2014-10-09

Enpartistatsreflexen


Så småningom kommer allianspartierna att börja samarbeta med regeringen Löven, tror Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth:
"Det är givet att de har sin sorgeperiod, men när väl dammet efter valrörelsen lagt sig så kommer alla partier att börja fundera på hur man ska maximera inflytande för de idéer man själv brinner för."
Det är förvisso möjligt att tiden ger Eneroth rätt, även om det faktum att Löfvens så kallade utsträckta hand snarare påminner om ett uppsträckt långfinger lär sätta en och annan käpp i hjulet. Vad som emellertid är betydligt mer intressant med Eneroths uttalande är hans ordval.

Efter valet har socialdemokrater, segerrusiga efter att ha fått bilda en regering med 39,5 % av riksdagsledamöterna bakom sig, vid ett flertal tillfällen talat om de borgerliga partiernas behov av ett "sorgearbete" och en "sorgeperiod". Underförstått i dessa uttalanden har emellertid varit att detta är en övergående och relativt snabbt avklarad process.

Detta är en ganska häpnadsväckande retorik från samma parti som under åtta år skrek som stuckna grisar om en välfärd som hade "demonterats", om ett Sverige som hade "blivit hårt och kallt" och om ett Sverige i vilket någonting "höll på att gå sönder".

Ännu märkligare blir retoriken då man drar sig till minnes att Socialdemokraterna så sent som för ett år sedan tillsammans med Sverigedemokraterna lät KU köra över en juridisk utredning, i syfte att driva igenom en urholkning av riksdagens budgetregler. Detta möjliggjorde i sin tur för den dåvarande oppositionen att via en obskyr process kallad utskottsinitiativ sätta käppar i hjulet för regeringen.

Med andra ord, för Socialdemokraterna tycks inte ens åtta år ha varit en sorgeperiod lång nog. Valförluster tycks enligt Socialdemokraterna vara någonting andra partier bör acceptera, eftersom dessa partiers tid vid makten närmast är att betrakta som en politisk anomali. I egenskap av Sveriges rättmätiga regering är valförluster emellertid ingenting Socialdemokraterna själva finner någon anledning att acceptera.

Precis denna sorts enpartistatsreflex genomsyrar även den insändare av Leif Pagrotsky som publicerades i Folkbladet idag. Enligt Pagrotsky borde riksdagsmajoriteten ta ansvaret "för det egna partiet, för landet och för demokratin" istället för att tycka att Socialdemokraterna nyss var "elaka mot oss och skällde på vår politik". Pagrotsky har såklart en poäng, men eftersom just vad han beskyller riksdagsmajoriteten för har varit Socialdemokraternas signum varje gång partiet befunnit sig i opposition, hade det varit betydligt mer klädsamt om Pagrotsky valt att ligga lågt istället.

Som det är nu är Stefan Löfvens muppministär till regering inte bara ett bisarrt skämt med blott 39,5 % av riksdagsledamöterna bakom sig, denna regering gör dessutom allt för att alienera den riksdagsmajoritet vars välvilja den är helt och hållet utlämnad till. Med sitt val av politisk inriktning och laguppställning bränner Löfven sina broar i snabb takt, varför hans ord om en "utsträckt hand" saknar verklighetsförankring.

Ju förr den så kallade oppositionen – det vill säga riksdagsmajoriteten – fäller regeringen Löfven, desto bättre.

Lästips:
Den sjätte mannen, Ilan Sadé

För övrigt:
Följ hur Gustav Fridolin fixar skolan här
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, Sk1, BT1, BT2, SMP1, Ex

3 kommentarer:

 1. Blir spyfärdig på Sossar som tror att alla ska lägga sig platt för dem bara för att de är i minioritet och behöver stöd. När Alliansen vann 2010 bölade Sossarna om att Alliansen var i minoritet och skulle ta ansvar för att lägga fram en budget som går igenom. Nu plötsligt är det alla andra som ska ta ansvar för att S(u)MP budgeten ska gå igenom!

  Hur jävla infernaliskt korkade, naiva och totalt världsfrånvända får man vara?

  Alliansen gick till val på sin budget, den ska de rösta på för att inte (S)vika sina väljare! Jag hoppas innerligt SD röstar med Alliansen nu när FR är borta så Löfven får gå tillbaka till svetsverkstaden med dumstruten!

  Att man kan göra upp i vissa frågor i framtiden är en sak, men inte nu! Aldrig!

  SvaraRadera
 2. http://blogs.timesofisrael.com/sweden-the-new-donald-duck-government/

  SvaraRadera
 3. Melmac: Medhåll! Är bara rädd att Alliansen kommer fega ur här.

  Maria: Den här texten är väldigt bra. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.