2015-08-10

"Dokumentären ger stöd för det som Corren berättat tidigare"

För några månader sedan rapporterade Norrköpings Tidningar om hur den den bulgariska journalisten Miroluba Benatova (enligt tidningen "en välkänd undersökande journalist med ett eget tv-program") hade varit i Sverige och gjort en dokumentär om bulgariska tiggare. I Norrköpings Tidningars artikel kan man bland annat läsa följande:
"Dokumentären ger stöd för det som Corren berättat tidigare. De flesta tiggare i Östergötland har rest hit på eget initiativ, och det är ingen som tar deras pengar. Men samtidigt har det växt fram en slags tiggartrafficking där fattiga och lågutbildade människor från framför allt Bulgarien blir cyniskt utnyttjade av landsmän."
Idag har en översatt version av dokumentären spridits i sociala medier och av denna att döma är Norrköpings Tidningars beskrivning av dokumentären en förhållandevis kreativ tolkning. Den säger till exempel inte särskilt mycket om fördelningen mellan utnyttjade och frivilliga resenärer.

Det är viktigt att ha i åtanke att Benatovas dokumentär potentiellt både kan vara präglad av bulgariska fördomar och ett selektivt urval. Vad den däremot inte gör (annat än möjligtvis i strikt teknisk bemärkelse) är att ge stöd för vad Corren eller andra svenska tidningar har "berättat tidigare". Tvärtom, den bild dokumentären målar upp har väldigt lite gemensamt med den bild svenska tidningar har förmedlat.

I dokumentären kan man se väl underbyggda exempel på att det finns tiggare som med bulgariska mått mätt lever tämligen gott på sin verksamhet. I dokumentären kan man se väl underbyggda exempel på tiggare som tjänar betydligt mer än den bulgariska minimilönen. I dokumentären kan man se väl underbyggda exempel på att tiggeriet stundom ses som en ren affärsverksamhet.

I dokumentären kan man se väl underbyggda exempel på tiggare som kraftigt överdriver den egna fattigdomen. I dokumentären kan man se väl underbyggda exempel på att de svenskar och de svenska myndigheter som hjälper tiggare ibland hjälper cyniska gangsters att bli rika på något som endast kan beskrivas som fullfjädrad traffickingverksamhet.

Detta innebär inte att det inte finns romer som högst medvetna om vad de gör åker till Sverige för att tigga i ren desperation. Vad det däremot innebär att företeelsen inte är i närheten av att vara så svartvit som svenska journalister utmålar den som. Det är därför en dokumentär som alla svenskar borde se (den finns tillgänglig här).

Läs även:
Fraser Nelson (The Spectators chefredaktör står för ett annat intressant utländskt perspektiv på Sverige)


Del 1


Del 2


Del 3

DN1, DN2, DN3, SMP1, Av1, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3, SR1, SR2, SR3, SR4