2015-05-05

Om att (s)potta de skröpliga garantipensionärerna i ansiktet

I över åtta år har den svenska vänstern försökt utmåla de jobbskatteavdrag som regeringen Reinfeldt införde som en "pensionärsskatt". Denna sorts retorik är karaktäristisk för de tre svenska vänsterpartierna. Inte bara för att retoriken är intellektuellt ohederlig, utan också för att dess syfte är att utmåla den egna sidan som solidarisk och den motsatta som ett alternativ för själviska girigbukar.

I ljuset av detta är det väldigt intressant att se vilken typ av omfördelningspolitik regeringen nu väljer att driva. I vårbudgeten föreslås att alla under arton år skall få sina läkemedel betalda av staten, trots att merparten av dessa barn och unga lever i välbeställda familjer. Därtill planerar regeringen att med skattemedel kraftigt börja subventionera samma barnfamiljers glasögoninköp.

De ur röstmaximeringshänseende viktiga barnfamiljerna kommer således gynnas av regeringens politik, trots att merparten av alla väljare som ingår i denna grupp redan har det bra ställt. När det däremot kommer till regeringens "satsning" på äldre i behov av äldreomsorg visade sig finansieringen av denna komma på besparingar inom andra delar av äldreomsorgen. I klartext betyder detta att vad som av regeringen framställdes som en "miljardsatsning" i själva verket visade sig vara en "satsning" på ynka 60 miljoner kronor.

Igår kom så nyheten att regeringen nu öppnar för dyrare hemtjänst, något som innebär att de fattigaste pensionärerna med regeringens politik kommer bli ännu fattigare än vad de redan är. Genom sitt arroganta bemötande av en grupp som till skillnad från de röststarka barnfamiljerna faktiskt är i behov av stöd, gör således socialisterna det glasklart att deras vackra och högtidliga ord om solidaritet inte är vatten värda.

En sådan politik är inte godhjärtad, omtänksam eller solidarisk. En sådan politik är kleptokratisk, hjärtlös, cynisk och klientelistisk. En regering som bedriver en sådan politik drar sig varken för att offra de svagaste i samhället eller för att i massiv skala försöka köpa sig röster för andras pengar. Att en regering som bedriver en sådan politik har mage att kalla sig själv för "solidarisk" är att spotta alla skröpliga garantipensionärer i behov av hemtjänst i ansiktet.

Läs även:
Anybody's Place, Dag Öhrlund
DN1, SvD1, Ab1, Ab2

6 kommentarer:

 1. Dom vill ju också göra det dyrare för pensionärer att fortsätta arbeta efter 65 trots att vi alla vet att framtida generationer kan glömma att gå i pension vid 65 om de skall få en skälig levnadsstandard under sina sista år.

  Då är det ju huvudlöst att göra det olönsammare för de som vill fortsätta arbeta efter 65.

  De vill ju dessutom göra det dyrare att anställa ungdomar och de ser till att göra energin dyrare genom att skattevägen tvinga fram en stängning av fungerande kärnkraftverk.Sedan toppar dom det hela med att öka bensinskatten.
  Trots denna näringslivsfientliga politik tror dåren Löfven med anhang att vi skall ha den lägsta arbetslösheten i Eu inom några år.
  Verkar som om skolan har misslyckats under många generationer när den har tagit fram "politiker" som Löfven,Romson,Wallström,Fridolin med flera....
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. I min kommun, Mölndal betalades i fjol ut 273 mnkr för att härbärgera "ensamkommnade flyktingbarn". Det är alltså dubbelt så mycket som den föreslagna höjningen av hemtjänstavgiften.
  GT/Expressen skriver om detta. Dagsrekordet för att hyra ut en etta är 68 000 kr7månad.
  Fastighetshajen Erik Selins mor var framlidna riksdagsledamoten för centern Eva Selin. I Erik Selins bolag sitter Christina Rogestam (c) som ordförande. Hon har tjänat 10 mnkr. Hon var tidigar GD för Invandrarverket.
  I ovan nämnda artikel i DN om hemtjäsnttaxan har hon mage att uttala sig för pensionärerna!
  Centerns affärsidé: Propagera för fri invandring, kamma hem stålarna!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 3. Sossarnas valspråk är att göra så många som möjligt till fattiglappar för då kommer de att bli beroende av välfärdssystemen och detta gör att de fortsätter att rösta på socialdemokraterna. Om för många får det för bra kommer de att rösta borgligt och då kommer socialdemokratin att dö ut. Därför är det ett genidrag att se till att pensionerna blir dåliga.

  SvaraRadera
 4. Idag skall man ha kvar 5 023 kr8(ensamstående) efter hyra + hemtjänstavgift enligt min kommuns regler regler.
  Har Regeringen tänkt att sänka den garantisumman?
  Nu är det många pensionärer som inte har 5000 efter hyran idag. Men många söker inte heller hemtjänst utan försöker klara sig fast de behöver hjälp.
  Så kanske är syftet att göra alla till fattigpensionärer?

  Har ni märkt hur Regeringen försöker styra det kommunala självstyret mer och mer? Har de inte nog att fixa?

  SvaraRadera
 5. Det är skamligt att höja avgifterna för dem som byggde upp landets välfärd, som slitit för oss i efterkommande generationer. Men det är en grupp som inte twittrar och gapar så högljutt så då är det lätt att slå på dem. Jag blir så ledsen när jag tänker på hur ovärdigt de gamla behandlas.

  SvaraRadera
 6. Att försämra ROT och RUT samt fördyra hemtjänsten är ju inte så konstigt. I hemtjänsten har vi ju vårt folk anställda som sitter och värderar vilka som skall få eller inte få hemtjänst. Och till vilka priser.

  Det är klart att sådant kostar lite. Dvs dessa filtreringsfunktionärer som skall bevilja/bedöma/döma de äldres möjlighet till ekonomisk hjälp behöver ju också avlönas. Man måste ju gå igenom de äldres ekonomi etc för att se ifall de har rätt till någon hjälp.

  RUT och ROT är ju så otäckt att folk själva får bestämma ifall de vill ha hjälp och får viss ekonomisk hjälp automatiskt utan frågor. Det innebär kanske att man rentav uppmuntrar olika typer av tjänster som hjälper de äldre. Kanske utan styrning av politiker. Nästan som ett fungerande självgående samhälle. Utom kontroll. Fy.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.