2015-05-08

Om två val i två väldigt olika länder

Det sades att Labour skulle få bilda regering. Det sades att inget parti skulle få egen majoritet. Det sades att Ed Miliband var en ny Thatcher. När det till slut var väljarnas tur att säga sitt slutade det emellertid med en konservativ storseger.

Som en mörkblå väljare i ett land med en rödgrön pajasregering och ett mörkrött och direkt sekteristiskt samhällsklimat är det lätt att både glädja sig åt och avundas det brittiska valresultatet. Vad som från ett svenskt perspektiv är ännu mer intressant än det brittiska valresultatet är emellertid den valrörelse som föregick det.

I det brittiska valrörelsen har man diskuterat angelägna samhällsfrågor. I den svenska valrörelsen ett halvår tidigare lyste idédebatten kring de ödesfrågor de svenska politikerna för eller senare måste ta tag i med sin frånvaro. Istället valde man att bemöta de "utmaningar" Sverige står inför med att arrangera floskel-SM. I denna deltävling avgick Fredrik Reinfeldt med segern i samma ögonblick som han med oengagerat tonfall bad svenskarna att "öppna sina hjärtan".

Där de brittiska politikerna tog folkets legitima missnöje med sakernas tillstånd på allvar, valde de svenska politikerna 2010 istället att börja föra en tvärtom-politik. I samarbete med Miljöpartiet sände man en signal till svenska folket att det är politikernas och inte väljarnas vilja som gäller, att bestraffning är att vänta om tillräckligt många väljare opponerar sig. När samma politiker – efter att på detta sätt slagit knut på sig själva – röstades bort i valet 2014, valde de därefter att slå knut på sig själva ännu en gång. Resultatet blev att en röst på Moderaterna till slut visade sig bli en röst på den under galgen reformerade kommunisten Jonas Sjöstedt.

På samma sätt har de två ländernas politiker valt väldigt olika vägar i förhållande till EU. När ett missnöje med att allt mer av den politiska makten kontinuerligt överförs till en svällande, anonym, ogenomskinlig och inte sällan direkt odemokratisk maktapparat i Bryssel gjorde sig gällande, valde de brittiska politikerna att börja bjuda den fartblinda europeiska skuldunionen motstånd.

I Sverige valde emellertid politikerna inte bara att fortsätta arbeta för mer maktöverföring till Bryssel, samtidigt som de inför väljarna upprepade sina genomfalska floskler om "ett smalare men vassare EU". De gjorde också allt de kunde för att minimera de folkvalda EU-kritikernas inflytande, någonting som de dessutom öppet och ogenerat motiverade med att dessa kritiker vägrade att stämma in i den EU-federalistiska hallelujakören.

Det var ett land med högt i tak som höll val igår. Vinnaren var ett parti som tog folkviljan på allvar. Förloraren var ett parti som likt så många i det svenska etablissemanget flörtade med såväl den postmoderna nyvänstersekterismen som med islamistiska krafter. Alliansen skulle såklart kunna dra lärdom av detta, men istället för att bry sig om vad väljarna tycker tycks man ha fått för sig att det är gap och skrik-vänstern på Aftonbladets ledarredaktion man behöver övertyga för att vinna val.

Läs även:
Dick Erixon, Motpol, Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

13 kommentarer:

 1. utlandssvensk8 maj 2015 23:01

  Jag har bott i England i 5 år och den stora skillnaden är att de vanliga väljarna har någon form av ryggrad och stake som politikerna tvingas att ta hänsyn till. Toris var t.ex uppenbarligen tvingade av sina väljare att ändra sig eller se ett massivt föde av väljare gå till UKIP.

  Men i Sverige har moderata politiker under mer än ett årtionde gång på gång kunnat uttala sig på ett sätt som i alla andra västländer hade lett till total utplåning.

  Orsaken är uppenbar: De svenska väljarna är fullkomligt unika slöa och ryggradslösa figurer som inte ens i valbåsets hemlighet vågar lägga en proteströst mot det fullkomligt uppenbara folkmordet på sina egna barn och barnbarn.

  SvaraRadera
 2. Fråga till utlandssvensk.
  Talas det politik mellan vanliga människor på jobbet i England?
  Här upplever jag att de är bannlyst.Jag försöker ibland men få verkar vilja diskutera försvar, skola, äldrevård och integration.

  SvaraRadera
 3. utlandssvensk9 maj 2015 00:14

  @Riga,

  Det var ett tag sen jag bodde där, men då upplevde jag det som att det var en ganska fri debatt med få tabun. Jag följer fortfarande pressen i UK och inget verkar ha förändrats.

  Men efter att ha bott i 5 västländer de senaste 20 åren är det min bestämda uppfattning att det politiska samtalet är unikt inskränkt i Sverige.

  Att t.ex säga "det är bra att få akademiker från USA som invandrare men dåligt att få in analafabeter från MENA" är ett helt normalt mittenpolitiskt uttalande i samtliga västländer, utom Sverige.

  Vidare är det fullkomligt extrema föraktet för den egna befolkningen som t.ex Reinfeldt mycket tydligt uppvisade endast möjligt i Sverige, åtminstone för ett "högerparti" som vill ha plats i parlamentet.

  SvaraRadera
 4. Hördu utlandssvensk, det finns bland annat två skäl till varför jag och många andra inte kan tänka oss att bli aktiva sverigedemokrater:

  1) Inom Sverigedemokraterna räcker det inte att tycka om det egna partiet, man måste aktivt hata alla andra partier.

  2) Skulle vi bli medlemmar så skulle vi bli behandlade med förakt för att vi inte röstade på SD redan 2006 eller 2010.

  SvaraRadera
 5. Japp det är omöjligt att inte missakta de politiska partier som genom grundlagsändringen till ett mångkulturellt Sverige,för långliga tider förändrat landet till det sämre för kommande generationer!

  SvaraRadera
 6. Utlandssvensk9 maj 2015 12:44

  @ Anonym 9 maj 2015 07:36,

  Måste man hata andra partier om man är aktiv inom SD? Det förefaller betydligt mer troligt att motsatsen gäller, dvs. om du är med i ett annat parti måste du hata SD.

  Jag bor som sagt utomlands sen många år och är inte aktiv inom SD. Däremot röstar jag på dem sen länge. Inte för att de är perfekta (jag är mörkblå) men för att det länge har varit fullkomligt uppenbart att antalet och typen av immigranter som Sverige tar emot leder landet till utplåning.

  Om man är en rimligt högutbildad person med en verklig och verifierbar examen samt innehar giltiga id handlingar från ett land i tredje världen har man hela tiden kunnat flytta till t.ex England eller USA, där man har betydligt bättre ekonomiska möjligheter än vad som gäller i Sverige. Men om man däremot saknar alla kvalifikationer eller helt enkelt bara vill undkomma sitt förflutna, pga t.ex krigsbrott eller andra skäl, ja då har hela tiden Sverige varit det naturliga resmålet. Ingen har behövt visa pass här under flera årtionden samtidigt som de flesta andra västländer har infört järnhårda regler mot asylsökande som saknar id handlingar.

  Alla kan rimligen räkna ut att detta innebär att Sverige har varit utsatt för ett absolut massivt skevt urval av immigranter. De absolut värsta personerna från världens mest hopplösa stater har samlats just här.

  Redan nu är andelen med utländsk bakgrund i åldersgruppen 0-44 år cirka 35% . Detta innebär troligen att de är över 50% i åldersgruppen 0-18%, dvs. de svenska barnen är redan en minoritet. Dessa unga svenskar går en fruktansvärd framtid till mötes och redan nu lever många av dem som en hunsad etnisk minoritet.

  Misshandel, bötning, våldtäkt, etc är vardag för många. Och det kommer bara att bli värre, troligen mycket värre. Om de stannar i landet kommer denna generation att ställas inför enbart otrevliga val. Ska de bjuda motstånd, dvs. ska de sönderfeminiserade svenska pojkarna som har fått lära sig att aldrig slåss ta upp kampen med de mest hårdföra och hänsynslösa folkgrupperna på planeten? Eller ska de tiga och helt enkelt låta sig bli utrotade? Det kan kanske bli en blandning, men det senare alternativet förefaller betydligt troligare.

  Till detta kommer den högre nativiteten hos många av immigranterna (en somalisk kvinna föder i snitt 6 barn) samt det fortgående och stigande inflödet av nya spännande figurer. Detta innebär att att svenska barn snabbt kommer att gå från att idag vara en minoritet till att bli vad som endast kan kallas en spillra av ett döende folk.

  Att man via röstkortet kan tänka sig att stödja denna ytveckling finner jag närmast ofattbart.

  SvaraRadera
 7. Som svensk mor försökte jag förbereda barnen till ett bra liv i Sverige. Uppmuntra dem att vara ärliga och klara skolan så de kunde få ett bra yrke och arbete. Det gick bra. De har idag toppjobb.

  Nu uppmuntrar vi barnbarnen till ett liv utomlands genom att välja bra skola (det finns några kvar) hjälpa dem att klara skolan, lära sig engelska flytande + ett språk till och sedan hoppas vi att de väljer ett yrke som är gångbart utomlands. Vi reser gärna med dem också för att de ska se andra tänkbara länder.

  Vi är inte de enda som tänker så.

  SvaraRadera
 8. Utlandssvensk9 maj 2015 13:45

  "Nu uppmuntrar vi barnbarnen till ett liv utomlands"

  Ja, det är väl det enda vettiga!

  Överväg att uppmuntra barnbarnen att läsa tyska. Det är ett väldigt underskattat språk i dagen Sverige, samtidigt som det är väldigt användbart.

  Schweiz är t.ex ett extremt trevligt land med väldigt låg arbetslöshet, höga löner, låg skatt och obefintlig mångkultur.

  SvaraRadera
 9. Schweiz är ett bra land att växa upp i men man blir snabbt utfryst om man inte vill integrera sig i samhället.

  SvaraRadera
 10. utlandssvensk9 maj 2015 21:08

  "Schweiz är ett bra land att växa upp i men man blir snabbt utfryst om man inte vill integrera sig i samhället."

  Visst, det stämmer! Men det är väl bara bra?

  SvaraRadera
 11. utlandssvensk sa...
  Visst. En del svenskar (och andra) kommer till Schweiz och tror att de kan bete sig som i Sverige vilket är ett misstag.

  SvaraRadera
 12. Utlandssvensk10 maj 2015 18:33

  @ Anonym 17.15

  Bor du i Schweiz?

  SvaraRadera
 13. Utlandssvensk sa...

  Nej, det var många år sedan.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.