2015-06-03

Om tokhögern, klokvänstern och den skeva självbilden

Med orden "Tokhögern är inga oberoende experter" avfärdade Aftonbladets Karin Pettersson tidigare i veckan Expressens Anna Dahlberg som en foliehatt. Detta efter att Dahlberg i en ledare problematiserat hur en snäv åsiktskorridor lett till en postmodern samhällsdebatt, i vilken fakta och expertutlåtanden lättvindigt avfärdas.

Mot denna "tokhöger" som i sin enfald både problematiserar terrorism och haveristiskt hävdar att utgifter inte är inkomster står, får man förmoda, i Petterssons värld en klokvänster. En klokvänster som, likt Petterssons egen ledarsida, inte drar sig för att både hylla och försvara odemokratiska metoder.

En av denna klokvänsters tunga ideologer är en professor som hävdar att mäktiga manliga nätverk i stor skala ritualmördar barn. Denna klokvänster representeras därtill av samma tunga politiker som vill belöna mördare, våldtäktsmän och slavhandlare med bland annat förtur i bostadskön. Denna klokvänster representeras i riksdagen av ledamöter som betonar vikten av att samma mördare, våldtäktsmän och slavhandlare "inte stigmatiseras".

Denna klokvänster representeras av en populistisk statsminister som utlovar någonting så totalt orealistiskt som EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Denna klokvänster representeras av fackpampar som för lånade pengar vill möta dagens problem med gårdagens lösningar. Denna klokvänster representeras också av kultursidan på Petterssons egen tidning, en kultursida som gjort sig känd bland annat för sina hyllningar av Röda armén och för sitt försvar av Lenin, Stalin och Putin.

Den klokvänster Pettersson representerar har hunnit med att hylla allt från Che Guevara till Mao och Pol Pot. Den klokvänster Pettersson representerar ser inga problem i att romantisera kommunister med miljoner liv på sitt samvete, samtidigt som man inom samma klokvänster finner det totalt oacceptabelt om någon så mycket som hyser förståelse för något av allt det Pinochet gjorde under sin tid vid makten.

Inom den klokvänster Pettersson representerar säger man sig, likt Petterssons ledarredaktionskollega Daniel Swedin, vara "imponerad" av extremt grova rasismanklagelser riktade mot eldsjälar som lagt oändligt mycket mer energi än Swedin och Pettersson själva på att integrera somalier i det svenska samhället.

När Pettersson insinuerar att den egna sidan är klok, samtidigt som hon hävdar att de forskare Dahlberg nämner utgör en "tokhöger" och att Dahlberg själv har tagit på sig en foliehatt, då känner hyckleriet inga gränser. Detta tyckte uppenbarligen även Dahlberg själv, varför hon igår valde att skriva ett mycket uppfriskande svar på Petterssons demagogiska text.

Anna Dahlberg inleder med att konstatera att Karin Pettersson har "bildat skola" när det kommer till att "släpa människor i smutsen". Hon konstaterar därefter att Sverige står inför flera stora problem som politikerna idag inte vågar ta tag i, trots att flera framstående akademiker, journalister, poliser och politiker i förtroende berättat för henne att de är oroliga över vad som sker.

Dahlberg ger därefter en delförklaring till att det förhåller sig på det sättet, en delförklaring till att vi har fått ett samhällsklimat som omöjliggör en konstruktiv politik. "Aftonbladets ledarsida i allmänhet, och Karin Pettersson i synnerhet, bär en stor skuld till att svensk debatt befinner sig i dagens kramptillstånd", konstaterar Dahlberg.

Det är en befriande uppriktighet från Dahlbergs sida. Hon har i och med denna artikel med allra största sannolikhet bidragit till att sprickorna i den krackelerande åsiktskorridoren vuxit sig betydligt större.
DN, Ab, SR

6 kommentarer:

 1. Ett riktigt lågvattenmärke som torde vara svåröverträffat även för AB och Pettersson. När sakargumenten tryter så tar man till invektiven och härskarteknikerna. Vilket är förståeligt eftersom man är obesegrade inom detta område.

  Dahlberg imponerar på nytt.

  SvaraRadera
 2. Chang Frick skriver intressant om "bråket" mellan Pettersson och Dahlberg:
  http://nyheteridag.se/darfor-flirtar-expressens-ledarskribenter-med-sverigedemokraterna/
  Tänk om det kan bli ett samarbete mellan Alliansen och Sd, då ligger regeringen och s pyrt till för all framtid (och det skrämmer förstås AB).

  SvaraRadera
 3. Intressant uppgift från ovanstående:
  "Även i skymundan sker allt fler vänskapliga inviter mellan tunga profiler inom Alliansen och deras respektive partners i Sverigedemokraterna."

  SvaraRadera
 4. http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/30/hur-mycket-flyktingar-ska-sverige-ta?ref=ydd-most-commented-in-sp

  SvaraRadera
 5. Råkade hitta denna utmärkta analys på nätet i morse. Fem år gammal, men än sannare idag.

  Rasistverkligheten

  SvaraRadera
 6. I dagens Aftonbladet går Pettersson till motangrepp mot Dahlberg och skriver då
  bl.a följande:
  "Ska radikala debattörer på högerkanten anses som objektiva experter när det gäller frågor om flykting- och integrationspolitik?"
  Samma tidning anlitar vänsterextremistiska "experter" som Henrik Arnstad och har gammelkommunister som Åsa Linderborg anställda hos sig.
  Är det sådana vänsterextremister som skall anses som som objektiva experter ?

  Naturligtvis hävdar hon att det inte finns någon åsiktskorridor utan bara motsatta åsikter. Då kommer jag att tänka på hennes kollega Fredrik Virtanen som på Twitter inte drog sig för att verbalt avrätta Marcus Birro t.ex.

  Men det är klart att Pettersson är livrädd för att den radikalfeministiska,postmoderna och kulturmarxistiska åsiktskorridoren skall falla ihop. Hon trivs ju som fisken i vattnet när hon kan sätta agendan för det offentliga samtalet och när debatten favoriserar hennes ideologiska ståndpunkter...

  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.