2015-03-22

Valet 2015, en tillbakablick

Det var en sliten politikerkår som gick ut i valrörelsen 2015. Inom borgerligheten hade trots detta en nytändning börjat göra sig gällande efter höstens kaos, och i och med både Moderaternas och Kristdemokraternas partiledarbyten hade något av det självförtroende som 2014 gått förlorat återvunnits.

Valet blev en rysare in i det sista. Vänsterblocket ledde länge i opinionsundersökningarna men i valrörelsens slutskede gick Alliansen upp i ledningen, något som ofta förklarats med Kristdemokraternas och Moderaternas respektive utspel om att invandringspolitiken hade blivit ohållbar. Redan i samband med att Sören Holmberg strax efter åtta på kvällen traditionsenligt presenterade VALU stod det klart att Alliansen blivit största block och därmed vunnit, om än med ganska knapp marginal. Stefan Löfven meddelade vid tiotiden sin avgång som både statsminister och partiledare.

Den parlamentariska osäkerheten bestod emellertid, eftersom båda blocken alltjämt saknade egen majoritet. När alliansregeringens vårbudget föll var skadeglädjen från vänsterhållet påtaglig, och det skämtades mer än en gång om att regeringen Kristersson nu var rökt. Sakta men säkert höll dock någonting på att förändras.

Den nya invandringspolitiken (med tillfälliga uppehållstillstånd, krav på strikta asylskäl, ett reellt försörjningskrav i samband med anhöriginvandring och ålderstester av påstådda ensamkommande flyktingbarn) var Moderaternas och Kristdemokraternas skapelse. Folkpartiet och Centern var initialt mycket skeptiska och en tid såg det till och med ut som att regeringen skulle spricka.

Lösningen blev att Folkpartiet fick fria händer att utforma skolpolitiken och att Centerpartiet fick fria händer att utforma landsbygds- och jordbrukspolitiken. Denna kompromiss visade sig med tiden vara väldigt lyckad. Centerpartiets omfattande avregleringar ledde till ett uppsving för det svenska jordbruket, nya arbetstillfällen tillkom och matimporten minskade kraftigt. Den nya folkpartistiska ledningens skolreformer gav också resultat, inte minst den tack vare den stora satsningen på disciplin och ordning i skolmiljön.

Under tiden började den nya invandringspolitiken ge resultat, varför Sverigedemokraterna från och med hösten 2015 valde att lägga ned sina röster i samband med att budgetpropositionerna skulle klubbas. Även de från vänsterhåll starkt kritiserade arbetsmarknadspolitiska reformerna visade sig ge avsedd effekt. Under mandatperioden skulle arbetslösheten komma att sjunka högst påtagligt, då tiotusentals tidigare arbetslösa invandrare för första gången fick ett riktigt jobb.

I valrörelsen 2018 var ett av alliansregeringens huvudlöften en kraftig översyn av bostadspolitiken. Flera statsvetare, inte minst Ulf Bjereld, spekulerade i att detta riskerade att stöta bort mittenväljarna och att Sveriges statsminister efter valet därför skulle heta Anders Ygeman. Regeringen hade dock vunnit väljarnas förtroende tack vare de framgångsrika reformerna och den stora satsningen på försvaret, varför regeringens vågade bostadspolitiska satsning också gick hem.

Valet 2018 blev en storseger för Alliansen. Regeringspartierna gick starkt framåt, samtidigt som Sverigedemokraterna backade, varför det efter en dramatiskt valnatt stod klart att regeringen nu hade en knapp riksdagsmajoritet bakom sig. Liksom sin företrädare meddelade Anders Ygeman därför redan under valnatten sin avgång som partiledare. Den socialdemokratiska ökenvandringen skulle komma att fortsätta även under hans efterträdare.

Relaterat:
Motpol, Anybody's Place, HAX


DN1, DN1, SvD1, SvD2, SR1, SDS1

7 kommentarer:

 1. Tog ett tag innan jag fattade att detta var en kontrafaktisk historieberättelse, en sån där som brukar handla om hur Hitler vann andra världskriget. Och i och för sig är väl en alliansseger ungefär samma katastrof som ett nazistiskt maktövertagande enligt vissa i vänstern.

  Om ändå en tillnyktring i politiken hade skett innan valet. Jag har visst hopp om att en realistisk politik kan lanseras av mitt parti när nu Ebba tar över rodret, men är ändå orolig, med tanke på hur omöjligt det verkar vara för våra politikerbroilers att stå upp för en obekväm åsikt.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är till detta vårt hopp står i nuläget. Men tanken på hur mycket Löfven hinner sabba före det blir 2018 får det att knyta sig i magen på mig.

  SvaraRadera
 3. Varför tar inte Batra kontakt medd SD och snackar igenom saken, då finns chansen att vi får en icke-socialistisk regering. Hindret, ja det trummade hon själv igenom, DÖ, det som avlivade den svenska demokratin. En majoritet av senska folket rösta för en icke-socialistisk regering och fick en regering som till och med slår muppetshow

  SvaraRadera
 4. Nja, jag är en ständig optimist, men storyn är ffr osannolik t o m för mig. Att M och Kd enas om en strikt asylpolitik under 2015 kan vara en möjlighet, även att man kan få ihop en sådan allianspolitik (stödd av SD) som du beskriver. Köper också att de ändrade asylpolitiken får psykologisk betydelse. Men det rikrigt tragiska är orimligheten att allt detta skulle ge några nämnvärda effekter i verkligheten (inom kortare tid än 15-20 år). Exempelvis: ökad andel "nysvenskar" i arbete kräver endera att snart sagt alla sätts på skolbänken i 12-15 år (typ från högstadium till civiling-examen - men var kommer lärarna och pengarna ifrån), eller drastiskt sänkta lägstalöner och en nivå för pensioner, sjukpenning, a-kassa mm precis ovan svältgränsen. Så sluta drömma! Hur skall vi göra? Vet ej, vet bara att något (eller snarare mycket) MÅSTE göras. Det FÅR inte gå som jag beskrivit här.

  SvaraRadera
 5. Fortsätt att drömma - men inte alltför länge.

  SvaraRadera
 6. Det handlade inte om att drömma, tvärtom. Jag ville illustrera kontrasten mellan vad som kunde ha hänt igår och vad som, tack vare de borgerliga partiernas totala brist på ryggrad, inte hände.

  SvaraRadera
 7. Ja, tänkt om borgarna hade stått upp för något istället för att vika sig i DÖ. Jag tror att de hade vunnit oerhört många röster på att (liksom hur de pedagogiskt förklarade att sjukpenning ska vara för de sjuka, inte för att snickra på sommarstugan) stå upp för asylrätten och motverka asylmissbruket. Asyl ska ges om dem som styrker vilka de är och sina asylskäl, men inte till någon annan! En självklarhet kan tyckas, men inte i landet Annorlunda.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.