2014-09-14

En vädjan till Moderata samlingspartiet

Jag förstår att ni är trötta. Ni har slitit som djur nu, i veckor eller månader, och likväl går ni mot en valförlust. Det känns förmodligen tröstlöst, var allt detta hundjobb för intet? Det ser onekligen så ut, men just därför vädjar jag till er att läsa detta.

Jag är en så kallad moderat kärnväljare. Jag har – förutom i år – gett er min röst i alla riksdagsval och i så gott som alla andra val ända sedan jag blev myndig. Jag, liksom ni, upplevde besvikelse efter besvikelse i val efter val när väljarkåren röstade för att fortsätta med den passiviserande och högskattefinansierade bidragslinje som Socialdemokraterna stog för.

2006 hände vad vi nästan hade gett upp hoppet om – vi vann! Partiet hade förvisso gjort en vänstersväng, men även om vi var många som hade föredragit en gammelmoderat statsminister var de flesta av oss rörande eniga om att i valet mellan en gammelmoderat oppositionsledare och en nymoderat statsminister, var det senare alternativet definitivt att föredra.

Alla vi som var hjärtligt trötta på såväl höga skatter som på att se arbetsskygga bekanta leva gott utan att arbeta alls, jublade över jobbskatteavdragen och era reformer. Ni gjorde såklart en och annan tabbe, inte minst med sjukförsäkringen, men när det kom till kritan var det inte alls lika många som drabbades som tabloidpressen gav sken av och efter hand så rättade ni också till de värsta problemen.

2010 blev ni till mångas förvåning omvalda, men någonting hade förändrats. Sverigedemokraterna tog plats i Riksdagen och ni förlorade er parlamentariska majoritet. Sakta men säkert började det därefter gå utför. Er politik blev ängsligare, Fredrik Reinfeldt framstod som allt mer snarstucken och småsint och när en postmodern vänster växte fram valde ni att inte utmana den radikala världsbild denna stod för, utan började tvärtom anpassa er till den.

Ni valde därtill att i samarbete med Miljöpartier lägga om den svenska invandringspolitiken i en rikting som många av oss kärnväljare tyckte genuint illa om. Samtidigt som asylmottagandet kom att bli det största i hela EU vågade ni inte ge er på de trösklar in till den svenska arbetsmarknaden som gör Sveriges integrationspolitik till den sämsta av alla i-länders.

När valrörelsen började närma sig gjorde ni därefter ännu en vänstersväng. Ni valde nu att gå till val på höjda skatter istället för sänkta, ni förklarade att tack vare uppgörelserna med Miljöpartiet och den misslyckade integrationspolitiken fanns det knappt något reformutrymme alls under den kommande mandatperioden. Ni hoppades förmodligen på att locka väljare till vänster, men denna strategi misslyckades kapitalt.

Inte nog med att de vänsterväljare ni hoppades fånga upp vägrade strömma till, er strategi fick dessutom kärnväljarna att överge partiet. Många av dessa gick över till Sverigedemokraterna, ett parti ni så kategoriskt vägrar att samarbeta med att ni hellre släpper fram en regering med ministrar från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Idag har ni kört i diket, och det är föraren – Fredrik Reinfeldt – som bär skulden för detta. Det är fullt möjligt att han senare ikväll tillkännager sin avgång som partiledare, men om han inte gör det är det hög tid att ni ger honom sparken. Han är inte längre en tillgång för partiet, han har blivit ett sänke.

Med Reinfeldt borta bör ni därefter sätta er ned och fundera över hur ni vill gå vidare. Jag förstår att valstugereportaget fortfarande spökar, men den invandringspolitik ni står för är direkt oansvarig och den är, Reinfeldts alla vackra ord om ett rikare land till trots, extremt kostsam. Jag vet att ni vet det, även om ni inte erkänner det utåt, för jag vet att er egen utredare klart och tydligt påtalade detta för er.

Det är hög tid för er att svälja er stolthet och ta ansvar för Sverige genom att göra upp med Socialdemokraterna. Gärna om politiken i stort, men om inte så åtminstone om en sansad invandringspolitik och om en fungerande integrationspolitik. Vi är många som inget hellre vill än att få en anledning att åter ge er vår röst 2018.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, SvD1, SvD2, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, SMP1, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, Av1, Av2, Av3, IDG1, IDG2, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ex10, Ex11, Ex12, Ab1, Ab2, Ab3