2015-07-23

Fiaskot

Så kom till slut det som alla en längre tid förstått skulle komma. I en rykande färskt opinionsundersökning seglade Sverigedemokraterna upp som det näst största partiet. Vad mer är, förutom att Moderaterna får nöja sig med tredjeplatsen är den socialdemokratiska ledningen reducerad till 0,8 procentenheter.

I det aktuella fallet rör det sig om en opinionsundersökning. Nästa undersökning kommer förmodligen att visa något annat, men en psykologiskt viktig gräns har passerats, trenden är tydlig och så småningom kommer säkert fler opinionsundersökningar att visa samma sak. Vad mer är, den påfallande lilla socialdemokratiska ledningen antyder därtill att en opinionsundersökning i vilken Sverigedemokraterna tar även förstaplatsen mycket väl kan komma inom bara några månader.

Det finns två väldigt tungt vägande faktorer till att det har blivit så här. Den ena är att regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet började driva en invandringspolitik som visat sig vara påfallande impopulär. I och med DÖ gjorde allianspartierna trots detta klart att denna invandringspolitik är något de prioriterar högre än allt från skattesänkningar till valfriheten, arbetslinjen och näringspolitiken. Allianspartierna har (även om de förmodligen inte riktigt förstått detta själva) i praktiken gjort den både impopulära och extrema invandringspolitiken till sin huvudfråga.

Den andra orsaken till det nymoderata fiaskot (för ett fiasko är precis vad dagens opinionsundersökning visar att det är) är att den svenska borgerligheten har triangulerat sig själv till oigenkännlighet. Vad man erbjuder väljarna idag är skattehöjningar, kvotering, identitetspolitik, fortsatt statligt alkoholmonopol och fortsatt icke-fungerande bostads- och arbetsmarknader. Allianspartierna erbjuder inte längre en borgerlig politik, vad de erbjuder väljarna är en socialdemokratisk politik med en gnutta borgerligt strössel på.

Om allianspartierna har den minsta ambition att återigen göra sig relevanta måste de lägga om sin politik illa kvickt. De måste våga utmana den socialdemokratiska bidragslinjen och de måste våga stå för skattesänkningar. De måste sluta säga "vi var naiva" och istället peka med hela handen när det kommer till grov kriminalitet, extremism och terror. De måste sluta att tillsammans med Socialdemokraterna låtsas som att problemen på bostads- och arbetsmarknaderna kommer att lösa sig själva om vi bara fortsätter som idag, och istället skapa konflikt kring dessa frågor.

Vad invandringspolitiken beträffar måste de, oavsett vilken linje de väljer att företräda, erkänna och förklara konsekvenserna av denna linje. Vill de driva en invandringspolitik som dagens måste de i så fall också göra klart att detta kräver kontroversiella reformer som liberaliseringar av arbetsmarknaden och ett kraftigt uppstramat bidragssystem.

Vill de däremot stå för en mindre extrem linje än idag har de i så fall den samlade nationalekonomin på sin sida. Vad mer är, om Socialdemokratin fortsätter förneka de ekonomiska konsekvenserna av dagens politik har allianspartierna i så fall guldläge att göra slarvsylta av sin gamla ärkefiende. Att däremot ignorera både forskningen och verkligheten och istället peka på påhittade glädjekalkyler som de Dagens Arena och Behrang Kianzad sprider är dock en ansvarslöshet som tangerar den deras kollegor i Grekland ägnar sig åt.

Oavsett vilket måste de komma ihåg att det är de potentiella borgerliga väljarna de behöver övertyga, inte de socialistiska demagoger, populister och skolgårdsmobbartyper som skriver på kultursidorna och ledarsidor som Aftonbladets. De senare kommer bemöta allianspartierna med invektiv, överord och smutskastning, alldeles oavsett vilken politik allianspartierna driver. Den förra mandatperioden gjorde detta väldigt tydligt.

Viktigast av allt är kanske dock att allianspartierna väljer att ignorera Sverigedemokraterna när de utformar sin politik, istället för att som nu neurotisk inte ha något annat än Sverigedemokraterna i åtanke när de ängsligt gör sina utspel. Om dagens opinionsundersökning säger något så är det hur katastrofalt illa den senare strategin egentligen har fungerat.

Läs även:
HAX, Den sjätte mannen, Jens Kittel, Motpol
SvD1, DN1, DN2, Ab1, GP1, GP2, Exp1, Jo1

11 kommentarer:

 1. "Att däremot ignorera både forskningen och verkligheten och istället peka på påhittade glädjekalkyler som de Dagens Arena och Behrang Kianzad sprider är dock en ansvarslöshet som tangerar den deras kollegor i Grekland ägnar sig åt. "

  Japp. mina tankar går allt oftare till Greklands politiker då jag tittar på vår 'kära' sjuklöver. Lika mycket huvudet i sanden. Man vet egentligen vad som måste göras men ack ack så svårt ....

  Sverige lever på att det varit hyfsat välskött och det länge funnits en god skattemoral

  SvaraRadera
 2. Allvarligt talat! Hur skall de kunna ignorera det parti som nu allmänheten upplever har den bästa invandringspolitiken?
  De har ju ingen egen invandringspolitik alls! Eller... Muf contra moderata kommunalrådet ute i landet. En politik helt i spillror.
  Det allvarliga är att Sverige också börjar ligga i spillror. Grattis ni somstödde Reinfeldt för några jobbskatteavdrag!
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 3. Att de allt nyare moderaterna backar är inte nödvändigtvis något som skall eller bör rättas till. Kanske är det bara ett symtom på att ett tillfrisknande är i vardande.

  SvaraRadera
 4. Björn i Bromma24 juli 2015 10:21

  Det ironiska i sammanhanget är att om Alliansen och de rödgröna fortsätter den inslagna vägen så kan SD sitta tillbakalutande och låta Verkligheten göra hela jobbet till att bli största parti. Man behöver knappt göra någonting!
  Som en sådan där klassisk ishockeymatch där det ena laget hela tiden pressar på men inte kan få in puckuslingen. I tredje perioden vid 0-0 så gör man ett par fatala misstag i egen zone. Vad händer?! 0-2!! Och en förlorad match...

  SvaraRadera
 5. "Jag var naiv" är för svenska politiker vad "jag minns inte" är för näringslivets toppar när det blir rättegång.

  SvaraRadera
 6. Svenskarna är nu försatta i den helt bisarra situationen att ENDA SÄTTET att undkomma Miljöpartiets invandringspolitik är att rösta på SD!

  Hur tänkte genierna?

  SvaraRadera
 7. Jag kan bara instämma!
  Fortsätter Allianspartierna som nu kommer Sverigedemokraterna definitivt att vara största parti i nästa val eftersom väljarna ser det som det minst dåliga partiet.

  SvaraRadera
 8. Varför inte göra som kommunistpartiet alltid gjort; Byt namn på partiet.

  Själv röstade jag borgeligt, men fick mp och kommunisterna för min röst. Det blir svårt att förlåta.

  SvaraRadera
 9. @Sumatra:
  Intressant idé!
  * Centerpartiet blir Miljöpartiet Liberalerna
  * Folkpartiet Liberalerna blir FPML(r)
  * Kristdemokraterna blir Kristna Sverigedemokraterna
  * Moderata Samlingspartiet blir Nya Miljöpartiet

  Andra förslag?

  SvaraRadera
 10. Reinfeldtepokens nyliberala nacksving på landet kommer ta decennier att återhämta sig ifrån - om någonsin. Polariseringen det skapat är bara i sin linda. Det är naivt att tro att en mindre ändring i borgerlighetens retorik kommer ha någon effekt alls. Vi får vara glada så länge SD samlar de flesta som ser hur samhället faller sönder. Jag ser en dyster framtid tyvärr.

  SvaraRadera
 11. Ekonomi är den enskilt viktigaste frågan för oss alla och dagens svenska politik i invandringsfrågan kostar för samtliga! Det är ju bara sd som problematiserar detta!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.