2014-11-04

Att hålla käft när kejsaren är naken

Flera bedömare – bland dem Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetaren bakom uttrycket "åsiktskorridoren" – har idag spekulerat i att allianspartierna kan tänkas utforma sitt gemensamma budgetalternativ på ett sådant sätt att SD inte kommer att rösta för det.

Om Ekengren Oscarsson får rätt kommer detta vara ett svek av sällan skådad omfattning gentemot väljarna. I ett läge där allianspartierna har stora möjligheter att få igenom sin politik, kommer de i så fall istället välja att lägga sig platt för Stefan Löfvens svaga minoritetsregering. Istället för att låta riksdagens icke-socialistiska majoritet få genomslag i politiken kommer de att låta en rödgrön minoritet ostört få bedriva en politik de själva är extremt kritiska mot.

Om allianspartierna väljer att agera på detta sätt väljer de inte bara att åsidosätta folkviljan ytterligare. De kommer dessutom att göra det pinsamt tydligt att alla högtidliga löften om att inte samarbeta med regeringen bara är apspel och charader. Om de väljer att hjälpa regeringen så bör de åtminstone vara ärliga nog att göra detta öppet. I så fall skulle Stefan Löfven tvingas söka sig högerut, istället för att att som nu gira kraftigt åt vänster med passivt stöd av den svenska borgerligheten.

Det finns såklart flera skäl till att allianspartierna på detta sätt kan tänkas välja att ge en budget över vilken såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet har haft stort inflytande sin välsignelse. Ett av de mer uppenbara är att Moderaterna i praktiken saknar partiledare, och därför är illa förberett på ett eventuellt nyval.

Vad som ur ett borgerligt väljarperspektiv är betydligt mer iögonfallande är emellertid att om allianspartierna skulle välja denna väg, så skulle de också ännu en gång göra klart att för dem är Sveriges status som EU:s största asylland högre prioriterad än såväl valfriheten som skatterna och arbetslinjen. De borgerliga partiernas folkvalda representanter visar därmed att de inte har förstått vilka människor det är deras demokratiska uppdrag och skyldighet att representera.

Idag släppte Migrationsverket ännu en i raden av surrealistiska asylprognoser. Jag antar att jag ännu en gång borde peka på det vansinniga i vad som pågår, men jag har redan gjort detta i inlägg efter inlägg efter inlägg. Alla människor med båda fötterna på jorden vet idag att vad som pågår är vansinne, att det är ohållbart att kombinera EU-ländernas största invandring med OECD-ländernas sämsta integrationsförmåga.

Det är obekvämt att säga ifrån, tro mig, jag vet av egen dyrköpt erfarenhet. Det finns emellertid inga ursäkter längre. Alla seriösa debattörer som vill kunna se sina barn och barnbarn i ögonen måste säga ifrån nu. Det håller inte att låta den så kallade "debatten" förbli helt frikopplad från verkligheten. Det håller inte att förneka realiter med att vimsigt börja hänvisa till "alla människors lika värde" eller att upprepa meningslösa floskler om att "inte ställa grupper mot varandra", trots att det är precis detta som politik hela tiden går ut på.

Situationen är inte bara ohållbar, den är absurd och radikala utopistiska drömmare har tillåtits att diktera spelreglerna. Det är dock allvar nu. Det fungerar inte att ligga lågt, och det räcker inte att framföra kritik som är inlindad och villkorad av reservationer som "visst skall vi föra en flyktingpolitik som i en internationell jämförelse är extremt generös, men..." Det är allvar nu, verkligheten pockar på och insatserna är skyhöga. Nu är det alla debattörer med båda fötterna på jordens förbannade skyldighet att klart och tydligt säga ifrån.

Läs också:
Motpol, Merit Wager, Anybody's Place, Toklandet, Den sjätte mannen, Erixon


För mer information om källor med mera, se detta inlägg

DN1, DN2, DN3, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SMP2, BT1, Av1, Av2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9

14 kommentarer:

 1. Och på tv och i Tidningarna kan man se små rubliker om något som är på väg att förändra vårt land totalt.Och frågan blir om vi till slut kommer att kunna hjälpa någon när vi som land har körts i botten.Det här är helt enkelt inte klokt.

  SvaraRadera
 2. Japp, som vanligt väldigt nedtonat i nyhetsrapporteringen. Allmänintresset som avgör såklart.

  SvaraRadera
 3. Innan valet så pratade Maken och jag om hur mycket skada en rödgrön regering skulle kunna åstadkomma på 4 år. Vi enades om att det inte skulle bli värre än att det kunde repareras vid ett regeringsskifte 2018 och att de 4 vänsteråren kanske skulle få människor att inse att den gamla generösa tiden för evigt var förbi.

  Efter bara en månad så inser vi att vi hade fel. Det verkar som allt tar slut här och nu, för 4 år av samma politiska ?? .. jag saknar ord .. handlingsförlamning?, utsäljning? mörkläggning???? .. fumlighet?? .. kommer att skära oreparerbara hål i det välfärdsnät som många trodde var hållbart från vaggan till graven.

  Fan vad uppgiven jag känner mig i dag ...

  SvaraRadera
 4. Titeln på ditt inlägg idag sammanfattade verkligen läget utmärkt. Det är verkligen inte roligt längre.

  SvaraRadera
 5. Miljöpartisterna må gå i taket men jag tror S kommer att återreglera invandringsvolymerna.
  Erik S

  SvaraRadera
 6. Erik S: Fast tillsammans med vilka andra? Förr i tiden rådde ju konsensus mellan M och S i frågan, men så är ju knappast längre fallet. Med Kinberg Batra vid rodret lär det knappast bli någon förändring heller.

  SvaraRadera
 7. Ett Luciabeslut 2014? 2015? Om MA tycker ladan är tom nu, så är det inget mot vad det kommer att vara när man rensat hela biståndskontot!

  SvaraRadera
 8. Budgetomröstningen kommer att tvinga alliansen att välja mellan att isolerara SD eller att kunna bedriva oppositionspolitik. Att undvika att få stöd för sin regeringskritik (eller inte ens ge den sitt eget stöd) är inte att bedriva opposition.

  SvaraRadera
 9. Nu har vi ansökt flyttning av våra barnbarn till engelska skolan för att öka deras möjligheter i framtiden. Till exempel att flytta från Sverige.
  Kön är lång. De flesta tänkte kanske inte som vi utan ville bara ha bättre skola?
  Nu lägger jag inte mitt namn här denna gång eftersom vissa har redan åsikter om rasism men ändå läser de bland annat detta blogg. Vill spara barnen. Ber ursäkt.

  SvaraRadera
 10. @Anonym 10:54:
  Inget att be om ursäkt för. Sådant är "klimatet." Bor själv redan utomlands så jag har mindre att förlora.

  Till ämnet:
  Det här med att rösta eller inte rösta för budgeten för att kunna sätta dit någon annan, börjar kännas som en avancerad kombination av brädspelen Junta och Diplomacy.
  Ansvarsfull politik är det i varje fall inte.

  SvaraRadera
 11. Skall tillägga att det var debattörer och opinionsbildare jag menade borde börja tala klarspråk, inte privatpersoner.

  SvaraRadera
 12. Men, gott folk, en majoritet av svenskarna vill ha det så här. Detta bekräftas av såväl valresultat som diverse opinionsundersökningar. Svenskarna vill helt enkelt att Sverige blir mer som Mellanöstern, så det är egentligen inget vara upprörd över. Visst kan man som jag tycka att utvecklingen är brydsam, men jag tillhör en liten minoritet i Sverige.

  //Rick

  SvaraRadera
 13. Rick: jag misstänker att folk tänker inte tankekedjan: Om vi gör så här nu, hur blir det sedan om 3,5,15,20 år. Politiker och röstboskap skiljer sig inte åt så mycket i den tankeförmågan.
  Folk röstar med plånboken och när den egna börjar drabbas så det märks vaknar även medelklassen, men då är det för sent.

  SvaraRadera
 14. Men, Elina, de flesta människor i andra länder har inga problem att följa hela tankekedjan. Svenskarna är knappast mindre begåvade, så de begriper nog.

  Min uppfattning är att svenskarna är så sprängfyllda av självgodhet att de är beredda att förstöra för kommande generationer bara för att just nu få skryta på sig själva för sig själva.

  //Rick

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.