2014-08-02

"Detta är inte en religiös konflikt"

På Stockholms domkyrkoförsamlings blogg kommenterar domkyrkokomminister Ulf Lindgren ISIS fördrivning av kristna i Irak med följande ord:
"Detta [är] inte en religiös konflikt."
Jag borde inte bli förvånad. Att det svenska etablissemanget i allmänhet och Svenska kyrkan i synnerhet väljer att tiga om att kristna är den grupp som i högst omfattning utsätts för religiös förföljelse är välkänt. Att påpeka detta välbelagda faktum anses nämligen i identitetspolitikens, postmodernismens, fundamentalismens och ängslighetens tidevarv vara att bejaka islamofobi.

Att en företrädare för Svenska kyrkan så till den grad lyckas dekonstruera verkligheten att vederbörande kommit fram till att militanta och fundamentalistiska islamisters förföljelser av kristna inte är en religiös konflikt, är emellertid bortom all anständighet.

Som ung och liberal ateist gick jag ur kyrkan. Som lite äldre och mer konservativ började jag överväga att gå med igen, helt enkelt för att stödja ett svenskt kulturarv. Men den kyrka som Antje Jackelén, Helle Klein och Ulf Lindgren representerar kommer jag aldrig att legitimera genom att bli medlem. Aldrig!
SvD1, SvD2, Sk1, NSk1, LT1, SMP, Dag1, Dag2, KT, Ex1, Ex2

6 kommentarer:

 1. Alltså, arrogansen att uttolka en religion man själv inte utövar. Litet grand som kinesiska kommunistpartiet som anser sig ha tolkningsföreträde över hur man utser reinkarnerade lamor.

  SvaraRadera
 2. Ännu en väldigt träffande jämförelse. :)

  SvaraRadera
 3. Det är gott om svartrockar med bockfot under prästkappan,fy fanken!

  SvaraRadera
 4. Tror att fenomenet bottnar i att religion är så illa sedd i vårt land. Att tillstå att kristna förföljs leder ofta till att det börjar skrikas om att "där ser man hur ond religionen är". Därför tonar många ner budskapet.

  Sen är det nästan aldrig enbart religion man strider om. I skålen ligger också klassfrågor, motstånd mot olika folkslag, gamla strider om mark mm.

  Men ren förföljelse av kristna förekommer också.
  Läs gärna mitt inlägg idag

  SvaraRadera


 5. Många krig har utspelats där man använt religionen som ursäkt när det egentligen är några få galningars maktfullkomlighet det handlar om.

  Om man vill ta makten genom krig i dessa länder är nog religion en bra metod.

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.