2016-02-15

Att göra självständiga individer till neurotiska vrak

Lundapolitikern Christer Wallin (M) är i blåsväder, rapporterar idag objektiva SVT, efter att han i helgen delade en karikatyr på Facebook.

Karikatyren föreställer bostadsminister Mehmet Kaplan och är, antyder SVT redan i sin rubrik, "rasistisk". Enligt bekymrade Facebookanvändare är bilden närmare bestämt inte bara ett "lågvattenmärke", utan därtill såväl "klockrent rasistisk" som ett exempel på "tendentiös, xenofobisk smörja".

Exakt vad som är rasistiskt med karikatyren förklaras emellertid inte. En inte alltför vågad gissning är dock att vad som skaver är att karikatyren föreställer en invandrare. En invandrad makthavare som karikatyrtecknaren, på klassiskt satiriskt manér, dessutom kritiserar för politiska ställningstaganden med kopplingar till migrationspolitiken.

Detta är fullt tillräckligt för att rasismanklagelserna skall komma flygande. Detta är därtill fullt tillräckligt för att statstelevisionen skall ge samma rasismanklagelser legitimitet. Inte bara genom att rapportera om icke-händelsen i fråga, utan dessutom genom att ställa kommunpolitikern Wallin mot väggen.

Vad det hela i grund och botten handlar om är att många svenskar idag är så neurotiska och skitnödiga att de inte klarar av att hantera företeelser som invandring och invandrare. Så fort de ser en någon med uppenbart utländskt påbrå börjar de undra var rasisten är, och vari den rasistiska handlingen egentligen bestod. Att rasisten lurar i faggorna och att den rasistiska handlingen har begåtts, är emellertid ingenting de ens för ett ögonblick betvivlar.

För dem är åsynen av en invandrare eller en diskussion om invandringsrelaterade spörsmål alltid laddad, lätt ångestframkallande och något som resulterar i dåligt samvete. För dessa människor är det också självklart att en satirisk karikatyr av Mehmet Kaplan är rasistisk.

De är så osäkra på sig själva, så osjälvständiga i sitt tänkande och så skräckslagna inför möjligheten att det är de själva som är rasisten, att de inte klarar av att hantera situationen. Därför, kräver de, bör karikatyrer aldrig föreställa invandrare och aldrig någonsin behandla någon aspekt av migrationspolitiken.

På sätt och vis är det dock inte särskilt överraskande att de blivit neurotiska eller att åsynen av invandrare ger dem mentala tics. De har, liksom de flesta andra svenskar, att varje dag navigera ett ständigt föränderligt minfält. Det finns få mer effektiva sätt att på kort tid göra lyckliga och självständiga varelser till neurotiska vrak. Fråga vilken hundtränare som helst.

Läs även:
Motpol, Anybody's Place, Hanna-Karin Grensman
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, GP1

9 kommentarer:

 1. Förvisso, men det handlar nog också om att rädda den egna karriären. Bättre att pudla och låta det blåsa över än att stå upp för sig själv och ev få sparken efter ett mediedrev där allt det som du beskriver förekommer i kubik.

  Den enda vettiga offentliga person som inte viker ner sig är Leif GW.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte säker på att de har med just invandring att göra. I Sverige är man alltid skitnödig att man skall stöta sig åt fel håll så att säga. Det finns ju ALLTID ett rätt och ett fel håll. Man skall känna av vad som är rätt och fel genom att göra en bedömning av vem som är en starkare part inom en viss, oftast ej fördefinierad, yta. Vita, heterosexuella, män är t.ex alltid ok att driva med. De anses sitta på den globala makten. Israeler är också alltid onda även fast de aldrig startat ett krig men tvingats vinna ett flertal. Muslimer är aldrig ok då de är en minoritet i Sverige (irrelevant att det finns en miljard i världen) osv osv.

  SvaraRadera
 3. Den satiriska teckningen träffar lite för rätt. Därav vänsterns reaktioner.

  SvaraRadera
 4. Det finns inga argument för att satirteckningen är rastistik, det är för att den inte är det. Däremot anses den vara rasistisk för att den hänger ut resultatet av den förda politik(bostad, flykting och terroristdaltande) som har varit gällande i flertalet år. Istället för att erkänna fel så är det enklare att skjuta brevbäraren. Klasiskt argumentationsfel som den Moderata politkern borde i frågasätta istället för att fastna i betet.
  Smartare hade varit att säga: Förklara för mig vad i satirteckningen som är rasistiskt? Ge mig i allafall ett exempel tills dess låter jag teckning vara kvar.

  SvaraRadera
 5. Satiren var mitt i prick. Därför skriker PK människorna. Det är som om de hade fått en fallande tegelsten på stortån.

  SvaraRadera
 6. Om några år är detta Sveriges statsminister efter praktiken nu, en man ingen, absolut ingen vågar kritisera öht.

  SvaraRadera
 7. ... och att SVT's miljöpartiska journalistkår (var det 54% som röstar MP bland SVT/SR's journalister) blir personligt "kränkt" då någon dristar sig att ironisera/satirisera över "oss goda miljökämpar", blir för mycket.

  SvaraRadera
 8. Men det har ju gjorts karikatyrer av invandrare sedan länge, Refaat El-Sayed bland annat. Sedan finns ju en massa bilder på exempelvis generalsekreterare i FN, Boutros Boutros-Ghali och U Thant.
  Man gjorde också karikatyrer av svarta idrottsmän, t.ex Muhammed Alit.

  SvaraRadera
 9. FY!
  Man får inte visa allmänheten hur det ser ut i verkligheten. Politiker som talar om verkligheten måste hängas ut annars fungerar inte PK-Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.