2014-07-19

Croneman gör sig till Putins språkrör

Det finns mycket att säga om vad som sker i Ukraina. Att landets befolkning sparkade ut en Moskvavänlig regering för att några år ersätta den med en ny, bara för att därefter sparka ut även denna, säger rätt mycket om splittringen i landet. Polarisering är stark, det finns i stort sett bara gråzoner och avsaknaden av hederliga politiker är närmast total.

Det ryska agerandet mot landet sedan Majdanprotesterna är emellertid bortom all kritik. Som hämnd för att – det förvisso splittrade och ombytliga – ukrainska folket hellre vilje närma sig EU än styras av en Moskvamarionett, har Ryssland har annekterat Krim och iscensatt ett mindre inbördeskrig.

Det kunde ha begränsat sig till detta, men det gjorde inte det. De Putinstödda banditerna i östra Ukraina sköt i bästa sovjetrobotiska vilda östernstil ned ett civilt passagerarflygplan, gissningsvis i tron att det var ett ukrainskt militärflygplan som närmade sig. Plötsligt hade den ukrainska tragedin skördat närmare 300 nya liv. Merparten av dem kom från Nederländerna och allra utom ett fåtal hade förmodligen ingen aning om att de befann sig över Ukraina.

Att Putin är ett praktarsel är inte direkt någon nyhet. Mänskligheten har alltid producerat den sortens patetiska exemplar som Putin är ett exempel på, och den lär fortsätta att göra detta länge än. Vad som är patetiskt är att så många svenskar gärna skyndar till hans försvar.

DN:s 68-relik Johan Croneman är ett exempel på detta. Croneman skriver i en krönika om politiker som låtsas att de bryr sig och som cyniskt använder 300 döda för att främja sina egna agendor och karriärer. Särskilt riktar Croneman in sig på Carl Bildt.

Croneman har en poäng i att man bör ta det lite försiktigt med sina uttalanden före saken är ordentligt utredd. Det motbjudande med Croneman är emellertid hans hyckleri. Det är Croneman själv som låtsas att han bryr sig. Det är Croneman som cyniskt använder sig av 300 döda för att försöka tvåla till Carl Bildt.

Det vore lätt att förklara detta som ett utfall av den radikala vänstervågen och den polarisering som råder, men i Cronemans fall går det djupare än så. Cronemans text är bara det senaste resultatet av en värdsbild som Croneman hållt sig med i decennier. En världsbild där avskyn för USA tycks gå så djupt att Croneman närmast reflexmässigt försvarar alla som ogillas i Washington, D.C., oavsett om de heter Slobodan Milošević eller Vladimir Putin. En avsky som går så djupt att Croneman mer än gärna agerar språkrör för Putins propaganda.

DN har mycket att skämmas över, men jag lutar allt mer åt att det är Croneman som står för de värsta avarterna.

Uppdatering: Av opartiska SVT:s rapportering får tittaren intrycket att det verkar lite hugget som stucket huruvida det var Kreml eller Ukraina som sköt ned planet. Själv har jag fått stänga ned kommentarsfältet efter att Putintrogna krafter försökt använda det för att sprida sin propaganda, vilket jag för övrigt sett även på andra bloggar.

Relaterat: Franz Ferdinand, Croneman och Krim
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Sk1, NSk1, LT1