2015-02-07

När verkligheten blir fienden

Henrik Schyffert har i skrivande stund inkasserat 40 298 ryggdunkningar för sitt Facebookinlägg om invandringen till Sverige och föga förvånande har nu också Aftonbladet hoppat på tåget. Problemet är bara att väldigt lite av det Schyffert skriver är sant.

Den OECD-rapport som enligt Schyffert visar att invandringen till Sverige skulle vara lönsam visar egentligen någonting helt annat. "Vi hade i Sverige 40 000 invandrare förra året" skriver Schyffert och räknar i denna siffra in allt från asylsökande till utbytesstudenter och arbetskraftsinvandrare, trots att antalet beviljade uppehållstillstånd under 2014 uppgick till över 110 000.

När det kommer till invandringens kostnader uppgår dessa enligt Schyffert till sex miljarder kronor under "det första åren". Regeringens utredare Jan Ekberg kom dock vid en tid då invandringen till Sverige var betydligt mindre än idag fram till att den egentliga kostnaden uppgick till mellan 1,5 till 2 procent av BNP, vilket idag motsvarar mellan 54 och 73 miljarder kronor årligen. (Vad detta innebär för din privatekonomi har jag skrivit om här.)

Schyfferts inlägg och reaktionerna på detta saknar emellertid inte poänger. Tvärtom, det tjänar som ett utmärkt exempel på den postmoderna verklighetsbeskrivning som på senare år blivit allt mer populär i takt med att sprickan mellan verkligheten och idealisternas karta över samma verklighet växt sig allt bredare. Ställda inför detta faktum har idealismens förkämpar valt att kasta den intellektuella hederligheten överbord.

Sverige tar inte alls emot många invandrare, sägs det, varpå man jämför med länder som Qatar och Libanon. I strikt mening är detta givetvis sant. Qatar tar emot väldigt många arbetskraftsinvandrare från tredje världen. Dessa får under några år till allt annat än avtalsenlig lön arbeta i landet, dock utan utsikter till medborgarskap eller till att få ta del av det ekonomiska välståndet.

Att däremot Libanon har tagit emot många flyktingar från ett kulturellt och geografiskt närliggande grannland kan ingen ifrågasätta. Det är emellertid FN som står för kostnaderna och det utgår ingen etableringsersättning, inga socialbidrag, inga bostadsbidrag eller flerbarnstillägg och definitivt ingen retroaktiv föräldrapenning på de libanesiska skattebetalarnas bekostnad. Jämförelsen med Sverige hade varit relevant om vår invandringspolitik hade bestått i att vi tog emot stora mängder flyktingar från Norge som på FN:s bekostnad fick bo i tältläger, men nu är detta som bekant inte fallet.

Inom den svenska borgerligheten talar man sig idag varma för "öppenheten" och inom nyvänstern är man på motsvarande sätt snabba med att bemöta sina kritiker med att man minsann står för "alla människors lika värde". Orden är vackra och ger alla de rätta associationerna, men exakt vad de har med verkligheten att göra är en helt annan fråga.

Bakom talet om "öppenheten" döljer sig ett gigantiskt politiskt misslyckande, nämligen att Sverige under den borgerliga regeringens tid vid makten blev EU:s största asylland trots att vår integrationspolitik är den sämsta i hela OECD. Bakom nyvänsterns känslomässiga tal om "alla människors lika värde" döljer sig en total brist på relevanta argument.

Det är verkligheten man slåss mot, inte rasismen, och för att värja sig mot verkligheten krävs att man blundar och bekräftar varandras önsketänkande. Det är därför tonen är så hätsk, det är därför argumenten är så intellektuellt ohederliga, det är därför man är så pigga att göra irrelevanta jämförelser, det är därför man är så snabba att skönmåla och det är därför ett infantilt inlägg som Schyfferts kan inkassera så många ryggdunkningar från folk som egentligen vet bättre.

Läs även:
Motpol
Toklandet
Anybody's Place
Rebecca Weidmo Uvell (om hyckleri à la Schyffert)
DN1, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Re1, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1

11 kommentarer:

 1. Schyffert med sina inkasserade 12 mille som han betalade 37% skatt är ett rikspucko som bara blir mer rabiat och korkad ju äldre han blir. Hoppas dessa godhetstalibaner får sanningen nertryckt i halsen snart!

  SvaraRadera
 2. Vet dom bättre?tror okunnigheten om politik partiledare pensioner,asyl Riksdagen och annat är monumentalt.Men det går att läsa på från olika medier,men det tar tid och det är enklare att se TV och läsa Aftonbladet.

  SvaraRadera
 3. Dom lever i sin egen rosa bubbla mycket långt från verkligheten,illa är som här sagts den enorma okunskapen,man blir förundrad över så mycket dumhet.

  SvaraRadera
 4. 87 % ville ju ha det så här, inklusive dig Melmac, så det är bara till att hålla käften!

  V

  SvaraRadera
 5. Äh, inställningen att alla som inte röstade på SD skall hålla käften är inte särskilt konstruktiv alls. Båda sidor eldar på polariseringen här.

  SvaraRadera
 6. Eh, varför kräver du att de som röstade på SD ska vara konstruktiva, när de som inte gjorde det kan fara ut med vilka vidskepelser som helst.

  Det är hög tid att svara med samma mynt.

  Öga för öga och tand för tand är vad som numera gäller.

  Det är vad jag utgår ifrån, och det, min vän, är INTE vad jag var uppvuxen till. Men det är vad jag lärt mig av livets hårda skola.

  Comprende?

  V

  SvaraRadera
 7. Om Schyffert förstått sig på siffror hade han inte stått på scen och frälst dårar.

  SvaraRadera
 8. V det var nog det dummaste jag läst på länge! Du beteer dig precis lika dant som gapvänstern och godhetstalibanerna. I så fall skulle Fnord också hålla käften, eller? Tänk efter innan du gör bort dig ännu mer.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Tja, om jag gör bort mig eller inte är ju upp till var och en att bedöma. Men att jämföra mig med godhetstalibaner är väl att ta i. Jag är inte god för fem öre utan en elak jäkel och det sätter jag en ära i. ;-)

  Självklart uttryckte jag mig provocerande. Det är vad som behövs just nu. Att få det sovande svenska folket att vakna. Dessutom avskyr jag hyckleri. Att sitta och gnälla över den förda politiken och samtidigt rösta på dem som för denna politik anser jag vara just hyckleri. Om du rannsakar ditt minne Melmac, så hörde du i valrörelsen inte en enda politiker från sjuklövern som med ett enda ord ville ha en åtstramning. Inte ett ord. Alla utom SD stod och hyllade invandringen, ett öppet samhälle och öppna hjärtan och allt det där. Att då förvänta sig att något parti i sjuklövern tvärtemot vad man säger ska börja föra en stramare politik på invandringsområdet och att sitta och reta upp sig på "riktiga" godhetstalibaner som sjunger invandringens lov – samtidigt som man röstat på just denna politik - är ju inget annat än ett gigantiskt självbedrägeri i mina ögon. Och ett enastående hyckleri.

  Jag ville med min kommentar ruska om och stoppa ett irriterande pekfinger i magen på alla som lever i tron att sjuklövern plötsligt skulle börja agera annorlunda i invandringspolitiken, trots att de dagligen, om och om igen, bevisar motsatsen. Tydligen lyckades jag delvis. Även om du kallar det för att göra bort sig.

  V

  SvaraRadera
 11. Helt rätt, det hörde jag inte. Men jag röstar heller inte på ett parti p.g.a. EN fråga, utan helheten. Över lag tycker jag Allianspartierna hade bättre förslag än både SD och den rödgröna röran. Att jag sen inte anser att migrationspoltiken är ens värd namnet är en sak som jag fortsatt kommer att tycka och fortsatt kommer att kritisera.

  Jag anser inte att det är ett hyckleri att kritisera det parti man röstat på, det är fullt normalt att man inte står bakom alla frågor i ett parti. Det finns frågor jag kan hålla med S men skulle inte rösta på dem p.g.a. att helheten inte stämmer med mina värderingar osv. Bara för att jag anser att SD har rätt i kritiken i migrationsfrågor och att vuxenmobbingen är patetisk så måste jag rösta på dem för det.

  Skulle jag endast rösta p.g.a. av en fråga hade jag lagt en blank röst med en bild på min röv!
  (Med facit i hand ang. DÖ osv. borde man gjort det redan)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.