2015-12-20

En ytterst motbjudande uppvisning i kappvänderi

För några dagar sedan publicerade Dagens Nyheter ett fördjupande reportage, i vilket en allt annat än smickrande bild av hur politiker och höga statliga tjänstemän hanterade höstens extrema anstormning av asylsökande målas upp.

Reportaget är ett utmärkt exempel på god journalistik. Det är informativt, välskrivet, välresearchat och maktkritiskt. Det är dock någonting som skaver med DN:s publicering. När de skeenden som beskrivs i reportaget pågick, lyste nämligen de kritiska analyserna i DN med sin totala frånvaro.

Detta är högst anmärkningsvärt. Att vad som pågick var ohållbart var uppenbart för alla med ett minimum av analysförmåga. Oräkneliga bloggar (däribland min egen) påpekade gång på gång detta. Dagens Nyheter visade sig dock inte vara uppgiften mogen.

I stället började DN (såväl nyhets- som ledar- och kulturredaktionerna) agera aktivister. Oräkneliga texter på temat jag har sett en bild på en söt död treåring, därför har allting förändrats, publicerades. Nu var det av yttersta vikt att den redan extrema svenska asylpolitiken blev ännu mer extrem än tidigare, löd det underförstådda budskapet.

Hade man på DN fått som man ville, hade detta resulterat i att incitamenten att riskera sina barns liv på Medelhavet förstärkts kraftigt. Resultatet av detta hade blivit att fler, inte färre, döda barn sköljdes upp på Medelhavets stränder. Så långt förmådde emellertid varken ledarskribenter eller journalister tänka. Man hade låtit känslorna ta över fullständigt.

Under tiden som regeringen och svenska myndigheter drabbades av total handlingsförlamning, rådde rena rama väckelsemötet på DN. Man förmådde inte granska makten, man förmådde inte reflektera över vad som var långsiktigt hållbart, man förmådde inte ta in vad asylanstormningen skulle leda till. Man ignorerade fullständigt att det saknades bostäder till alla asylsökande, man ignorerade de galopperande kostnaderna och man ignorerade det faktum att de svenska välfärdssystemen skulle kollapsa om utvecklingen fortsatte.

Regeringen och myndigheterna har varit oprofessionella och borde agerat mycket tidigare, är det underförstådda budskapet i DN:s artikel. Om regeringen och myndigheterna hade agerat redan i september, hade detta dock näppeligen resulterat i några ryggdunkningar från DN:s håll.

Tvärtom, det sannolika utfallet hade varit en aldrig sinande ström av artiklar uppbyggda kring nyckelord som "dansk utveckling", "Sverigedemokraterna" och "alla människors lika värde". Brunstämplingar, förtäckta rasismanklagelser och svavelosande expertutlåtanden från Henrik Arnstad hade med allra största sannolikhet varit legio.

DN har under hösten inte varit i närheten av att utföra sitt journalistiska uppdrag. Tvärtom, man har inte bara förenklat och infantiliserat, man har dessutom applåderat regeringen agerande hela vägen in i betongväggen. DN vill dock inte erkänna att man själva varit en del av problemet. I stället väljer man nu att plötsligt kritisera regeringen för att regeringen då det begav sig gjorde exakt det som DN då förespråkade. Det hela är en ytterst motbjudande uppvisning i kappvänderi.

Läs även:
Motpol, HAX
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Exp1, GP1, SR1, SR2

8 kommentarer:

 1. Jag tackar nej också till erbjudanden om att få DN gratis. Vänsterns marsch genom institutionerna innefattade även de privata. Nu har de bemannat alla poster också på denna tidning, ja inte Wolodarski måhända, han är väl åtminstone på papperet liberal, men naiv så det räcker och blir över för vänsterns syften.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr kan man applicera resonemanget och slutsatserna på nästan hela det politiska etablissemanget och mediakår.

  SvaraRadera
 3. Kära Fnordspotter, sluta läs DN! Du kommer må mycket bättre, sova lugnare och slippa en hel del molande oro i kroppen. Jag slutade läsa DN efter ikea-morden när deras huvudrubrik var "Trots allt, Sverige har aldrig varit säkrare". Då fick det räcka, men det satt långt inne, uppväxt med DN som jag är. Men för varje dag som jag inte klickar på deras sajt så känner jag hur pk-halten sjunker i kroppen. Först,var svårt att hålla emot, men numera så tänker jag inte ens på att jag slutat med Dn, det är bara när jag läser om nåt korkat de skrivit (igen) som jag påminns om att de fortfarande finns. Men jag får aldrig lust att läsa nåt, och det är så befriande. Prova själv.
  Mvh
  Pellafant

  SvaraRadera
 4. Jo, var några med tankesystem nr 2 i behåll som reagerade på DN
  budskap den dagen, det var höjden av osmaklighet, att publicera
  den lille döde treåringen, coh slå på trumman och gå igång på
  alla cylindrar, en sista desperat försök att slå sänder fördämningen
  och ingen vet bakomliggande syfte.

  DN är mer välunderrättad än de flesta om hur läget är ute i landet
  i våra kommuner och annorstädes. Det är alltså obegripligt, att DN
  tillsammans med mp, en massa ultraliberaler som Fi, nycetnern och
  nymoderaterna alla samtidigt övertagit Folkpartiets gamla inställning
  under Bengt Westerberg.

  I praktiken har de alla varit med att sänka EU-projektet, genom panikåtgärder, detär precis som att de inte liter på EU-iden, att låte den verka långsamt och
  ges acceptans av ingående medlemsstater, och gör man rätt blir det rätt.

  men om de nu agerar i panik så är det endera för att de vet ngt som inte allmänheten vet, eller beror det bara på att man inte fattar själva grunden,
  att människor i öängden inte röstar efter DNs moraldogmer, utan efter hur det är.
  Om DN budksap stämmer med ÄR-läget, så fungerar det att drvia lite opinion, men om DN inte ligger i närheten, utan är på en annan planet, så blir det lite disonnans.

  I dag har DN överraskat om försvaret, man kastar om orsak och verkan.
  Värnplikt ska inte inför i Sverige för att rädda DNs havererade migrationspolitik,. Värnplikt har man för att göra korrekta urval av lämpliga individer, och för att snabbt kunna ställa om till en krigsorganisation, eftersom man inte har råd att hålla en tröskeleffekt i fred, som håller i krig, det är bara att räkna lönekostnader och pensionsåtaganden, samt att många lämpliga inte vill bli militärer pga risken att skickas utrikes.

  DVS syftet med plikt är att behålla kapacitet att ställa om numerären för en krigsekonomi, vid skymningsläge.

  Så med plikt tillkommer vissa andra fördelar för det civila samhället, dvs i fred bistår krigsmakten med stöd för civilsamhället, indirekt via plikt.

  I kris/krig bistår samhället krigsmakten, att försvara civilsamhället.

  DN har ny bytt fot i en central fråga de hade motsatt uppfattning om för dem år sedan, (tre år efter Georgien) och var väldigt övertygade om det smarta med saken, trots alla varningstecken om att den nya organisationen inte skulle ha resurser att bli bemannad, och med 1 % av bnp, ocn massa fördröjda försvars-materielprojekt, kan ett barn rökna ut att man inte har råd att höja lönerna, pga ansträngda statsfinanser. och då kommer man inte har råd med bemanning för en normal-fas, och ännu mindre råd (eller tid) att nyanställa inför ett skymningsläge.

  Vad gör DN, jo man inser att man var lite fel ute med denna ohejdade generositet, som kappsejsar hela EU, och nu har vi ett litet problem, som in9te är övergående, nu ska DN inför värnplikt für alle, utan regementen, eftersom vi sålt alla, och att helt säkert skulle ha råd att återinföra allmän värnplikt, med 2,5 % av bnp för utgiftsområde nr 6.

  Ska de införa civilförsvarsplikt för alla migrant-ungdomar som är sysslolösa, vilket i sig är lovvärt, så får DN ta och leta upp pengarna, som nu inte finns, pga av att våra politiska partier genomför den politik DN förfäktat. Mnga märkliga lappkast blir det, som kommer till, för att de bakomliggande skälen inte redovisas. och det är synd, för DN har trots allt en roll och en att ansvar att fylla, och unge Wolodarski slår ju nästan knut på sig själv, för att påverka agenda-sättandet, och nu är det rätt mycket motvind, varför det är läge att dreja bi, annan man sätter fart med den nya vinden, som vände runt 2010 med det tar tid, att ta sig sa brännaren, till slut fattar lågorna greppet, av något som alla normalt funtade kunde se, men våra eliter såg något annat, kanske i syne.
  S.W


  SvaraRadera
 5. Det är förstås glädjande att se att DN inte helt tappat förmågan att granska makten, men jag delar Fnordspotters uppfattning att det vi bevittnar nog bara är ett skamlöst kappvändande. Kanske också ett oblygt försök att återvinna en gnutta trovärdighet.

  Under Peter Wolodarskis chefredaktörskap har DN blivit en alltmer lögnaktig slasktidning. En blaska som tagit som sin främsta uppgift att uppfostra folket, men Wolodarskis ”agendasättande journalistik” är inget annat än simpel propaganda.

  Nationalekonomen Tino Sanadaji har ofta kritiserat sanningshalten i DN:s reportage, kritiken har varit sakligt underbyggd med SCB-statistik och fakta. Efter att Sanandaji otaliga gånger avslöjats DN/Wolodarski med byxorna nere så gör DN idag ett desperat försök att återfå sin förlorade heder genom att fräckt försöka smeta brunfärg på sin kritiker.
  http://www.tino.us/2015/12/dns-senaste-konspirationsteori-och-andra-greatest-hits/

  Jag blir illamående av DN:s ohederliga metoder som inte förtjänar annat än förakt. Hur den gång välrenommerade dagstidningen med hedervärda redaktörer såsom Hans Bergström och Svante Nycander har kunnat sjunka så djupt är en gåta.

  SvaraRadera
 6. Instämmer och det gör nog majoriteten av folket. God Jul !

  SvaraRadera
 7. Bra blogginlägg.

  DN vänder inte bara på kappan! När de väl gjort det predikar man sin nyfunna ståndpunkt med den sorts överlägsna, förnumstiga och massiva insats som är ägnad att skapa en illusion om att detta varit deras åsikt hela tiden! Detsamma gällde rapporteringen om våldet i landet.

  Efter den överslätande och uppbyggliga infallsvinkeln efter IKEA-morden fick de så mycket mothugg att de efter någon månad gjorde en DN Granskar Våldet-insats där de hade en rimligare bild. Med den skillnaden att folk skulle förstå att blott DN hade dessa insikter och var först i landet med att genomlysa problemet lite djupare. Vilket f ö många läsare gick på.

  Och senast den sluga, liksom i förbigående anspelningen på att Tino Sanandaji minsann umgås i nazikretsar. Helt barockt. Svärmorsdrömmen Wolodarski är snarstucken mot hård kritik och försöker på detta sätt näpsa Sanandaji och slugt ge honom en ny storm på twitter att kämpa mot. När Wolodarski förlorar ekonomisk debatt drar han sig inte för detta fulknep.

  Jag saknar också en Hans Bergström. Vad skall han tycka om DNs haveri?

  SvaraRadera
 8. Ynkligt och patetiskt är vad det är! Speciellt att DN försöker få det att verka som om de hela tiden haft den senast intagna (och numera politiskt korrekta) ståndpunkten.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.