2015-05-24

Om kåkstäder och Stefan Löfvens eftermäle

Ett vanvårdat får hittades tidigare i veckan stående i sin egen avföring i en av Malmös tiggarkåkstäder. I lägret fann polisen även vad som verkar vara spår av att flera djur har slaktats på platsen.

Det här är den verklighet som de svenska politikerna vägrar att göra något åt med floskelmotiveringar som att "man kan inte lagstifta bort fattigdom". Det här är den verklighet som agendajournalister och opinionsbildare till varje pris vill ursäkta. Det här är den verklighet som man inte kan kritisera utan att rasismanklagelserna haglar. Det här är den verklighet som nyhetsuppläsare på fullt allvar i en parodi på en fars om en svart komedi brukar beskriva i termer av eufemismer som "EU-migranter".

"Ska man få bryta mot svensk lag bara för att man är fattig?", frågar sig Jennifer Wegerup i Aftonbladet. "Bör våra politiker tillåta att folk ockuperar mark eller bosätter sig i parker? Ska vi blunda för de barn som får leva i läger och inte gå i skolan? Kan djur få vanvårdas och slaktas olagligt bara för att ­förövarna är ­fattiga?"

Ja, det får man, svarar de förment goda och antirasistiska svenska debattörer som utan att de själva förstår det likt 1800-talets kolonisatörer i Afrika ser "EU-migranter" som undermänniskor oförmögna att ta ansvar för sina egna handlingar. Ja, det får man, svarar navelskådande jurister och akademiker som slår knut på sig själva i sina navelskådande försök att med logik legitimera den egna naiviteten, den egna utopismen och den egna koloniala människosynen.

Sverige är idag ett land med kåkstäder där djur vanvårdas och slaktas. Sverige är idag ett land med tiggare på varenda större torg, utanför varenda livsmedelsaffär. Sverige är idag ett land med 55 "no go-zoner", områden där den svenska staten har kapitulerat från sitt ansvar. Sverige är idag ett land där ledande politiker vill belöna mördare, våldtäktsmän och slavhandlare med jobb, bidrag och förtur i bostadskön. Sverige är idag ett land där de eufemismkryddade och tillrättalagda nyheterna allt mer förefaller komma från ett parallellt universum.

I spåren av denna politiska och mediala vårdslöshet breder en känsla av ett samhälle i fritt fall ut sig i snabb takt. Det är en känsla som undergräver medborgarnas vilja att följa lagen, det är en känsla som undergräver institutionernas legitimitet och det är en känsla som undergräver legitimiteten för hela det politiska systemet.

Det är ett högt spel som Stefan Löfven spelar när han förklarar att samhället bör fortsätta ignorera flagranta lagbrott med motiveringen att "man inte kan lagstifta bort fattigdom". Den regering Stefan Löfven leder drömmer om att återupprätta ett svunnet Sverige. Ett betydligt mer sannolikt utfall är att han kommer gå till historien som statsministern som gjorde Sverige till ett otryggt land präglat av gängkriminalitet, slum och grindsamhällen. Ett land som präglas av både höga skatter och dålig välfärd.
DN1, DN2, NSk1, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, SVT1

7 kommentarer:

 1. "Det är en känsla som undergräver medborgarnas vilja att följa lagen"

  det är en känsla som får mig att vilja sluta betala skatt! Nu gäller det att rå om sitt eget hus, bokstavligt och bildligt. Bara en tidsfråga innan man är tvingad till privat sjukförsäkring och väldigt mycket pengar sparade när det är dags att gå i pension. Men som 80 talist tvivlar jag på att jag någonsin får gå i pension. Well. Jag har inga barn iaf. Alltid en ljuspunkt i tillvaron jag slipper oroa mig för deras framtid.

  SvaraRadera
 2. Du tror väl inte på allvar att AKB och Alliansen hade gjort någon signifikant och bättre skillnad?

  Oavsett vilka som styr så blir det sämre välfärd och högre skatter, det är inte särskilt svårt att räkna ut.

  SvaraRadera
 3. Har skrivit hur många inlägg som helst där jag sågat alliansen, både före och efter valet. Nu är det dock Löfven som är statsminister, inte AKB.

  SvaraRadera
 4. Det är som om folk har gett upp, politiker också. Tror att viljan att betala skatt, sköta sig och göra rätt för sig kommer att minska betydligt framöver om inget görs för att upprätthålla lag och ordning, välfärd, infrastruktur, rättsväsende och allas likhet inför lagen.

  SvaraRadera
 5. Jag har just köpt en present till ett 10 år gammalt barn. Barnet önskade sig överlevnadssaker. Hon tänkte inte bosätta sig i vildmarken utan vara beredd på när katastrofen kommer och allt fallerar omkring henne. Hon tänkte klara sig när ingenting fungerar.

  Eftersom barnets föräldrar inte skrämmer barnen undrade vi hur önskan kom. Jag kan läsa och jag ser, sa hon.

  Tidsbild av Sverige 2015?
  Är du beredd?

  SvaraRadera
 6. Fnord 23.55

  Jo jag vet, och jag var plump och otydlig i min kommentar som egentligen är riktad mot den svenska medelklassen snarare än dig personligen, jag ber om ursäkt för det.

  Den svenska medelklassen i gemen tror att AKB och Alliansen hade fixat allt och genomfört ytterligare jobbskatteavdrag om de bara hade fått fortsatt förtroende. Reinfeldt var åtminstone ärlig när han sa vilka prioriteringar som gällde, men jag tror inte att budskapet riktigt gick hem.

  SvaraRadera
 7. Ingen fara! Ville bara poängtera att jag inte är partist. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.