2015-01-21

Oppositionspolitik på låtsas

Tidigare i veckan släpptes årets första väljarbarometer. Man skall så klart inte dra alltför stora växlar på en enskild undersökning, men resultatet är onekligen intressant läsning.

Av allianspartierna minskar samtliga utom Kristdemokraterna, det vill säga det enda borgerliga parti som efter valet på allvar valt att ifrågasätta den i en internationell jämförelse extrema invandringspolitiken. Folkpartiet däremot backar med lika mycket som Kristdemokraterna ökar, och blir därför inte bara det minsta allianspartiet utan hamnar dessutom under fyraprocentsspärren. Parallellt med detta har både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökat.

Detta är, även om det tar emot att erkänna, välförtjänta siffror. Socialdemokraternas regeringsduglighet har under flera år varit ett stort frågetecken. Efter valet blev det smärtsamt tydligt att denna osäkerhet hade varit befogad, regeringen Löfvens höst blev till en Papphammarliknande uppvisning som i och med budgetomröstningen slutade med en historisk dikeskörning.

En förödmjukad och desperat Löfven lät i detta läge meddela att han skulle utlysa nyval. Allianspartierna hade mycket väl kunnat vinna detta val, men de valde istället tryggheten och bekvämligheten. Resultatet blev och plötsligt satt Löfven satt säkert i sadeln igen. Han behövde plötsligt inte vänta längre än till vårbudgeten för att kunna börja införa sin nedröstade budget bakvägen, och framstod därför helt plötsligt som handlingskraftig. Inte för att hans politik eller den parlamentariska situationen hade förändrats, utan för att allianspartierna plötsligt hade blivit hans stödpartier.

Det är helt logiskt att väljarna bestraffar allianspartierna och belönar vänsterpartierna i detta läge. Att såväl stödet för regeringssidan som förtroendet för Löfven ökar är dock helt och hållet en följd av allianspartiernas politik, inte regeringens. Den svenska så kallade "oppositionen" stödjer således inte bara regeringen parlamentariskt, den agerar i praktiken också valarbetare åt samma regering. Detta i ett läge där allianspartierna fram till nyligen hade en hyfsad chans att få bilda regering om några månader.

Nu låtsas politikerna i regeringen Löfvens stödpartier att de utgör en opposition. Tondövt twittrar de om regeringens uselhet och sin egen politiks förträfflighet, trots att de är så livrädda för att den egna politiken skall röstas igenom att de lovat att inte rösta för den. Det är en pinsam charad, och väljarna är i regel snabba med att tala om detta för dem också. Hur de själva klarar av att se sig i spegeln är en öppen fråga.

Relaterat:
Nog är nog, Alliansen

Läs också:
Motpol
DN1, DN2, NSk1, LT1, LT2, SMP1, Re1, Re2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5 SR1, SR2, SR3, SR4, SR5

5 kommentarer:

 1. Dom tittar sig inte i spegeln. Dom har det jättebra som dom har det. Och det beror på oss som väljer.

  Bystugan

  SvaraRadera
 2. Ja, alliansen bygger upp en stark s-ledare.

  Från att ha varit en osäker, aggressiv, måttligt kompetent, ängslig virrpanna med extremt osäkra framtidsutsikter så förvandlar man denne ledare till en stabil och ganska stark symbol. I en skur av invektiv och okvädesord. Med en debattnivå på lekskolestadium.

  Och hela orsaken är, bokstavligen, att till varje pris bibehålla en rekordhög invandring.

  Sedan spelar man låtsas-opposition med att anklaga samma regering för att inte ha uträttat något ännu!?

  Skall man fortsätta på den vägen så kan man lika gärna bilda allians fullt ut med MP och S.

  (Att KD plötsligt, från en dag till en annan, kan komma med olika typer av utspel numera, utan att bli sönderhackade av alla andra ter sig lite underligt. Är det också en del i decemberöverenskommelsen? Bakom lyckta dörrar? "Låt Hägglund ta den biten så får han vara testballong. Vi går inte hårt åt honom utan ger lite fria tyglar ett tag för att se vart det bär".)

  SvaraRadera
 3. Jag ogillar också decemberöverenskommelsen men jag förstår ändå inte hur stödet för Löfven och hans pajasregering kan öka.Vad har dom åstadkommit överhuvudtaget under sin regeringstid ? Att erkänna Palestina och att misslyckas med att fixa skolan som Fridolin lovade göra på 100 dagar.
  Det vore väl i så fall rimligare att alla partier som ingick i överenskommelsen minskar.
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Skiljer sig en aning ifrån TV4/Novus undersökning, eller?

  SvaraRadera
 5. Ja, men den hade inte kommit när jag skrev detta. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.