2014-08-07

"Det där är gammalt", säger Fadakar


Med orden "det där är gammalt" avfärdade häromdagen Ehsan Fadakar en twittrare som påpekade hans bakgrund som antisemit och rasist. Detta anses uppenbarligen räcka, åtminstone för den som har ett prestigefullt arbete på Aftonbladet. Fadakars bakgrund är väldokumenterad men tycks ändå inte ha legat honom till last. Han har aldrig behövt förklara sig offentligt och de antisemitiska och rasistiska åsikter han luftade på sin blogg hindrade inte Nyheter24 från att anställa honom.

Den som en gång hyst rasistiska åsikter men omprövat dessa skall givetvis inte vara dömd för all framtid. I Fadakars fall är det emellertid obehagligt hur lite hans öppna rasism legat honom till last, och hur påtagligt tyst det har varit om hans bakgrund. Hans rasistiska åsikter ledde inte till att han fick sparken från Nyheter24, han avancerade tvärtom till chefredaktör innan han fick sitt nuvarande jobb på Aftonbladet.

Att Fadakar kan avfärda sin bakgrund med att "det där är gammalt" ( gammalt är det för övrigt inte, bara fem år) blir också högst anmärkningsvärt då man betraktar hur mycket en rasistisk bakgrund som Fadakars skulle legat andra journalister, opinionsbildare och politiker i fatet. De hade knappast sluppit undan med en rask Twitterreplik, de hade fått se sig hårdgranskade i media och fått svettas i intervjuer, och även om de hade gjort allting rätt hade de med allra största sannolikhet ändå inte på fem år kunnat göra en så anmärkningsvärt snabb karriär som Fadakar har gjort.

Till detta kommer det faktum att när man läser Fadakars senaste text i Aftonbladet så är det lätt att börja tvivla på att Fadakars avståndstagande från antisemitismen är så äkta som han själv hävdar. När man läser vad han skriver om Israel idag, är det svårt att göra detta utan att höra ekot av hans "gamla" åsikter om judar:
"Kolla på judarna. Dem har använt sig av sina minnen i över femtio år nu för att berättiga det dem gör. Minsta lilla kritik och dem drar igång en minnesceremoni som fpr alla att glömma vad kritiken var…"
"Tyvärr" finns det en och annan som anser att de regler som gäller för andra skall gälla även för Fadakar


Lästips: Nima Dervish
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SMP, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Re1, Re2, Ex1, Ex2, Ab1