2015-05-29

10 000 nya jobb eller 100 000 flyende väljare?

Socialdemokraternas pågående kongress ger en väldigt intressant inblick i den socialdemokratiska världsbilden. Det parti som håller kongress tycks tro att Vietnamkriget fortfarande pågår, att ärat Palmes namn fortfarande flyger över jorden, att rekordåren inte är över och att väljarstödet uppgår till 45 procent, snarare än 25,9.

En av dagens mer intressanta nyheter från den socialdemokratiska kongressen är att Löfven har påstått att 10 00 nya jobb kan skapas, bara de redan ökända reglerna för offentliga upphandlingar utökas med ett krav på att anställa långtidsarbetslösa. Att ett sådant villkor skulle skapa uppenbara undanträngningseffekter tycks inte föresväva Löfven. Ej heller tycks det föresväva honom att ett sådant villkor i praktiken skulle utesluta många mindre leverantörer, eller att många av de långstidsarbetslösa är långstidsarbetslösa helt enkelt för att dagens sönderreglerade arbetsmarknad i praktiken gjort dem omöjliga att anställa.

Genom att vifta sitt trollspö hoppas Löfven skapa 10 000 nya jobb, en syn som bottnar i en grundläggande brist på förståelse för att det land Tage Erlander en gång ledde inte längre finns kvar. De 10 000 jobben är emellertid bara en bråkdel av de nya jobb som måste skapas för att nå det totalt orealistiska målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Ett mål som Ylva Johansson i praktiken förvisso dödförklarade i måndags, men som likt en zombie trots detta ändå går igen på den socialdemokratiska kongressen.

Det parti Stefan Löfven leder saknar svar på dagens "utmaningar". Det parti Stefan Löfven leder har sedan länge spelat ut sin roll och lever idag endast på gamla meriter. Det parti Stefan Löfven leder är ett döende parti. Stefan Löfven må tala om 10 000 nya jobb, men de applåder från de redan frälsta han river ned förmår inte dölja att den socialdemokratiska kongressen är ett haveri inför öppen ridå. Stefan Löfven hoppas på 10 000 nya jobb, men 100 000 nya flyende väljare är ett betydligt mer sannolikt utfall av det tal han höll idag.

Läs även:
Anybody's Place, Den sjätte mannen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

8 kommentarer:

 1. Tror Löfven på vad han själv säger, eller har han och partiet helt tappat kontakten med verkligheten?

  SvaraRadera
 2. Svenskarnas kunskaper om hur jobb skapas är inte direkt djuplodande så han kan säkert lura i större delen av befolkningen att hans resonemang är korrekt. Än fler regler och hinder leder självklart inte till fler jobb. Å andra sidan räcker 10 000 jobb enbart till de personer som kommer att söka asyl i landet i juli månad eller antalet ensamkommande under 2015.

  Vad som borde göras är att sänka skatter och ta bort regler, och eventuellt uppmuntra till sparande och investerande. Inte som idag då staten subventionerar skuldsättning som går till överbudspriser på befintliga bostäder.

  SvaraRadera
 3. Sossarna i toppen säger vad som helst bara för att få sitta vid maktens grytor.
  Tycker synd om vem som helst, flirtar med olika invandrargrupper ex vis muslimer för
  att maxa rösterna.
  Löven kan nog hamna runt 20% nästa val.
  Och pikant är då att partiet bärs upp av en ålderstigen väljarkår.
  Det finns inga skatter att höja som ger substantiella intäkter.
  Inte ens en betongsosse kan hitta på några sådana.
  Sossarna är rökta.

  SvaraRadera
 4. Socialdemokratin av idag är ett skämt. Hur kan en partiledare utan att skämmas stå och säga att vi skall ha Eu,s lägsta arbetslöshet om några år när det inte finns något som pekar på att något sådant kommer att hända ?
  Dessutom har de redan brutit flera vallöften och regerar tillsammans med dårarna i Miljöpartiet...
  Tror att Löfven får vara glad om han lyckas hålla väljarstödet över 20%.
  Pelle2

  SvaraRadera
 5. En annan kul sak är ju att han verkar framställa 10000 jobb (som ju uppenbarligen inte blir netto med tanke på att det kommer tränga undan andra) som något som skulle lösa några problem. Vi har en arbetslöshet på 8,3 procent idag enligt ekonomifakta.se. Det motsvarar 432000 personer. Skapar man 10000 nya jobb nu, motsvarar det alltså en sänkning från 8,3 procent till 8,1 procent på sin höjd vilket är ett räknefel, och då har vi inte ens tagit hänsyn till Löfvéns import av arbetslöshet som kommer att överstiga detta med råge varje år.

  Ska han ner till lägst arbetslöshet i EU krävs det ju istället att i princip halverar arbetslösheten och hostar fram 200 tusen lågkvalificerade jobb i och med att arbetslösheten som bekant inte beror på svenskar med attraktiv utbildning, utan till stor del består av yngre och invandrare utan eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
 6. En del politiker kommer gå över till SD när de ser vart det barkar, både från sossar och moderater. Frågan är vilka de är, de kompetenta eller de som bara är maktsugna.
  Kommer bli spännande.
  Ett sätt att underlätta för de kompetenta vore att inte stigmatisera partiet men där kanske det har gått för långt redan. Blir SD ett parti lett av rena dårar skyller jag en hel del på våra journalister, speciellt i SR och SVT.

  SvaraRadera
 7. Ytterligare ett exempel av usel räkneförmåga. Man försöker ge med den ena handen och ta med den andra samma mängd och tror att det blev minskning av arbetslöshet - eller vad det nu var S + MP försöker fixa.

  SvaraRadera
 8. Tack för denna analys. Att ställa krav på att arbetsovilliga/ odugliga arbetslösa ska tas med i upphandlingar är nog magstarkt även för arbetarrörelsen. Näringslivet ska vi inte tänka på. Detta kan bli S fall, tro mig.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.