2014-08-07

"Det där är gammalt", säger Fadakar


Med orden "det där är gammalt" avfärdade häromdagen Ehsan Fadakar en twittrare som påpekade hans bakgrund som antisemit och rasist. Detta anses uppenbarligen räcka, åtminstone för den som har ett prestigefullt arbete på Aftonbladet. Fadakars bakgrund är väldokumenterad men tycks ändå inte ha legat honom till last. Han har aldrig behövt förklara sig offentligt och de antisemitiska och rasistiska åsikter han luftade på sin blogg hindrade inte Nyheter24 från att anställa honom.

Den som en gång hyst rasistiska åsikter men omprövat dessa skall givetvis inte vara dömd för all framtid. I Fadakars fall är det emellertid obehagligt hur lite hans öppna rasism legat honom till last, och hur påtagligt tyst det har varit om hans bakgrund. Hans rasistiska åsikter ledde inte till att han fick sparken från Nyheter24, han avancerade tvärtom till chefredaktör innan han fick sitt nuvarande jobb på Aftonbladet.

Att Fadakar kan avfärda sin bakgrund med att "det där är gammalt" ( gammalt är det för övrigt inte, bara fem år) blir också högst anmärkningsvärt då man betraktar hur mycket en rasistisk bakgrund som Fadakars skulle legat andra journalister, opinionsbildare och politiker i fatet. De hade knappast sluppit undan med en rask Twitterreplik, de hade fått se sig hårdgranskade i media och fått svettas i intervjuer, och även om de hade gjort allting rätt hade de med allra största sannolikhet ändå inte på fem år kunnat göra en så anmärkningsvärt snabb karriär som Fadakar har gjort.

Till detta kommer det faktum att när man läser Fadakars senaste text i Aftonbladet så är det lätt att börja tvivla på att Fadakars avståndstagande från antisemitismen är så äkta som han själv hävdar. När man läser vad han skriver om Israel idag, är det svårt att göra detta utan att höra ekot av hans "gamla" åsikter om judar:
"Kolla på judarna. Dem har använt sig av sina minnen i över femtio år nu för att berättiga det dem gör. Minsta lilla kritik och dem drar igång en minnesceremoni som fpr alla att glömma vad kritiken var…"
"Tyvärr" finns det en och annan som anser att de regler som gäller för andra skall gälla även för Fadakar


Lästips: Nima Dervish
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SMP, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Re1, Re2, Ex1, Ex2, Ab1

16 kommentarer:

 1. Det är sådana som Ehsan Fadakar som gör att tidningarna dör. VEM vill betala för propaganda, hat, lögner och halvsanningar?

  Aftonbladet var tidigare den tidning som jag hade under kattlådan för att skona golvet mot olyckor .. nu avstår jag från Aftonbladet för att inte sk*ta ner katten.

  SvaraRadera
 2. Debattchef på Aftonbladet. Han har verkligen hittat hem.

  SvaraRadera
 3. Anybody: Ja, lite respekt får man allt visa sina djur. :)

  Hans: Inte sant? Det äckligaste med den tidningen är inte att den är som den är, det är att dess företrädare sätter sig på så höga hästar. Först bete sig som r*vhål, sen kritisera andras "värdegrund". Så man vill spy.

  SvaraRadera
 4. Han passar utmärkt på Afton#####...
  ...blaskan har ju stoltserat med sin antisemitism i åratal.

  SvaraRadera
 5. AB=AntisemitismBladet.

  SvaraRadera
 6. Ytterligare ett bevis på de dubbla måttstockar mediavänstern tillämpar på sig själva och de sina. Det räcker med att man säger "men jag är ju snäll nu" så förlåts man. Föreställ er om man upptäckt att en moderat eller centerpartist slängt ut sig en anti-semitiskt anstucken kommentar för ett par år sedan. Då hade vi haft ett helsideuppslag på Aftonbladet "Kultur" snabbare än Mona Sahlin hinner avsluta meningen "men nu blir jag upprörd!"

  SvaraRadera
 7. Haha det kommer att bli livat i Sverige,Fnordspotting kallar i annat sammanhang en Sabuni för pajas som kan dra åt helvete.Tack vare 7 klövern har vi bäddat för rena rövartagen människor imellan,undrar hur länge den demokratiska fernissan sitter kvar i Landet?

  SvaraRadera
 8. Japp, när Sabuni utan vidare kallar Ivar Arpi för rasist så blir det min respons. Kitimbwa Sabunis "debattinlägg" förtjänar inga seriösa och analyserande svar, hans retorik är så låg att "dra åt helvete" till slut blivit det enda svar han förtjänar.

  Raljanta och dryga praktarslen som bara kastar invektiv på andra förtjänar inte att bli bemötta som seriösa debattörer, de förtjänar att bli bemötta som de troll de är.

  SvaraRadera
 9. "Det där är gammalt" säger Fadakar.

  Så säger också Lööf,notera särskilt pkt IV.

  http://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/program/1933

  SvaraRadera
 10. En principiell skillnad i sammanhanget är att Lööf inte var född 1933. :)

  SvaraRadera
 11. Förvisso, förvisso, det jag vill peka på är att arvsynden faktiskt kan blekna över tid, även om det aldrig kan bli aktuellt för en sådan som Jimmie Åkesson, den genuina ondskans skapare.

  SvaraRadera
 12. Anonym 11:25 .. "Jimmie Åkesson, den genuina ondskans skapare"?????

  Hur menar du?

  Nog har jag hört mycket, men det här var väl att ta? Det Jimmie Åkesson talar om kanske inte är varken din eller min åsikt .. men "den genuina ondskans skapare"?? Det är nog steget värre än att säga att vi för närvarande tar emot fler flyktingar, asylsökande och invandrare än vad vi kan ge anständiga villkor de närmaste åren.

  Sverigedemokraterna här ändå en förhållandevis hög andel medlemmar med invandrarbakgrund som har en motsatt åsikt.

  SvaraRadera
 13. Anybody: Tolkade det som ironiskt, men det där att svårt att avgöra dessa dagar. :)

  SvaraRadera
 14. Du har säkert rätt .. för ärligt talat .. de senaste årens sk "debattklimat" har påverkat mig j*kligt negativt. Valrörelserna 2006 och 2010 var roliga och skilda åsikter haglade som pajer i luften .. i år är det som att släpa sig fram i fullständig dimma.

  T-R-I-S-T!!!!

  Jag fattar inte hur det här ska kunna tända till och bli engagerande?

  Eller hur väljarna ska kunna få ärliga svar på frågor som inte får ställas?

  SvaraRadera
 15. Japp, det är bara att erkänna, det har påverkat även mig negativt. Det är hemskt, men sant.

  SvaraRadera
 16. Jimmie-beskrivningen var ironisk, jag lovar, och jag trodde det var helt uppenbart när jag skrev det. Kan dock vara svårt att träffa rätt, ironi är svårt i det skrivna.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.