2015-09-28

Svenska tältläger - snart i en kommun nära dig?

När Stefan Löfven nyligen valde att tala om "extraordinära insatser" skedde detta samma dag som Morgan Johansson påstod att regeringen nu hade börjat "peka med hela handen". I båda fallen handlande det om invandringspolitiken, men vad de bägge ministrarnas ord förebådade var inte den nödvändiga omläggning av migrationspolitiken som varje annan politiker i varje annan västlig demokrati nu hade insett var nödvändig.

Tvärtom förebådade deras ord en närmast panisk desperation över vilka konsekvenser det faktum att de inte förmått lägga om invandringspolitiken nu får. Vad de sade var i själva verket att de nu frenetiskt såväl griper efter halmstrån som försöker finna sätt att dumpa ansvaret för nämnda konsekvenser på kommuner och statliga myndigheter.

Det är i ljuset av detta som Johan Westerholms avslöjande att Migrationsverket utreder möjligheterna att öppna ett tältläger med plats för åtminstone 10 000 asylsökande skall ses. Åtgärden är onekligen just "extraordinär", och kan därtill mycket väl komma att bli verklighet inom en nära framtid.

Bristen på asylboenden är nämligen just nu så akut att regeringen nu undersöker möjligheten att placera asylsökande i tomma fängelseceller. En desperat åtgärd, men en sådan som i ett läge då tusen personer söker asyl i Sverige varje dag emellertid bara skulle ge regeringen en ytterst kort tidsfrist. När även fängelserna är fulla får man helt enkelt övergå till plan B...

Skulle planerna på ett tältläger med fler invånare än närmare 80 av Sveriges kommuner bli verklighet skulle det emellertid bli väldigt svårt stoppa tillbaka anden i flaskan. Tvärtom, har man väl tagit steget att öppna det moderna Sveriges första tältläger, skulle steget att öppna Sveriges andra (tredje, fjärde...) tältläger plötsligt bli avsevärt mer odramatiskt.

Parallellt med att kommunala skolor, vårdcentraler och socialkontor skulle kollapsa skulle därtill Stefan Löfven kunna hävda att han tog ansvar. Parallellt med att situationen i kommunerna blev kommunpolitikerna totalt övermäktig skulle därtill Peter Wolodarski et concortes kunna förfasa sig över den obildade lokalbefolkningens inskränkta reaktioner i ständigt mer högtravande pekoraler till ledartexter och debattinlägg.

Ganska snart skulle utvecklingen emellertid bli självreglerande. Lockelsen i att byta ett tältläger i Libanon mot ett iskallt tältläger i Nordeuropa, skulle helt enkelt bli så låg att de asylsökande började söka sig någon annanstans eller helt sonika blev kvar i närområdet. Ironiskt nog skulle detta leda till att politikerna i landet som inte kunde säga nej, i landet som inte förmådde prioritera, i landet som mot bättre vetande försökte vara hela världen till lags, till slut började bedriva Europas hårdaste signalpolitik.

Att det har blivit så här är en följd av att de svenska politikerna sedan ett antal år tillbaka vägrat inse att det är deras jobb att prioritera och förhålla sig till verkligheten. Att det har blivit så här är en följd av att de svenska politikerna sedan ett antal år tillbaka inte förstått att det är det primärt är det svenska folket som är deras arbetsgivare.

Att det har blivit så här är en följd av att de svenska politikerna sedan ett antal år tillbaka gravt brustit i sitt ansvar. Att det har blivit så här är en följd av att den svenska samhällsdebatten blivit debil och att de svenska politikerna börjat bete sig som barn.

Läs även:
Johan Westerholm, Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SVT1, Ab1, Me1

13 kommentarer:

 1. Ett läger med en kapacitet på 10,000 räcker i... 10 dagar? Och sedan?

  Vet Löfven någonting vi inte vet eller hoppas han bara stressen ska få honom att få en hjärtattack så han slipper vara med?

  SvaraRadera
 2. Signalpolitiken är uppenbar. Flyktingarna/migranterna får iofs tillgång till svensk välfärd (som dock försämras dagligen) men de tvingas bo i tält och de får ej automatiskt PUT längre. Skulle inte förvåna mig det minsta om detta varit planen sedan i augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Signalpolitik blir det om man väljer tältläger trots att andra lösningar vore möjliga. Men nu är det bleka nöden som driver fram dessa lösningar, inte några signal-önskemål. Detta med att inte alla numera får PUT får du förklara - jag har inte hört att lagen eller dess tillämpning skulle ändrats.

   Radera
 3. Utanför Berlin finns ett flyktingtältläger, där polisen fick göra ett ingripande och där det gick sa valdsamt till att flera blev skadade. Det tog flera timmar innan det blev nagon ordning. I lägret finns över tjugo nationaliteter samlade. Tydligen har polisen förstatt att kristna och muslimska flyktingar bör skiljas at.
  Sag ett inslag i kväll om att minst 600 muslimer gar i en kyrka i Tyskland i syfte att konvertera. Prästen sa att han döpte langt ifran alla (9 av 10 kom det dock fram), vilket sedan i stort sett ger 100-procentig utdelning pa asylansökan. Nagra vagade dock framträda med bild och sa att bl.a. IS gjort att de vill lämna islam.

  SvaraRadera
 4. Som sagt var, frågan är om tältlägren är regeringens sätt att skära ned på flyktingvågen till Sverige för vilken flykting vill bo i tält under en svensk vinter ?
  Detsamma gäller väl containerlägren i Finland ?

  Såg också att Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin klagade på vinsterna som privata entreprenörer gör på boende för ensamkommande flyktingar.Han vill se ett förstatligande eller kommunaliserande av dessa boenden i sann kommunistisk anda.
  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article21488996.ab.

  Man kan säga vad man vill om de privata entreprenörernas vinster men det är ju regeringens havererade flyktingpolitik som skapar möjligheterna till vinst eftersom kommunerna inte klarar av att ordna boendet tillräckligt snabbt.

  Vad är det som får honom att tro att de kan ordna nya platser i egen regi helt plötsligt ?

  Pelle2

  SvaraRadera
 5. Detta kanske är genialiskt agerande av de goda.

  Även de stolligaste av miljöpartister och centerpartister inser kanske att situationen är ohållbar men de har till den milda grad målat in sig i det retoriska hörnet.

  De kan inte argumentera för något annat men de kan passivt låta situationen glida mot tältläger och på så vis komma undan. Tvår sina händer, fortsätter visa upp galet vidöppna hjärtan (som förblöder) men "tvingas" av omständigheter att tillhandahålla enbart tältläger.

  Signalen når förhoppningsvis MENA på nolltid.

  SvaraRadera
 6. Lustigt, när jag ville läsa om bråket i tältlägret igen i Le Figaro var artikeln borta. Som tur är finns det fler källor. I dag framkom det att det var pakistanier och albaner som bråkade i lägret. Har dessa flyktingstatus? Ska inte de skickas tillbaka?

  SvaraRadera
 7. Jag föreslår Utö, Visingsö och Väderöarna.

  SvaraRadera
 8. Rinkaby är väl ett natura2000 område. Kan verkligen flyktingar från ett krigsområde ta den hänsyn ett sådant område kräver?

  SvaraRadera
 9. Kommun/stat kan väl driva boenden på samma sätt som Bert Karlsson gör? Han köper ju inte dessa byggnader utan letar upp dem bara och sedan hyr han dem från fastighetsägaren. Därefter uppfyller han migrationsverkets krav och börjar ruljansen.

  Finns väl inget som hindrar kommuner att göra samma sak? Hyra fastigheter och driva verksamheten i kommunal regi? Det behöver man väl inte förstatliga något för? Bara det att Bert Karlsson gör verkstad. Medan kommunpolitikerna pratar, fikar, kliar sig i skägget och klagar på kostnaderna i tysthet.

  Att väldigt röda människor vill ta kommando så mycket som går för att "passa på" att utnyttja situationen för egen ideologisk vinning är ju standard. Plocka ut så mycket resurser från folk som möjligt, sedan tvångsköpa byggnader för pengarna samt lojalitet från grupper av människor med resterande slantar så mycket som möjligt, är förmodligen enkel matematik.

  Eller finns det något lagrum som hindrar kommunerna från att göra samma sak som Bert? Strider det mot någon form av konkurrenslagstiftning eller liknande? Eller är det bara politikerdumhet som hindrar?

  Att börja tala om att köpa eller bygga fastigheter speciellt för migranter i stor skala istället för att hyra betyder ju något. Situationen skall alltså vara permanent?

  Tältläger här som där. Enorma läger av samma standard som i de befintliga flyktinglägren, bara dyrare. Längre bort från modersmål och släktingar. Utanförskap permanentat med fina ord om humanism och integration.

  Vilken manifestation över löftets betydelse i politiken.

  Ett tunt fallande höstlöfv.

  SvaraRadera
 10. Se där, ja! När det gäller att göra ingenting, är vi bäst i världen! Precis som en strulig femåring som inte vill äta upp allt han eller hon har lagt på tallriken. Fungerar säkert i Syrien också, förr eller senare slutar de slåss. De tar väl slut om inte annat. Så djävla fegt.

  Antingen "signalpolitik" eller "självreglerande" torde bli årets ord.

  SvaraRadera
 11. Bert karlsson bör kunna fylla Axvalla Hed med baracker för flyktingboende.
  Sommartid kan de boende roa sig på Skara Sommarland.
  Bör vara en välkommen resurs för Skaraborg.

  SvaraRadera
 12. Hej.
  Till Pelle2: det är inte längre orimligt att anta att vid en återförstatligad invandrarboendeprocess så kommer befintliga privatägda boenden att antingen köpas upp (på säljarens marknad); o/e köpas upp till av politiska tjänstemän bestämda priser; o/e exproprieras 'tills krisen är över'.

  De som har privat ägarintresse i flyktingboenden bör se till att kapital och förtjänst är utom räckhåll för den svenska staten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.