2015-01-07

Skattefinansierat kvacksalveri

Till privatsjukhuset Vidarkliniken utanför Järna remitterar landstingen regelbundet patienter. Det vore inget konstigt med detta om det inte vore för man på detta sjukhus behandlar sina patienter med bland annat homeopatiska "läkemedel".

Effekten av detta blir att skattemedel används till vad som inte kan kallas för något annat än kvacksalveri, vilket såväl miljöpartistiska som moderata riksdagsledamöter har försvarat. Än mer anmärkningsvärt blir det av att behandlingsformen egentligen är otillåten, men att Vidarkliniken har fått dispens.

Enligt en dom i EU-domstolen är detta förfarande otillåtet. Antingen måste Sverige läkemedelsklassa de verkningslösa preparaten eller så kan Vidarkliniken inte längre ges dispens från regelverket. Detta vore så klart ett gyllene tillfälle att sätta stopp för kvacksalveriet, men regeringens besked är ett annat. Via sin pressekreterare låter sjukvårdsminister Gabriel Wikström meddela följande:
"Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning."
Därmed kommer inte oskicket att beskatta svenska folket så att offentliga medel kan bekosta kvacksalveri upphöra. Det kommer istället att institutionaliseras och i förlängningen gissningsvis också bli betydligt vanligare. Därmed kommer inte bara ett riktigt fult exempel på slöseri med skattemedel fortsätta, pseudovetenskapen kommer också att flytta fram sina positioner i den svenska sjukvården.

Postmodern sjukvård ligger måhända helt rätt i tiden, men den uppenbara och högst konkreta risken med detta är att godtrogna och/eller desperata patienter blir felbehandlade. Detta tycks emellertid inte bekymra Gabriel Wikström.

4 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson8 januari 2015 02:19

  Så går det när man överlämnar makten (tyckandet) till en fd SSU-broiler.
  Välkommen till Idiokratins tidsålder.

  (Din "reCAPTCHA" är EXTREMT sträng, tröttsamt att upprepande övertyga även din robot om min uppriktighet...)

  SvaraRadera
 2. Jag föreslår att de som skriver ut homeopatiska läkemedel även får homeopatisk ersättning från landstinget. Den ersättning kliniken får för vård och mediciner delas med ett stort antal tiopotenser. Därmed bör enligt homeopatiska teorier pengarnas värde ökas.

  SvaraRadera
 3. Hans Odeberg:
  Annars finns ju alternativen rubel eller bitcoin!

  SvaraRadera
 4. Blir det en ny Drachma får vi nog ta till logaritmer ...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.