2014-08-08

När islamismen blir rumsren

Då Jimmie Åkesson i sitt sommartal kallade islamismen för vår tids nazism, reagerade många människor som om kritik av islamism vore något kontroversiellt.

I SvD kunde man till exempel läsa att Åkessons retorik "bygger på att sätta kristendom och islam, två kulturer och två folk, mot varandra". Dalademokraten publicerade en insändare enligt vilken Åkesson spridit "hatpropaganda" och gått "till häftig attack mot islam", och i Expressen kunde man läsa att Åkesson hade sagt att "Islam är det största hotet", trots att det några rader längre ned framgick att det var islamism han hade pratat om. Därtill blev Åkesson polisanmäld.

Det är ytterst obehagligt att kritik av islamism kan väcka så starka känslor i Sverige idag, i synnerhet i ljuset av vad som just nu sker i Irak. Det är emellertid inte särskilt förvånande, för parallellt med att rabbiner attackeras och synagogor vandaliseras i Sverige så har islamismen flyttat fram sina positioner.

I Sverige finns det ett flertal stora och uppenbart islamistiska organisationer – ofta beskrivna i termer av "det muslimska civilsamhället" – vilka såväl erhåller statsbidrag som har politikerkårens öra. I flera fall har engagemanget i dessa organisationer dessutom blivit en språngbräda in i partipolitiken, något som Miljöpartiets Mehmet Kaplan och Moderaternas Abdirizak Waberi är kusliga exempel på.

Hur naivt Sverige förhåller sig inför detta blir smärtsamt uppenbart då man studerar vilka namn som återfinns på partiernas listor inför riksdagsvalet. I dagarna rapporterades det hur "socialdemokraten" Omar Omeirat som stod på valbar plats till kommunfullmäktige i Filipstad inte bara hade skrivit om "judesvin" på Facebook, han sympatiserade dessutom med terrororganisationen IS/ISIS.

Värd att uppmärksammas i sammanhanget är också riksdagskandidaten Adrian Kaba (S). I tidningen Tro och Politik – Socialdemokrater för tro och solidaritets tidning – har Kaba bland annat skrivit att Anders Behring Breivik är produkten av en "judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning".

Islamister i väst har skickligt använt avskyn mot rasism för att tysta sina kritiker. Mustafa AlSayed Issa från Sveriges Unga Muslimer har till exempel kallat anklagat Carina Hägg, Hanna Gadban och Nalin Pekgul för att vara islamofober. Det är emellertid hög tid att sluta skrämmas av denna retorik.

Att likna islamism vid nazism ter sig inte särskilt långsökt då man ser bilderna från Irak på korsfästa, arkebuserade, halshuggna och flyende människor. Att så många uppröras över att Åkesson kritiserar detta, samtidigt som islamismen flyttar fram sina positioner i det officiella Sverige, visar med skrämmande tydlighet hur framgångsrika islamister som Mustafa AlSayed Issa varit i sitt opinionsarbete.

Lästips: Jussi H. Lundell, Ilan Sadé
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5