betala över två tusen kronor om året för att stödja rödgrön politik.


DN, Re1, IDG1, IDG1, SvD1, SvD2, SvD3, Bar, SMP

3 kommentarer:

 1. TV-innehav avanmält.

  Och jag tror inte jag var ensam om att göra en avanmälan idag...

  "För närvarande är belastningen hög för våra handläggare vilket innebär att ärendehanteringen blir längre än vanligt."

  :)

  SvaraRadera
 2. Jag noterade också den formuleringen. Med ett BRETT hånflin på läpparna skall tilläggas. :)

  SvaraRadera
 3. Bra. Jag tror faktiskt att Public Service gör mer skada än nytta. Numera. De sprider desinformation, vilseleder, värderar och vinklar nästan allting så hårt att man får svårt att ibland hitta logiken i rapporterna även om man verkligen försöker. Och vet ganska mycket om saken innan. Extremt oprofessionell verksamhet.

  Naturligtvis vore det ju katastrof om svt 1 och 2 försvann och ersattes av reklamTv i den kalibern som är vanligast. Däremot finns ju skriande behov av någon typ av verklig informations- och fördjupningskanal. Om det finns även kommersiellt kanske är mer osäkert. Folk vill kanske ha ytlig underhållning till 95% och sedan lite dumdryg låtsasinfo i nyhetsform. De kommersiella försök i mindre skala som gjorts har ju inte fungerat så lönsamt. Men SVT blockerar förmodligen en stor del av målgruppen, som inte hittar vidare.

  Den tekniska utvecklingen kommer nog ändå putta bort betydelsen för public service. Och deras egen inskränkthet hjälper till att mest locka sekterister och naiva. (Inte minst bland journalist-wannabees.)

  ufo

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.