2014-08-08

När islamismen blir rumsren

Då Jimmie Åkesson i sitt sommartal kallade islamismen för vår tids nazism, reagerade många människor som om kritik av islamism vore något kontroversiellt.

I SvD kunde man till exempel läsa att Åkessons retorik "bygger på att sätta kristendom och islam, två kulturer och två folk, mot varandra". Dalademokraten publicerade en insändare enligt vilken Åkesson spridit "hatpropaganda" och gått "till häftig attack mot islam", och i Expressen kunde man läsa att Åkesson hade sagt att "Islam är det största hotet", trots att det några rader längre ned framgick att det var islamism han hade pratat om. Därtill blev Åkesson polisanmäld.

Det är ytterst obehagligt att kritik av islamism kan väcka så starka känslor i Sverige idag, i synnerhet i ljuset av vad som just nu sker i Irak. Det är emellertid inte särskilt förvånande, för parallellt med att rabbiner attackeras och synagogor vandaliseras i Sverige så har islamismen flyttat fram sina positioner.

I Sverige finns det ett flertal stora och uppenbart islamistiska organisationer – ofta beskrivna i termer av "det muslimska civilsamhället" – vilka såväl erhåller statsbidrag som har politikerkårens öra. I flera fall har engagemanget i dessa organisationer dessutom blivit en språngbräda in i partipolitiken, något som Miljöpartiets Mehmet Kaplan och Moderaternas Abdirizak Waberi är kusliga exempel på.

Hur naivt Sverige förhåller sig inför detta blir smärtsamt uppenbart då man studerar vilka namn som återfinns på partiernas listor inför riksdagsvalet. I dagarna rapporterades det hur "socialdemokraten" Omar Omeirat som stod på valbar plats till kommunfullmäktige i Filipstad inte bara hade skrivit om "judesvin" på Facebook, han sympatiserade dessutom med terrororganisationen IS/ISIS.

Värd att uppmärksammas i sammanhanget är också riksdagskandidaten Adrian Kaba (S). I tidningen Tro och Politik – Socialdemokrater för tro och solidaritets tidning – har Kaba bland annat skrivit att Anders Behring Breivik är produkten av en "judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning".

Islamister i väst har skickligt använt avskyn mot rasism för att tysta sina kritiker. Mustafa AlSayed Issa från Sveriges Unga Muslimer har till exempel kallat anklagat Carina Hägg, Hanna Gadban och Nalin Pekgul för att vara islamofober. Det är emellertid hög tid att sluta skrämmas av denna retorik.

Att likna islamism vid nazism ter sig inte särskilt långsökt då man ser bilderna från Irak på korsfästa, arkebuserade, halshuggna och flyende människor. Att så många uppröras över att Åkesson kritiserar detta, samtidigt som islamismen flyttar fram sina positioner i det officiella Sverige, visar med skrämmande tydlighet hur framgångsrika islamister som Mustafa AlSayed Issa varit i sitt opinionsarbete.

Lästips: Jussi H. Lundell, Ilan Sadé
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5

4 kommentarer:

 1. Förvisso, men märkte du också att dagarna efter Åkessons tal började alla prata om islamismen, givetvis utan att nämna hans tal, men det var som om genom att han nämnde det, så kände många att det var ok att tala om det. SD gör skillnad, även om ingen vill erkänna det.

  Tom Ulf Bjereld började ju fatta ett och annat och det får ses som ett framsteg. Jag tror att, som Jimmie sa, att om vi lyckas hålla två tankar i huvudet, kan vi både acceptera moderat islam och kritisera islamismen. Sen att vissa element, såsom Hinnfors tex inte klarar att reda ut begreppen får vi leva med, men jag tror att folk i gemen kan förstå skillnaden mellan fredliga muslimer i Sverige och hårdföra islamister.

  SvaraRadera
 2. För inte så länge sedan blev moderaternas islamist Waberi intervjuad i tv,han nämde då, det finns bara ett Islam,han ville om det i framtiden skulle bli så leva under sharia.För min del vore det enklare om han omedelbart efter valet flyttade till Saudi eller trakter där Is korsfäster otrogna!

  SvaraRadera
 3. Med de nuvarande invandringsvolymerna från de muslimska länderna kommer det, för eller senare, att finnas så pass många islamister i Sverige att ett renodlat islamistparti kommer att kunna komma in i riksdagen.

  Jag undrar hur de andra riksdagspartierna kommer att reagera om/när det händer. Kommer man att behandla partiet som paria eller kommer man att samarbeta med det?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.