2015-08-11

En journalistkår som tappat greppet

Under eftermiddagen har Aftonbladets, Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets förstasidor sett ut som på bilderna nedan. Det är väldigt talande för den svenska samhällsdebatten.

Polisen gör naturligtvis ingenting fel då de vidtar åtgärder för att förhindra ett rasistiska extremister utkräver kollektiv bestraffning. Ej heller gör tidningarna något fel som rapporterar om detta. Vad som däremot gör det hela remarkabelt är att risken för eventuella rasistiska hämndaktioner plötsligt har blivit huvudnyheten.

I samma ögonblick som omständigheterna kring gårdagens dåd klarnade upphörde man inom journalistkåren att se vad som skedde i Västerås som ett bestialiskt brott och istället som något som riskerade att ge rasister vatten på sin kvarn. De två mordoffren blev plötsligt sekundära och en i sammanhanget perifer fråga (i vilken som av en händelse journalister själva har gjort sig kända för att ha väldigt bestämda åsikter) blev istället huvudsaken.

Detta andas inte bara cynism. Det ligger därtill något närmast fanatiskt över det hela, i synnerhet med tanke på att alla tre tidningarna närmast omedelbart tycks ha gjort samma bisarra analys. Det hela signalerar att man inom journalistkåren antingen inte förstår skillnaden mellan nyheter och de egna åsikterna eller att man ser det som sitt uppdrag att uppfostra allmänheten snarare än att informera den, och att ändamålen i ständigt ökande grad helgar medlen.

Någonstans i botten finns gissningsvis en förhoppning att förekomma, att stämma i bäcken, att signalera vad som är acceptabelt och oacceptabelt innan någon annan sätter agendan. Detta lär misslyckats spektakulärt.

Dagens rapportering lär ha sänkt journalistkårens anseende ytterligare. Den lär ha gjort svenskarna ännu mer misstänksamma till vad som står i tidningarna. Den lär ha gjort de redan konspiratoriska ännu mer konspiratoriska. Den lär ha stärkt de alternativmedier som journalisterna hatar både professionellt och privat och den lär ha skickat ännu några väljare i famnen på det parti journalisterna fortfarande, trots att de i flera år gått på mina efter mina, tycks tro att deras artiklar skall punktera.

Läs även:
Motpol, Den sjätte mannen


DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5

14 kommentarer:

 1. Vem anställer journalisterna? Det kanske förklarar varför alla tidningars hållning i såna här frågor är identisk.

  SvaraRadera
 2. MSM är verkligen PK-propaganda i kubik.
  Dock tror jag att allmogen verkligen börjar ruttna på ljuget.
  Att i första version beskriva gärningsmännen såsom "hemmahörande i Arboga" och andra eufemismer för att mörka att gärningsmännen är boende på ett asylboende.
  Ja, mitt förtroende för nästan alla MSM journalister har sedan en lång tid tillbaka legat på absoluta nollpunkten-

  SvaraRadera
 3. Jadu, journalisterna verkar i alla fall inte bry sig om mamman och sonen som blivit slaktade på Ikea.

  Deras människosyn är så vidrig att jag inte orkar läsa mer, sådant förakt, sådant översitteri, sådan otrolig sjuk inställning och fullständig avsaknad av empati.

  Herregud vilket jävla land man lever i.

  /henrico

  SvaraRadera
 4. Vid surfning på de olika hatsidorna kan man konstatera att det var fullt som på en julrea. Alltså fler och fler läser INTE pk-media eller läser både och.

  SvaraRadera
 5. Ja, att asylboendet blir vaktat borde stå i en bisats någonstans (ville jag verkligen få tag på culprits så skulle jag hålla tyst och ligga på lur i buskarna)

  Att slå upp vaktandet/det extra skyddet i samma rubrikformat som mordet DAGEN INNAN är ... jösses, det hade jag i alla fall inte väntat mig av SvD.

  SvaraRadera
 6. Jag tror herr Fnordspotter hade helt fel när han för någon vecka sedan meddelade att han upplevde att han inte längre behövdes som ett vakande öga i svensk nyhetsbevakning.

  SvaraRadera
 7. Riga: Fast det var inte det jag sade. Vad jag sade var att det idag finns många ledarskribenter som gör sitt jobb. Det innebär inte att samhällsdebatten har blivit vettig eller att nyhetsförmedlingen fungerar som den bör.

  SvaraRadera
 8. Om flera tidningar samtidigt kör samma nyhet och väldigt liknande upplägg (se bara bilderna) så verkar det ju skäligt att anta att de bara är 3 återspeglingar av en och samma källa. Det är i mångt och mycket en chimär att vi har flera tidningar.

  SvaraRadera
 9. Jag blev oerhört illa berörd av Tove Lifvendahls ledarartikel, här har oerhört otäcka mord skett och hon fokuserar på asylsökarnas väl och ve. Nu är hon ju inte ensam om det men kanske känner medierna och politikerna ändå på sig att de drivit invandringspolitiken för långt och att allt fler inom allmänheten berörs av dess baksidor och därför försöker de skylla ifrån sig och säga att det är vi svenskar som är det egentliga problemet. Ingen inom etablissemanget har såvitt jag hört eller sett kommenterat det skedda och uttryckt sitt deltagande i de anhörigas sorg.

  SvaraRadera
 10. Fnord

  Ja, ledarskribenterna gör et otroligt mycket bättre jobb än nyhetsjournalisterna, det är nästan som att rollerna har förbytts.

  SvaraRadera
 11. "Journalister"av denna typ verkar ha sig själva som referensram och går i tron att läsaren är en lika lättsuggererad och osäker individ som allt för lätt kan lockas med i ett drev till att begå helt oöverlagd handlingar. Men det ligger i sakens natur att den karaktären/människotypen flockas på just dessa tidningar

  SvaraRadera
 12. För tre veckor sedan rapporterade media att en grupp kristna asylsökande på ett asylboende utanför Kalmar mer eller mindre hade flytt därifrån, efter hot från islamister. De kände sig rädda och hotade och de fick ingen hjälp rapporterades det.
  Då kände sig ingen polis manad att vakta vid asylboendet, men nu när inget reellt hot uttalats ska det vaktas mot "mörka krafter" i förebyggande syfte.
  Vissa "krafter" finns det pengar att motarbeta, men inte andra "krafter".
  /Karin

  SvaraRadera
 13. Det här är EXAKT samma sak som hände med Charlie Hebdo. Media lyckades knappt få ut nyheten om dådet på redaktionen, och attentatet i den judiska mataffären kom helt bort, innan de började gapa om hur man ska stävja islamofobin. Eller ta den halshuggne fransmannen i början av sommaren vid gasfabriken. Snabbt som tusan fokuserade man på Tunisien istället. Jag blir så jävla yrött på att de aldrig bara kan rapportera om vad som har hänt och låta folk själva tycka. Alltid alltid detta, det är synd om invandrarna. Låt media gå under inom fem år så att alla journalister tvingas skaffa nya jobb i verkligheten.
  Pella

  SvaraRadera