2015-04-28

Den blocköverskridande populismen kommer att kosta oss dyrt

Regeringens i särklass mest grandiosa löfte är att Sverige om fem år skall ha EU:s lägsta arbetslöshet. Den bistra verkligheten är emellertid inte bara att regeringen inte har en chans att nå detta mål, utan att den socialistiska politik regeringen driver dessutom bidrar till att öka arbetslösheten.

Idag meddelade Vattenfall att man senast 2020 ämnar stänga reaktorerna Ringhals 1 och 2, till följd av regeringens kraftiga skattehöjning på kärnkraftsproduktion. Detta kommer att leda till höjt elpris, och därmed också till att svenska industrijobb går förlorade. Detta gör i sin tur att Stefan Löfvens populistiska löfte om EU:s lägsta arbetslöshet ännu mer avlägset än vad det redan var.

Sveriges stora problem är inte att Stefan Löfven är valhänt, har svårt för att uttrycka sig eller att regeringen framstår som allmänt löjeväckande. Ej heller är Sveriges stora problem att oppositionen framstår som fantasilös och trött, eller att den har ett trovärdighetsproblem när den först kritiserar regeringen för att sedan hålla den om ryggen i riksdagen.

Problemet är att vi har en politikerkår som med religiös iver klamrar sig fast vid ohållbar politik som LAS, hyresregleringar, ränteavdrag och den megalomaniska föreställningen att det är vårt lands öde att vara en "humanitär stormakt". Problemet är att vi kombinerar västvärldens sämsta integrationspolitik med EU- och EFTA-ländernas i särklass högsta asylmottagande per capita. Problemet är att vi har en bostadsbubbla så uppblåst att den, i samma ögonblick som den ofrånkomligen spricker, mycket väl kan utlösa en ekonomisk kris fullt i klass med den spanska.

Problemet är inte bara att vi har en politikerkår som med en dåres envishet vägrar göra något åt alla dessa problem. Problemet är också att regeringen, när den återintroducerar en nygammal bidragslinje med bland annat kraftigt höjd a-kassa, häller bensin på lågorna. Följderna av all denna populism, feghet och inkompetens, av allt detta blocköverskridande vansinne, riskerar att bli katastrofala.

Det här är priset vi får betalar för den politiska radikalisering som skett. Det här är vad som händer när till och med "borgerliga" partier låter sig ryckas med i den postmoderna nyvänsterns sekteristiska vansinne. Vad som sker är en fullt naturlig konsekvens av att det verklighetsfrånvända och radikala Miljöpartiets utopistiska politik ryggdunkats ända in i Rosenbad. Vad som sker är följden av att journalistiken och opinionsbildningen infantiliserats, samtidigt som åsiktskorridorens allt mer rabiata grindvakter har kämpat dag och natt för att kväva varje tendens till verklighetsförankrad debatt.

Konsekvensen av allt detta är att sannolikheten för att Sverige år 2020 har EU:s högsta arbetslöshet är oändligt mycket större än sannolikheten för att vi då kan stoltsera med den lägsta.

För övrigt har det idag även uppmärksammats att 2 000 svenska företag från och med 1 juli 2016 kommer bli lagskyldiga att börja producera floskeldokument i vilka de redogör för sitt välgörenhetsarbete. Det kommer förmodligen inte leda till att särskilt många jobb går förlorade, men det hela utgör onekligen en passande ögonblicksbild av en infantiliserad samtid.

Läs även:
Den hälsosamme ekonomisten
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, SvD1

13 kommentarer:

 1. Lugn och fin nu Fnord. Folkpartiet har fokus på rätt saker. De gör nu stor sak av att de vill satsa 15 miljoner i vårbudgeten för att städa stränder. Yeah. Problem solved

  http://news.cision.com/se/folkpartiet-liberalerna/r/lars-tysklind--fp--folkpartiet-satsar-15-miljoner-pa-rena-strander,c9765177
  .

  SvaraRadera
 2. "...att regeringen framstår som lite löjlig"

  Lite löjlig?

  Det är för fasen en Mel Brooks film!
  Det Våras För Svetsaren.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tack, bra skrivet. Håller med helt om konsekvenserna.
  Det jag inte kan sluta grubbla på är vad som orsakat denna infantilisering, detta ryggdunkande, det sekteristiska vansinnet och kväsandet av all verklighetsförankrad debatt?

  Någon idé?

  SvaraRadera
 7. Mediekrisen och den clickbaitjournalistik som följt på denna, att SD kom in i riksdagen, att man politiserat och urholkat högskolesystemet samt helt enkelt vår gamla vän pendelrörelsen.

  Sen trendar mycket av nyvänsteridiotin internationellt också, även om det nog finns få andra länder där det hela fått så stort genomslag som i Sverige.

  SvaraRadera
 8. Norge, Finland och Danmark, våra grannländer tycker jag inte verkar ha hoppat på vårt tåg. De är ju lika utsatta som vi för nyvänsteridioti och nationalistiska partier.
  Från vilket håll skulle pendeln ha kommit?
  Högskolesystemet håller jag gärna med om att det ser illa ut för - vad ska till exempel alla dessa genuspedagoger göra - bli lärare och utbilda än fler som sen blir lärare.....

  SvaraRadera
 9. Kunde inte sova i natt, var så j-a arg för att Ringhals ska stängas. Sveriges sista konkurrensfördel, billig och pålitlig el, ska tydligen väck. Industrierna kommer flytta, och de i norr behöver bara ta sig över gränsen till Finland där man bygger NYA kärnkraftverk. Att kärnkraft inte släpper ut någon CO2, att vindkraftverk kräver reservkraft (ex. kolkraft som i tyskland) går inte in i miljöpartiet. De är helt låsta i frågan, och tyvärr, de som bestämmer just nu. Vart ska detta sluta. Finns det inga sossar kvar med nåt i huvudet?

  SvaraRadera
 10. Välgörenhetsarbete, jämställdhetsplan,snåriga skatteregler, all annan trams som ska redovisas räcker ju att sysselsätta ett företag. Och ve om du inte gör det rätt då kommer kontrollörerna och du får göra om och om.
  Ska man hinna producera något också och anställa mer folk? Glöm det.
  Kommentar från en chef i ett medelstort företag.

  SvaraRadera
 11. Minns jag fel eller var inte energifrågan en del som skulle hanteras gemensamt i DÖ? Borde inte detta betyda att DÖ är ensidigt bruten?

  SvaraRadera
 12. Ja, den som hävdar det har ganska gott på fötterna. Problemet är ju bara att Alliansen bestämt sig för att den vill ha DÖ, no matter what.

  SvaraRadera
 13. Tillämpning av DÖ!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.