2014-09-15

Högmod går före fall

Under omständigheterna gick valet så bra som det kunde gå.

Feministiskt initiativ kom inte in, men naggade det rödgröna valresultatet i kanten med några procentenheter. Miljöpartiet blev ett slående exempel på uttrycket "högmod går före fall". Fartblinda efter EU-valet räknade de med att göra ett rekordval, men backade istället med en halv procentenhet och kom inte i närheten av att bli tredje största parti.

Socialdemokraterna ökade med en halv procentenhet och Vänsterpartiet ökade med 0,1. Sammanlagt gick de rödgröna således fram med cirka 0,1 procentenheter. När det kom till kritan var det inte en vänstervåg som avgjorde valresultatet, vad som avgjorde valet var att borgerliga väljare gick över till Sverigedemokraterna.

På så sätt blev valet en viktig läxa för båda blocken. Dels visade väljarnas dom att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans utgjorde ett lika oattraktivt alternativ som 2010. Dels skickade väljarna en klar signal till Fredrik Reinfeldt och Alliansen att svenska folket inte accepterar kombinationen av EU-ländernas största asylinvandring och i-ländernas sämsta integrationspolitik, eller att all kritik av samma kombination avfärdas som rasism.

Att Fredrik Reinfeldt nu meddelat sin avgång, inte bara som statsminister utan även som partiledare, öppnar upp för nya krafter att vända Moderaternas politik i en mer konstruktiv riktning. Min förhoppning om hur detta skall yttra sig har jag skrivit om här.

Lästips: Cornucopia?, Den sjätte mannen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16

5 kommentarer:

 1. Och för egen del kan du vara nöjd med att du är en av många, många andra som skickat svensk äckelmedia och svenska äckelpolitiker en kraftig signal. Vi låter oss inte förnedras längre.

  Känn dig stolt över ditt val!

  Och du, nu när äcklet Reinfeldt avgår, finns det kanske en chans att både du och jag kan tänka oss att återgå till moderaterna i nästa val.

  Ha det bra broder.

  V

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson15 september 2014 01:05

  Bloggaren Motpol kompletterar analysen väl http://motpol.blogspot.se/2014/09/basta-tankbara-valresultat.html

  Och så har jag en hälsning till Reinfeldt: Det svenska folket ar vaknat nu....

  Det här blir kul....

  SvaraRadera
 3. Jag trodde att det var Reinfeldt som avsågs med att högmod går före fall. För visst är det högmod att utse Sverige till en humanitär stormakt, att Sverige med mindre befolkning än Portugal ska bevilja 10-tusentals asylansökningar medan Portugal beviljar runt 500. Det är helt och hållet denna hybrisinställning som orsakat Reinfeldts fall. I stort sett har alla tappade m-röster gått till sd. I övrigt har alliansens politik varit bra för Sverige och om nu nästa m-ledare kan släppa på aversionen mot sd så finns det ett regeringsdugligt alternativ. Sverige skulle inte lida under ett så stort asyltryck om man vidtog vissa åtgärder. Kräv id-handlingar, genomför avvisningar av dem som fått avslag, inför försörjningskrav för anhöriginvandrare. Ta itu med fusket. Sedan är det förstås så att det svenska välfärdssamhället är en stark magnet. Möjligheten till livslång försörjning utan arbetsinsats är lockande. Att få svenskar att avstå från välfärden är dock inte lätt. Det saknas sannerligen inte utmaningar för framtiden. Egentligen är det hela EU som är utsatt för stort tryck från framför allt Afrika och Mellanöstern. Europa ses som ett eldorado och visst är samhällena här mer välfungerande (än så länge).

  SvaraRadera
 4. Maria: Även Moderaterna var såklart ett utmärkt exempel på att högmod går före fall. Det gällde de flesta i det här valet. Tyckte det var en rätt passande titel på många plan. :)

  SvaraRadera
 5. Men när naiva tomtar sitter och säger att det är ytterst lite det kostar det svenska samhället, max 1% av BNP, så förstår man ju att folk är korkade.

  Kan man påstå att en 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön endast kostar 11-12 Milj. istället för RUT's uträkning på 300 Milj. ja då är det ju solklart att man inte vet vad det är man räknar på.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.