2015-07-23

Fiaskot

Så kom till slut det som alla en längre tid förstått skulle komma. I en rykande färskt opinionsundersökning seglade Sverigedemokraterna upp som det näst största partiet. Vad mer är, förutom att Moderaterna får nöja sig med tredjeplatsen är den socialdemokratiska ledningen reducerad till 0,8 procentenheter.

I det aktuella fallet rör det sig om en opinionsundersökning. Nästa undersökning kommer förmodligen att visa något annat, men en psykologiskt viktig gräns har passerats, trenden är tydlig och så småningom kommer säkert fler opinionsundersökningar att visa samma sak. Vad mer är, den påfallande lilla socialdemokratiska ledningen antyder därtill att en opinionsundersökning i vilken Sverigedemokraterna tar även förstaplatsen mycket väl kan komma inom bara några månader.

Det finns två väldigt tungt vägande faktorer till att det har blivit så här. Den ena är att regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet började driva en invandringspolitik som visat sig vara påfallande impopulär. I och med DÖ gjorde allianspartierna trots detta klart att denna invandringspolitik är något de prioriterar högre än allt från skattesänkningar till valfriheten, arbetslinjen och näringspolitiken. Allianspartierna har (även om de förmodligen inte riktigt förstått detta själva) i praktiken gjort den både impopulära och extrema invandringspolitiken till sin huvudfråga.

Den andra orsaken till det nymoderata fiaskot (för ett fiasko är precis vad dagens opinionsundersökning visar att det är) är att den svenska borgerligheten har triangulerat sig själv till oigenkännlighet. Vad man erbjuder väljarna idag är skattehöjningar, kvotering, identitetspolitik, fortsatt statligt alkoholmonopol och fortsatt icke-fungerande bostads- och arbetsmarknader. Allianspartierna erbjuder inte längre en borgerlig politik, vad de erbjuder väljarna är en socialdemokratisk politik med en gnutta borgerligt strössel på.

Om allianspartierna har den minsta ambition att återigen göra sig relevanta måste de lägga om sin politik illa kvickt. De måste våga utmana den socialdemokratiska bidragslinjen och de måste våga stå för skattesänkningar. De måste sluta säga "vi var naiva" och istället peka med hela handen när det kommer till grov kriminalitet, extremism och terror. De måste sluta att tillsammans med Socialdemokraterna låtsas som att problemen på bostads- och arbetsmarknaderna kommer att lösa sig själva om vi bara fortsätter som idag, och istället skapa konflikt kring dessa frågor.

Vad invandringspolitiken beträffar måste de, oavsett vilken linje de väljer att företräda, erkänna och förklara konsekvenserna av denna linje. Vill de driva en invandringspolitik som dagens måste de i så fall också göra klart att detta kräver kontroversiella reformer som liberaliseringar av arbetsmarknaden och ett kraftigt uppstramat bidragssystem.

Vill de däremot stå för en mindre extrem linje än idag har de i så fall den samlade nationalekonomin på sin sida. Vad mer är, om Socialdemokratin fortsätter förneka de ekonomiska konsekvenserna av dagens politik har allianspartierna i så fall guldläge att göra slarvsylta av sin gamla ärkefiende. Att däremot ignorera både forskningen och verkligheten och istället peka på påhittade glädjekalkyler som de Dagens Arena och Behrang Kianzad sprider är dock en ansvarslöshet som tangerar den deras kollegor i Grekland ägnar sig åt.

Oavsett vilket måste de komma ihåg att det är de potentiella borgerliga väljarna de behöver övertyga, inte de socialistiska demagoger, populister och skolgårdsmobbartyper som skriver på kultursidorna och ledarsidor som Aftonbladets. De senare kommer bemöta allianspartierna med invektiv, överord och smutskastning, alldeles oavsett vilken politik allianspartierna driver. Den förra mandatperioden gjorde detta väldigt tydligt.

Viktigast av allt är kanske dock att allianspartierna väljer att ignorera Sverigedemokraterna när de utformar sin politik, istället för att som nu neurotisk inte ha något annat än Sverigedemokraterna i åtanke när de ängsligt gör sina utspel. Om dagens opinionsundersökning säger något så är det hur katastrofalt illa den senare strategin egentligen har fungerat.

Läs även:
HAX, Den sjätte mannen, Jens Kittel, Motpol
SvD1, DN1, DN2, Ab1, GP1, GP2, Exp1, Jo1