2015-02-13

Därför bor Jan Helin i Bromma

"Våra resultat visar att 50 procent av 2014 års SD-väljare ställer sig negativa till en muslim som granne", kunde vi för för en tid sedan läsa i en debattartikel med titeln "Det är främlingsfientlighet som utmärker SD:s väljare".

Det är lätt att känna förakt mot den som säger sig inte vilja ha en muslim till granne. Vad våra grannar tror eller inte tror på är trots allt ingenting som angår oss, och om en granne plötsligt blir frälst, ateist eller konverterar kommer den påverkan detta får på oss själva rimligtvis vara försumbar. Det där är dock bara halva sanningen.

Frågan "skulle du ha någonting emot att få en muslim till granne?" kan nämligen tolkas på två sätt. Den kan tolkas som en fråga om man bryr sig om sina grannars trosuppfattning, men den kan också tolkas som en fråga om man har någonting emot att få en genomsnittlig och i Sverige bosatt muslim till granne. På den första frågan skulle de flesta av oss svara nej. På den andra frågan skulle många av oss säkerligen skruva på oss en aning och också svara nej, men de flesta av oss skulle förmodligen tänka ja.

Varför påstår jag då detta? Därför att människor röstar med fötterna. White flight är en realitet, de flesta av oss väljer om vi har råd att inte bo där många invandrare bor, trots att det är där det överflöd av mångkultur som vi påstår oss gilla finns. Vi upprepar gärna floskler om att invandringen har berikat Sverige, men de försämrade offentliga finanser, den stökiga skolmiljö och den kriminalitet som tenderar att sammanfalla med stor invandring från Mellanöstern och Nordafrika vill vi helst inte ha runt husknuten.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är ingen sverigedemokrat men bor trots detta i Bromma, närmare bestämt i Äppelviken. Han hade kunnat bo både billigare och mer mångkulturellt på flera andra ställen, men nu gör han inte det och det är knappast någon slump. När det kommer till kritan vill nämligen Jan Helin helst slippa få alltför många muslimer till grannar.

Skulle Helin fått svara på den enkät som debattartikelns författare refererade till, skulle han dock med allra största sannolikhet ha svarat att han ställde sig positiv till att få en muslim som granne. För det första vet Helin att sannolikheten för att detta faktiskt sker är ganska liten, för det andra är han väl medveten om att om detta ändå sker lär det inte vara någon genomsnittlig muslim som flyttar in i grannhuset.

Att det förhåller sig på det här sättet vet alla, men trots detta väljer vi att upprätthålla en lögn om att så inte alls är fallet. Istället väljer vi att förfäras över att varannan sverigedemokrat inte vill bo granne med en muslim, samtidigt som vi själva säljer våra själar till banken för att kunna lägga fantasibelopp på bostäder i områden där mångkulturen lyser med sin frånvaro.

Dubbelmoralen är idag institutionaliserad i Sverige, och som av en händelse bjuder Jan Helin och Aftonbladet efter den senaste tidens Flashbackreportage på fler exempel på detta.

Personer som tidigare kritiserat staten för FRA-lagen och datalagringsdirektivet försvarar idag nämligen hur privatpersoner och vinstdrivande företag gör precis samma sak. Personer som sagt sig vara emot cowboyrättvisa och gammaltestamentlig rättsskipning försvarar idag en offentlig skampåle i privat, vinstdrivande och utomrättslig regi.

Vad mer är, Aftonbladet har vid vid upprepade tillfällen kritiserat andra för att hänga ut privatpersoner som betett sig illa. När de nu själva gör samma sak är den indignerade tonen emellertid som bortblåst, istället beskrivs det egna agerandet i termer av en viktig demokratisk insats. Vissa är som bekant lite mer jämlika än andra.

En av de personer Aftonbladet har skrivit om i samband med sina Flashbackreportage skrev för en tid sedan hånfullt om att poliskåren ägnade sig åt en patetisk offermentalitet efter att två polismän blivit kallblodigt mördade av nazister. I Aftonbladets rapportering har personen i fråga emellertid inte utmålats som den näthatare hon är, utan har istället utmålats som offer för samma näthat. Att hitta ett mer flagrant exempel på dubbelmoral än så är närmast omöjligt.

Läs även:
Ann-Charlotte Marteus
Emanuel Karlsten
Motpol
Anybody's Place
DN1, DN2, Sk1, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, NSk7, NSk8, NSk9, LT1, Re1, Re2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Av1, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2

4 kommentarer:

 1. Hej Såhär skrev han på sin blogg 2009.

  "Hej Leif. Jag bor i ett villaområde som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika."
  http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2010/09/darfor-gillar-vi-olika#comments

  SvaraRadera
 2. Hej igen

  Jag ser nu att han skrev detta i kommentarerna till sin artikel, men dessa är borttagna nu

  Vänligen James

  SvaraRadera
 3. Aftonspyan är ett sånt lågvattenmärke att den egentligen inte är värd att tas på allvar eller ens kommentera. Men bra avklädning av en av Sveriges i särklass största hycklare.

  Ngt tycks ha blivit fel i fjärde stycket sista meningen dock..."vill vi helst enkelt ha runt husknuten." Tror det ska vara "helst inte" eller "helt enkelt inte".

  V

  SvaraRadera
 4. Varför skall en chefredaktör beblanda sig med dem som han vill att vi skall ta emot med öppna armar? Om han gjorde det riskerade han att ta denna möjlighet ifrån oss andra. Han handlar i typisk "söderanda". På söder har de ju planer på att bygga en skyskrapa för singlar eller par som enbart sover i sin bostad. Skyskrapan skall ha så små lägenheter att ingen flyktingfamilj rimligen kan få plats. Borde inte Södermalm bygga lägenheter med plats för flyktingfamiljer för att främja integrationen?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.