2014-10-15

Islamism, antisemitism och flygplatskaos

I gårdagens Bar och Politik (ungefär 19 minuter in i programmet) medverkade Mehmet Kaplan. Med lätt överlägsna skratt och leenden avfärdade han kategoriskt anklagelserna om att han skulle vara islamist, utan att särskilt många kritiska motfrågor ställdes.

Ironiskt nog berättade Kaplan i samma intervju hjärtligt om sitt engagemang för Ship to Gaza. Inte heller detta föranledde några motfrågor, vilket var minst sagt märkligt då Expressen – alltså samma tidning som arrangerar Bar och Politik – i en ledare för ett par år sedan skrev följande:
    Men den internationella rörelse svenskarna ingå i rymmer tyvärr betydligt dunklare drivkrafter. Organisationen Free Gaza Movement var med och sjösatte det första skeppet 2008 och har därefter varit ett nav i den maritima aktivismen.
    Föreningen meddelade häromdagen på Twitter att "sionister drev koncentrationslägren och hjälpte att mörda miljoner oskyldiga judar". Meddelandet innehöll en länk till en video där den framlidne amerikanska judehataren Eustace Mullins utvecklade konspirationsteorin om att Förintelsen var ett judiskt verk.
    Det var ingen förvirrad praktikant som skickade tweeten. Det var, visade det sig, Greta Berlin, grundare av Free Gaza och talesperson för flottan som seglade 2010. Hon har samarbetat och framträtt med de svenska aktivisterna.
I Dagens Samhälle publicerades idag en väldigt läsvärd debattartikel av Aje Carlbom från Malmö högskola, i vilken denne drar ned byxorna på islamisten Mehmet Kaplan. Det tål att upprepas, den i särklass allvarligaste skandalen runt regeringen och Miljöpartiet är att en islamist som öppet samarbetar med antisemitiska organisationer har utnämnts till minister.

Att samma personer som helhjärtat ställer sig bakom Kaplan såväl talar sig varma för värdegrundsdemokrati som anklagar andra för att hålla sig med dålig människosyn, är direkt groteskt. Att den mediala kritiken mot Miljöpartiet är mild, de upprepade klavertrampen till trots, visar med beklämmande tydlighet att journalistkåren inte förmår att granska partiet.

Värt att notera i dagens nyhetsflora är också att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad har låtit meddela att den, i strid med vad Stefan Löfven lovade i valrörelsen, tänker låta stänga Bromma flygplats. Socialdemokraterna i Stockholm och regeringen sitter såklart på två olika mandat, varför Löfven inte kan hållas direkt ansvarig för detta.

I praktiken råder dock allt annat än vattentäta skott mellan de två organisationerna, Göran Persson körde till exempel över dåvarande finansborgarrådet Annika Billström i frågan om trängselskatt efter valet 2002. Att Löfven därtill gav ett för honom ovanligt klart och tydligt besked i valrörelsen att Bromma inte skulle stängas, gör såklart frågan än mer besvärande för regeringens del.

"Vi vet ännu inte vad som händer med Bromma flygplats" kommenterade Löfven tidigare idag situationen, varpå han med sedvanlig Löfvensk obegriplighet kläckte ur sig följande:
"Vi har sagt sedan tidigare att de som vill ha en annan användning av citynära flygplatser för dem tillsätter vi en förhandlingsperson. Det är viktigt att se att infrastrukturen, transporter fungerar för Stockholms-regionen och för hela Sverige. Då har den förhandlingspersonen ett drygt arbete framför sig."
Värt att notera är också att det, rent juridiskt, är ytterst tveksamt om majoriteten i stadshuset över huvud taget kan stänga Bromma flygplats. Oavsett vilket – och särskilt då man väger in Löfvens egen oförmåga att ge klara besked i frågan – lär den självutnämnda samarbetsregeringen i och med detta ha lyckats med konststycket att bränna ännu ett antal broar inför den stundande budgetomröstningen i riksdagen.

Lästips: Dick Erixon, Ilan Sadé
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, SvD1, SvD2, BT1, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2

9 kommentarer:

 1. Svek direkt efter en valseger tycks var Stockholmssossarnas melodi. Jag kräks på dem.

  SvaraRadera
 2. Riktigt tokiga uppgörelser inom regeringen; Kan Löfven göra detta med flit. För att förslagen skall tvinga allianspartier och andra att sänka dem? (Då låtsas han vara samarbetsvillig och kompromiss taktiskt lyhörd samtidigt som han hoppas alliansen sänker de värsta stolpskotten.)

  Avsaknaden av motfrågor; Är ett fenomen som alltid tycks bli helt gängse i media då socialdemokratiska regeringar berättar om sina förslag. Idag talades det om skolan på nyheterna. Löfven/Fridolin redogjorde för sina "förbättringar". Vilka är då dessa? Mer pengar. "Vi avsätter mer pengar till ökad kunskap och högre löner" säger de goda. Uttalandet styrks av lärare från golvet som får bli sanningsvittne. Ingen motfråga. Ingen undran HUR skall pengarna användas. HUR mycket högre lön blir det för vem. HUR få elever blir det plötsligt NÄR. Osv. Det enda vi får veta är ökade utgifter som bevis på ökad empati och godhet.

  Pengarna räcker inte. No problems, vi höjer skjatter och avsätter mer pengar. Jaså de räcker inte heller? Lugn, mer skatter, högre skatter och avsätter mer pengar. Etc. Kvalitet anyone? Vad, när hur? Ingen bryr sig. Bara det avsätts mer pengar. På något.

  pappa betalar

  SvaraRadera
 3. Den nya regeringens sätt att kommunicera är fruktansvärt. "Våran ingång till förhandlingspersonen."

  SvaraRadera
 4. Jag blir mörkrädd! Vad är det för jävla mumintroll som tagit plats i regeringen?! Det är ju dårar allihop! Jag hoppas innerligt att SD sänker regeringens budget och att det blir regeringskris. Det är ju uppenbart att det är MP och till viss del V som dikterar villkoren och "Den store förhandlaren" Löfven bara lägger sig platt. Han är en bluff!

  Titta bara på vad Hanif Bali skriver:http://hejahanif.se/

  Regeringen vill återta uppdraget hos SCB att presentera sysselsättningsstatistik. Varför då? För att de vet att de aldrig kommer att uppnå målet?

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/24/81/58/868908bc.pdf


  SvaraRadera
 5. Anonym 08:59
  Jupp, när det kommer till att tolka Löfvens svammel så krävs det kremlologer från kalla krigets dagar.

  Melmac:
  Mörkrädd var ordet! Det parti som inte bidrar till att fälla denna så kallade regerings budget kommer att tappa dramatiskt i trovärdighet i min bok.

  SvaraRadera
 6. Omöjligt att förstå att ett parti som fått ynka 6% ska kunna styra agendan. Det ÄR INTE vad svenska folket valde.Vilken j...la fars.

  SvaraRadera
 7. Ang. Bromma, varför måste man bygga just på den skitiga marken i Bromma när det finns hur mycket ledig grön mark som helst söder om Stockholm?
  Är det fel kommuner för MP- medlemmar?
  Alla mindre orter som blir utan flyg är inte heller värda något för MP. Skit i landsbygden, låter det.

  SvaraRadera
 8. Skit i landsbygden var ordet. Skrev dagens inlägg på det temat för övrigt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.