2014-12-07

Statsministern som gick över gränsen

Stefan Löfven och andra ledande socialdemokrater har de senaste dagarna hävdat att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti, trots att historiker och insatta journalister som Dick Harrison och Anna-Lena Lodenius förklarat detta vara felaktigt.

I kvällens Agenda fick Stefan Löfven redogöra för sin syn på saken, och hänvisade då till Henrik Arnstad (13 minuter in i programmet). Detta var ett högst anmärkningsvärt agerande av en regeringschef. Arnstad har nämligen inte bara vid ett flertal tillfällen kallat det norska Fremskrittspartiet för "Breivik-partiet", han har därtill kallat Norges regering för en "rasistregering"

Det går att säga mycket om Henrik Arnstad, men ovan nämnda uttalanden om Norge är illa nog. Att Sveriges statsminister hänvisar till någon som på detta sätt förtalat vårt grannlands regering är extremt oprofessionellt. Att svensk media använder sig av Arnstad som "expertkommentator" är en sak, men någon i Löfvens position har inte råd att på detta sätt legitimera osakliga och grova påhopp på ett grannland. Löfven har ännu en gång visat att han inte förmår sköta sitt jobb på ett ansvarsfullt sätt.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, SMP1, SMP2, SMP3, Re1, Re2, Re3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6 Ab1, Ab2

10 kommentarer:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=bqP2wDI3-p4&feature=youtu.be

  SvaraRadera
 2. Det klippet blir onekligen rätt komiskt att titta på idag. :)

  SvaraRadera
 3. Karln har ju tappat all sans och talar i affekt – mycket av det han sa var helt osammanhängande. Kanske vill han provocera fram ett misstroendevotum i riksdagen så han slipper extravalet? Den största missen är när han påstår att fascister till skillnad från nazister respekterar demokratins spelregler. Vilket haveri. Hur tar han sig ut det här hålet?

  Kvartoft skötte uppgiften att intervjua honom galant. Jag stör mig ibland på hennes underdåniga stil gentemot Leif GW i Veckans brott, men tog hon plats med fördel.

  SvaraRadera
 4. Rent sakligt var det såklart en större miss. Men om man ser till de diplomatiska aspekterna tycker jag det här med Arnstad var värre. Som statsminister kan man inte legitimera någon som kallar regeringen i ett grannland för "rasistregering".

  Det här du skriver om misstroendevotum är ju intressant annars, eftersom han faktiskt var lite luddig om huruvida nyvalet faktiskt är spikat eller ej. Tror dock det är alldeles för sent att ändra sig på den punkten.

  SvaraRadera
 5. Sveriges statsminister sitter i Skavlan och pratar skit om SD och blir avbrutan av programledaren som menar att dom nu inte är här och kan försvara sig. SÅ SKÄMMIGT,SÅ JÄKLA SKÄMMIGT.

  SvaraRadera
 6. Löfven i Skavlan och Schyman i På Spåret, vad blir det här näst? Romson i Bollibompa och Frigolit i Så ska det låta?

  SvaraRadera
 7. Sanningen är nog att Löfven är väldigt lite ute på nätet, att han är okunnig om debatten om Arnstad, och åberopar denne som auktoritet för att en rådgivare - själv antagligen ganska oinitierad - tipsat honom. En rådgivare som han borde ge sparken.

  Hur som helst, han är hur pinsam som helst, vår "statsminister".

  SvaraRadera
 8. Även hans företrädare verkar sväva i det blå. Merit Wagers blogg

  SvaraRadera
 9. @Fnordspotting: Fast Löfvén sa väl aldrig själv att Norge är fascistiskt? Man kan ju inte göra honom till medskyldig till alla dumheter Arnstad häver ur sig.

  SvaraRadera
 10. Nej, det sa han givetvis inte. Men just därför bör Löfven också låta bli att hänvisa till Arnstad.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.