2014-09-14

En vädjan till Moderata samlingspartiet

Jag förstår att ni är trötta. Ni har slitit som djur nu, i veckor eller månader, och likväl går ni mot en valförlust. Det känns förmodligen tröstlöst, var allt detta hundjobb för intet? Det ser onekligen så ut, men just därför vädjar jag till er att läsa detta.

Jag är en så kallad moderat kärnväljare. Jag har – förutom i år – gett er min röst i alla riksdagsval och i så gott som alla andra val ända sedan jag blev myndig. Jag, liksom ni, upplevde besvikelse efter besvikelse i val efter val när väljarkåren röstade för att fortsätta med den passiviserande och högskattefinansierade bidragslinje som Socialdemokraterna stog för.

2006 hände vad vi nästan hade gett upp hoppet om – vi vann! Partiet hade förvisso gjort en vänstersväng, men även om vi var många som hade föredragit en gammelmoderat statsminister var de flesta av oss rörande eniga om att i valet mellan en gammelmoderat oppositionsledare och en nymoderat statsminister, var det senare alternativet definitivt att föredra.

Alla vi som var hjärtligt trötta på såväl höga skatter som på att se arbetsskygga bekanta leva gott utan att arbeta alls, jublade över jobbskatteavdragen och era reformer. Ni gjorde såklart en och annan tabbe, inte minst med sjukförsäkringen, men när det kom till kritan var det inte alls lika många som drabbades som tabloidpressen gav sken av och efter hand så rättade ni också till de värsta problemen.

2010 blev ni till mångas förvåning omvalda, men någonting hade förändrats. Sverigedemokraterna tog plats i Riksdagen och ni förlorade er parlamentariska majoritet. Sakta men säkert började det därefter gå utför. Er politik blev ängsligare, Fredrik Reinfeldt framstod som allt mer snarstucken och småsint och när en postmodern vänster växte fram valde ni att inte utmana den radikala världsbild denna stod för, utan började tvärtom anpassa er till den.

Ni valde därtill att i samarbete med Miljöpartier lägga om den svenska invandringspolitiken i en rikting som många av oss kärnväljare tyckte genuint illa om. Samtidigt som asylmottagandet kom att bli det största i hela EU vågade ni inte ge er på de trösklar in till den svenska arbetsmarknaden som gör Sveriges integrationspolitik till den sämsta av alla i-länders.

När valrörelsen började närma sig gjorde ni därefter ännu en vänstersväng. Ni valde nu att gå till val på höjda skatter istället för sänkta, ni förklarade att tack vare uppgörelserna med Miljöpartiet och den misslyckade integrationspolitiken fanns det knappt något reformutrymme alls under den kommande mandatperioden. Ni hoppades förmodligen på att locka väljare till vänster, men denna strategi misslyckades kapitalt.

Inte nog med att de vänsterväljare ni hoppades fånga upp vägrade strömma till, er strategi fick dessutom kärnväljarna att överge partiet. Många av dessa gick över till Sverigedemokraterna, ett parti ni så kategoriskt vägrar att samarbeta med att ni hellre släpper fram en regering med ministrar från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Idag har ni kört i diket, och det är föraren – Fredrik Reinfeldt – som bär skulden för detta. Det är fullt möjligt att han senare ikväll tillkännager sin avgång som partiledare, men om han inte gör det är det hög tid att ni ger honom sparken. Han är inte längre en tillgång för partiet, han har blivit ett sänke.

Med Reinfeldt borta bör ni därefter sätta er ned och fundera över hur ni vill gå vidare. Jag förstår att valstugereportaget fortfarande spökar, men den invandringspolitik ni står för är direkt oansvarig och den är, Reinfeldts alla vackra ord om ett rikare land till trots, extremt kostsam. Jag vet att ni vet det, även om ni inte erkänner det utåt, för jag vet att er egen utredare klart och tydligt påtalade detta för er.

Det är hög tid för er att svälja er stolthet och ta ansvar för Sverige genom att göra upp med Socialdemokraterna. Gärna om politiken i stort, men om inte så åtminstone om en sansad invandringspolitik och om en fungerande integrationspolitik. Vi är många som inget hellre vill än att få en anledning att åter ge er vår röst 2018.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, SvD1, SvD2, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, SMP1, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, Av1, Av2, Av3, IDG1, IDG2, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ex10, Ex11, Ex12, Ab1, Ab2, Ab3

6 kommentarer:

 1. Skulle detta ske vet jag att många andra och en större grupp moderater lämnar moderaterna för gott.

  Det är den bistra sanningen Fnord.

  Trots allt missnöje mot Fredrik har han visat att det faktiskt går att vinna makten till skillnad mot hur det var innan.

  Förut var man världsbäst i opposition, alltid i opposition, aldrig tog man ansvar för hela landet.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson14 september 2014 18:36

  Du "Henrico" är en riktig genuin idiot: ditt hat mot S förblindar, ditt övriga resonemang är förnedrande dumt. Ursäkta, men så är det.

  Jag förväntar mig inrikespolitiskt kaos, troligtvis inte nyval (för det är tvärt emot svensk mentalitet) och en slutlig uppgörelse 2018.
  S kommer att vara den stora förloraren i DET valet.

  SvaraRadera
 3. God ton, please!

  Henrico: Säga vad man vill om Reinfeldts andra mandatperiod, men en opinionsmässig framgång har den knappast varit. De ändringar i den ekonomiska politiken som gjordes inför den första var däremot såklart i praktiken nödvändiga, men det skriver jag ju i inlägget också.

  SvaraRadera
 4. Håller med Fnord, och grunden för den dåliga opinionen är väl ändå SD' S intåg i riksdagen.

  Vilka är det som bidragit mest till SD' ökande inflytande? Media och extremvänstern som såg sin chans att bli normaliserade, ivrigt påhejade av Aftonbladets ledarredaktion tex.

  Jag blir i alla fall inte förvånad om S redan gjort upp med Jimmie.

  Kom ihåg var du läste det först! :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Jag lovar att komma ihåg! Jag är helt övertygad om att du har fel, men jag kommer bli positivt överraskad om du har rätt.

  SvaraRadera
 6. Däremot tror jag att Alliansens största misstag den här mandatperioden var att de förhöll sig mot sossarna för mycket, speciellt när S försökt svartmåla precis allt.

  Nu visar det sig nämligen att folket inte är ett dugg orolig för ekonomin, de anser sig ju ha råd att rösta på FI exempelvis.

  Jag kollade resultatet på Södermalm och drar slutsatsen att ju mer skuldsatt du är desto rikare verkar folk tro de är. :-)

  Nä, alliansen skulle ha varit mycket tydligare med att lyfta fram hur otroligt 'bra' folk har det. Tagit fajten med sossarna om den bilden, då hade det sett annorlunda ut.

  /Henrico

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.