2016-01-04

Det kommer alltid råda brist på skattepengar

Vid nyåret trädde ett flertal skattehöjningar i kraft, något som bland annat lett till att Sverige nu återigen stoltserar med världens högsta marginalskatt. Den socialistiska regeringen låter antyda att dessa skattehöjningar behövs för att sänka(!) arbetslösheten och att laga de "revor i välfärden" som de neurotiska demagogerna på Aftonbladets ledarredaktion ömsom gapar sig hesa över och ömsom förnekar.

Det är värt att återkomma till att marginalskatten nu är världens högsta. I kombination med höga sociala avgifter samt hög moms och höga punktskatter borde detta enligt socialistisk logik innebära ett försvar, en polis, en sjukvård och ett utbildningsväsende i världsklass. Så är som bekant emellertid inte fallet.

Att det förhåller sig på det sättet beror på att socialismen till sin natur är klientelistisk. Staten förmår inte utföra sina kärnuppgifter, men när det kommer till att leka "humanitär stormakt", till att hålla medborgarna med gratis datorer, till kravlösa långtidssjukskrivningar, till "gratis" mediciner och glasögon åt alla barn och till högbetald arbetslöshet är resurserna i det närmaste oändliga.

Av denna anledning kommer den svenska staten, trots världens högsta marginalskatter, de närmaste åren att gå med stora underskott. Detta kommer den socialistiska regeringen att låna pengar med det svenska folket som pant. Sannolikt kommer den därtill också dra ned anslagen till statens kärnuppgifter ytterligare.

Detta sätter fingret på skattehöjningarnas inneboende logik. Det spelar ingen roll hur mycket eller hur ofta politikerna höjer skatterna, staten kommer ändå alltid ha brist på pengar. Varje skattehöjning som motiveras med "tomma lador" omsätts direkt i ökade utgifter, varpå ladorna snart blir lika tomma igen. Därför behövs snart en ny skattehöjning, som i sin tur följs av en ny, och så vidare.

I Sverige har denna utveckling gått så långt att vi nu har världens högsta marginalskatter. Vårt utbildningsväsende är emellertid ett skämt, sjukvården dras med långa köer, vi har inget försvar värt namnet, kriminella härjar inte sällan ostört och staten, kommunerna och landstingen dras med stora underskott. Detta kommer inte förändras av årets skattehöjningar, och det kommer inte heller förändras av de ytterligare skattehöjningar som snart lär följa på dessa.
DN1, SvD1, Ex1

6 kommentarer:

 1. Stäng alla kommunala skolor och låt ungarna istället gå i livets hårda skola. PISA Vietnam-Sverige 1-0. I USA var skattetrycket 26% för 2014 och det funkar rätt så bra trots allt.

  SvaraRadera
 2. Detta är inget annat än vänsterpopulism.

  Hädanefter förväntar jag mig att SVT/SR kallar regeringen för vänsterpopulistisk, som en slags varuupplysning som används kring högerpopulistiska partier/regeringar.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Rakar man fåret för hårt drar man blod.

  Hyfsat god lägsta-nivå var vad socialdemokratin hade som vision; ingen svält, utbildning tillgänglig för alla med vilja och förmåga att förkovra sig, utan att den individuella prestationen slarvades bort, samt nationell sammanhållning.

  I och med grundlagsförändringen där Sverige bestämdes bli mångkulturellt, och att man bestämde sig för att behålla makten genom att ständigt lova mer åt alla, utan motprestation, där finansieringen skulle komma från något diffust ('de rika', 'kapitalismens borgerliga parasiter') inleddes vägen hit: en 'stat' som förenar kapitalismens strävan efter monopol och få eller inga reella val för individen, socialismens patron-klient system och totalitära värdegrundstanke (eller politisk korrekthet, ideologiskt korrekt verklighetsuppfattning, samt ren Lysenkoism), och liberalismens vanföreställning att alla folk egentligen, innerst inne på riktigt, vill ha och uppskattar social-liberala värderingar om individens existens utan sitt sammanhang.

  Som en pall bestående av tre ben. Korporativism, repressiv demokrati, och egoism utan altruism.

  Blir det religionen (islam), nationalismen, eller total kollaps till ett amerikansk tillstånd av permanenta parallellsamhällen där de grupper med högst nativitet och lägst utbildning 'vinner'? Ansvaret fördelas lämpligen på de partier som genomfört detta och de som röstat för det. Den som röstar har nämligen ansvaret att veta vad den röstar på - annars bör man låta bli.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Gott nytt år kära fnordspotter
  Jag är glad att du är tillbaka på bloggbanan. Hoppas du hunnit vila upp dig under julen och kan ta nya nappatag med politiken, för den här våren kommer nog bli kaotisk. Media har fullständigt tappat greppet om verkligheten och bara maler på om DDR-murar och drunknande treåringar.
  Men kanske får även mediaeliten hicka när skatterna höjs ännu mer. Jag tror att fastighetsskatten kommer tillbaka i år. Den är ju perfekt. Beskattar bara rika, dvs svenskar som äger hus. Och sen sänker de röståldern till 16 så att alla nyanlända barn kan rösta rätt. Frågor på,det?
  Pellafant

  SvaraRadera
 5. Lösningen:

  http://www.svd.se/hojda-skatter-skulle-losa-dagens-problem/om/debatt

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer med kritiken mot ökad marginalskatt. Speciellt de "rika" som jag som drabbas extra hårt. Ja, jag tjänar lika mycket som en riksdagskvinna så jag är "stenrik", fast jag producerar lite mer än en riksdagsfigur. Grejen är ju att när man ger sig på i huvudsak en liten grupp som består av en liten del av befolkningen med populistiska argument till massorna som går ut på att pungslå de rika så är det bara en avledningsmanöver för att få det att se ut som att man gör något. Och i en demokrati är det helt riskfritt att hetsa och mobba ett fåtal procent av befolkningen. Och traditionellt ligger det helt i linje med den socialistiska tanken att mobba ut alla som inte är som massan, även de som värper guldäggen, så att alla blir lika fattiga.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.