2015-07-22

Liberaler för statliga monopol

"Håll Systembolaget öppet på söndagar och kvällar", skrev igår Folkpartiets Carl B Hamilton i en debattartikel. Budskapet verkar lovande, ända tills man faktiskt börjar läsa. Det är nämligen inte av liberala skäl Carl B Hamilton argumenterar som har gör. Tvärtom, orsaken till utspelet är att han vill behålla det statliga alkoholmonopolet.

Det dröjde inte länge innan Carl B Hamilton fick kritik för detta, men inte från någon politikerkollega utan från en av de ledarredaktioner som idag utgör den enda politiska oppositionen värd namnet i Sverige. "Skrota alkoholmonopolet helt och hållet", lyder titeln på Per Gudmundsons snabba replik i Svenska Dagbladet.

Ett efter ett punkterar Gudmundson kirurgiskt monopolvurmarnas argument. Där Carl B Hamilton har mage att (om än med vinkonnässörens lätta förakt) hylla mikrobryggerierna påpekar istället Gudmundson hur förödande det statliga alkoholmonopolet är för just dessa bryggerier. Gudmundson glömmer emellertid påpeka att ett av de oftast åberopade skälen till den nuvarande alkoholpolitiken (något som många av oss har fått lära sig i skolan och som också finns att läsa på Systembolagets hemsida) är en ren myt och efterhandskonstruktion.

Att alkoholmonopolet fortfarande finns kvar i Sverige beror på att Kristdemokraterna och det förment liberala Folkpartiet ser det som ett bra verktyg för att beskära människors frihet, och för att Socialdemokraterna av ren princip vurmar alla institutioner som påminner om tiden då Socialdemokraterna inte var ett parti utan Partiet.

Det är emellertid helt i demokratisk ordning att vissa partier yrkar på ett sådant monopol. Vad som är uppseendeväckande i sammanhanget är den uppenbara bristen på alternativ för de väljare som anser att svenskar, liksom den stora merparten andra nationaliteter i västvärlden, är fullt förmögna att handla sin alkohol i till exempel livsmedelsaffären.

Det lär finnas partier i Sverige som är motståndare till det statliga alkoholmonopolet, men trots att hela åtta partier idag återfinns i riksdagen finns det inte längre något som aktivt driver frågan. Ej heller finns det längre något parti som på allvar driver frågan om sänkta skatter. Vad mer är, när det kommer till för Sverige extremt brådskande reformer som avreglering av bostads- och arbetsmarknaderna är urvalet av partier också ytterst begränsat. I synnerhet om man varken vill få monopolvurmare eller en politik som i praktiken leder till ännu fler skattesänkningar på köpet.

Att Sverige idag i praktiken, trots åtta partier i riksdagen, inte har ett enda parti som står för en seriös högerpolitik är pinsamt. Alkoholmonopolet är bara toppen på isberget.
NSk1

7 kommentarer:

 1. Björn i Bromma22 juli 2015 22:47

  En sann historia om två britter (engelsman+skotte) som på 1970-talet jobbade som bartenders i Benidorm och naturligtvis träffade två svenska kvinnor där:
  Man beslöt att britterna skulle hälsa på hos kvinnorna i Stockholm en helg.
  Sagt och gjort så stod britterna där utanför kvinnornas lägenhet en dag, men kvinnorna jobbade ju så man fick vänta tills dessa kom hem (det fanns inga mobiltelefoner på den tiden)
  -Vad gör vi nu?
  -Jag såg en speceriaffär på gatan, vi går dit och köper lite öl av billigaste sorten!
  Sagt och gjort, men efter ett tag upptäckte man:
  -Det "händer" ju ingenting när man har druckit ett par öl!
  De svenska kvinnorna kom hem från jobbet och förklarade att man hade köpt lättöl.
  -Va, finns det? Var kan man köpa riktig öl?
  Dagen efter så gick man efter anvisning därför till Systembolaget, men på vägen så beslutade man att köpa vin istället, av den billigaste sorten.
  Man kom tillbaks till kvinnornas lägenhet med alkoholfritt vin...
  -Va, finns det?

  SvaraRadera
 2. Border Shop, Calles med flera ser nog att monopolet finns kvar. Jag såg nån siffra på närmare 99% av allt svensktillverkat starköl säljs tillbaka hit via dessa butiker. I princip är monopolet borta men via omvägar som sysselsätter tusentals och utan att en spänn kommer in till statskassan.

  SvaraRadera
 3. Calles är bra men upptäckte nyss Spritbutiken.se, där man geschwind fick hjälp med motviktstruck för att köra ut till väntande fordon, den pall man själv lastat med diverse.

  Monopol, monopol
  varje slitet partaj
  blir en olägenhet av skrålande ljud,
  varje ung proletär
  glömmer mödrarna här
  och går drucken av "vårvindars" rus.

  Vart förtryckarnas hot mot,
  för varje vardag med motbok
  blir vårt monopol som en lumpen legend.
  Och vårt glas och vår hand
  röres fritt utan band,
  och vår mage är mot framtiden spänd.

  SvaraRadera
 4. Kära fnord, läs gp.se. Deras ledarsida blir bara bättre och bättre, till och med bättre än svd där Tove L nog lägger ett en blöt filt över de allt för vilda idéerna. Visst de har april och Gudmundson, men gp har Alice t!!!
  Hälsningar
  Pella

  SvaraRadera
 5. Sist jag var till Calles var det en kund som köpte en lastpall med Chivas Regal och lastade in den med truck i en svensk skåpbil.

  SvaraRadera
 6. Efter att ha bott i ett sort antal olika platser i välden så kan jag säga att jag är 100% för det svenska systemebolaget. Deras storlek gör dem till en konkursmässigt stark kraft att räkna med när de gör upphandlingar runtom i världen = vårt utbud samt med en expertisen den säljs med är unik. Fördelarna uppväger för mig med råga nackdelarna med att behålla nuvarande system (pun not intende).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om staten kunde väldigt mycket om bröd borde vi ha monopol på det också? Jag ser det verkligen inte som ett argument.

   Radera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.