2016-02-11

(S)cener ur ett statsministerskap

Inom kort väntas en majoritet av alla arbetslösa i Sverige vara invandrare, meddelade Arbetsförmedlingen idag. Vad mer är, enligt samma myndighets siffror ökar denna andel i snabb takt.

Om man kombinerar de siffror som Sveriges Radio och DN redovisar finner man att invandrarnas andel av den totala arbetslösheten har ökat med 4,6 procentenheter det senaste året. Om trenden håller i sig kommer utrikes födda utgöra två tredjedelar av det totala antalet arbetslösa redan 2020. Detta är som av en händelse samma år som Sverige, åtminstone om man får tro på vad Stefan Löfven säger, kommer stoltsera med Europas lägsta arbetslöshet.

Vad siffrorna visar är att arbetslösheten i snabb takt är på väg att bli en angelägenhet främst för invandrare. Vad mer är, eftersom arbetslöshetsstatistik är ökänd för att vara friserad är det fullt möjligt att problemet i själva verket är betydligt värre än vad Arbetslöshetsförmedlingens siffror ger sken av. Det faktum att merparten av socialbidragsutbetalningarna sedan flera år tillbaka går till invandrare pekar onekligen i den riktningen.

Detta utgör att enormt problem för de svenska politikerna, och inte bara när det kommer till att finansiera statsbudgeten. Utvecklingen undergräver legitimiteten för de enorma transfereringar som den så kallade svenska modellen i grund och botten kokar ned till. Allianspartierna distanserar sig sakteliga därför från den kravlösa och ljumma plattitydindränkta socialliberalism som blev deras signum under Reinfeldtåren, vilket nu också belönas med ökande opinionssiffror.

Socialdemokraterna förmår däremot inte att hantera situationen. Utvecklingen har lett till att de transfereringssystem som infördes med syftet att gynna arbetarklassen, i stället börjat omfördela pengar bort från arbetarklassen. I takt med att arbetarklassen inser detta överger den också Socialdemokraterna. Många av dessa väljare går i stället till Sverigedemokraterna, som idag ser ut att gått om Socialdemokraterna som största parti bland LO-medlemmar.

Det är därför som Socialdemokraterna nu är desperata. Hela partiets legitimitet är på väg att undergrävas. Ett parti som tidigare lyckades fånga upp inte bara arbetarklassen, utan därtill stora delar av medelklassen, kan snart bara räkna med bidragstagarnas röster. Det är därför som ett yrvaket socialdemokratiskt parti nu förhandlar med Miljöpartiet om ytterligare åtstramningar av migrationspolitiken.

Enligt Dagens Industri står partierna så långt från varandra att regeringen är nära att spricka. Torsdagskvällens Aktuellt, där både Stefan Löfven och Gustav Fridolin medverkade, bidrog inte till att försvaga denna bild. Tvärtom, det var uppenbart att partierna var djupt oeniga, även om varken Fridolin eller Löfven ville medge detta.

När Löfven frågades ut om oenigheten mellan partierna svarade han med att andra länder måste ta sitt ansvar. När Fridolin fick samma fråga svarade han med att vi måste stärka skolan. Resultatet blev direkt komisk. En effekt som förstärktes av det faktum att de intervjuades helt separat från varandra i olika delar av studion.

Vad vi fick se i Aktuellt var en gravt dysfunktionell regering. Vad vi fick se var en scen ur en Norén- eller Bergmanpjäs, där en dysfunktionell regering hade tagit den dysfunktionella familjen plats. Det framstår dessbättre som alltmer sannolikt att slutet för den rödgröna koalitionsregeringen är nära.

För övrigt skapades cirka 60 000 jobb under 2015. Under ungefär samma tid ökade Migrationsverkets personalstyrka från 5 200 till 7 700 personer. Detta innebär att Migrationsverket helt på egen hand tycks ha stått för ungefär fyra procent av förra årets jobbtillväxt.

Läs även:
Motpol
SvD1, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, GP1, Exp1, Ab1, Ab2, Ab3, SR1, SVT1

8 kommentarer:

 1. Stefan tycks inte riktigt ha förstått innebörden i ordet 'ansvar'. Att ta 'ansvar' innebär inte att man lovar saker man inte kan hålla, utan att man ibland får tacka nej till åtaganden man vet att man inte klarar av. 'Andra länder' gör den förmodligen helt korrekta bedömningen att de inte kan ta emot fler migranter och samtidigt erbjuda migranterna den nivån av framtida möjligheter som de förväntar sig.

  Att som Sverige ta emot människor som förväntar sig ett bättre liv och en meningsfull sysselsättning när vi vet att det som väntar i bästa fall är ett liv som tjänstehjon, men mer sannolikt är permanent arbetslöshet och utanförskap i ett högkostnadssamhälle är inte att ta ansvar. Det är att ställa sin egen självbild före dessa människors framtida välmående, och det är raka motsatsen till att ta ansvar.

  SvaraRadera
 2. Angående 'jobbtillväxten' så skulle jag vilja veta hur många som blivit nyanställda till boenden. Enbart 'barnen' ska väl ha minst en halv anställd per skalle, så lågt räknat 10 000 nyanställda där. Övriga asylboenden då ... säkert några tusen. Och Securitas som snabbtränar 4000 vakter ...

  Frigolit och Lövet ... samma snickelisnack sedan flera år och jag bra inte FATTAR, HUR någon klarar av att komma med samma argument om och om igen utan att förklara hur dessa fungerat tidigare. Varje slitet argument får mig att tänka på Einsteins definition av vad en idiot är.

  Det behövs fler omvändelser under galgen och det kan väl bara hända om något riktigt riktigt otrevligt händer här och mycket av det alternativt att det blir 140 000+ som anländer under 2016. Idealet vore nog att Europa utvecklas till ett äkta Fort Europa. I princip endast kvotflyktingar släpps in.

  SvaraRadera
 3. Lika komiskt att Moderaten säger att "vi har drivit regeln länge i migrationspolitiken......" Jo, tjena! Hur långt är ett snöre?

  SvaraRadera
 4. Man måste samtidigt betänka vilken sorts jobb som skapats. I min hemkommun har det öppnats tre asylboenden och två hvb-hem. Ytterligare asylboenden finns i grannkommunerna.

  Till detta kommer ex tolkar.

  Därtill är flera förskolor och skolar endast livskraftiga tack vare ovan nämnda boenden.

  Jag skulle nog vilja påstå att nästintill alla jobb som skapats och även behålls har samband med asylindustrin.

  SvaraRadera
 5. HAHA! "Välplanerat upplägg för att det ska se ut som vi har olika bilder bla bla" Idioten bekräftar inte bara genom den kommentaren att upplägget lyckas, SVT behöver inget upplägg eftersom han svarar på en fråga som inte har ställts.

  Rikspuckot lyckas med konststycket att dubbelbekräfta det han dementerar!

  Ökar flyktingströmmarna igen kommer regeringen att spricka och Löfven kommer att försöka regera med hoppande majoritet med resultatet att de får regera på politik som inte är deras egen. (Vilket de med facit i hand inte är nån större skillnad mot idag)

  SvaraRadera
 6. Resten av jobbtillväxten skedde inom Migratiosnverkets område.
  Om detta fortsätter kommer Sverige att nå Löfvens jobbmål och dessutom nå Magdalena Anderssons mål om att ha världens största ekonomiska tillväxt.
  Som Sven-Erland säger: Kampen fortsätter!
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 7. Till det tillkommer alla som i kommuner arbetar med invandring. Det är säkert flera tusen. Min kommun sökte nyss flera socialsekreterare, boendestödjare, lärare, privata hem, kontaktpersoner, ombud, gode män...det är en marknad. När tar pengarna slut?

  SvaraRadera
 8. Först kan jag konstatera att tonen bland kommentarerna (tillåtits) blivit en aning mer vässade beträffande olika adjektivs användande. Vill minnas att ett inlägg från fordom från mitt keyboard refuserades enär jag dristade mig till en raljant betraktelse kring en libertarian som är både en sorts galjonsfigur och skörbjuggslibertarian. Beroende på perspektiv.

  Nåväl. Jag har bestämt mig för att aldrig behöva hamna under den luppen igen.

  Tiden läker alla sår, heter det. Men tiden kommer också att vara en obeveklig faktor när vissa illa underbyggda förhoppningar kommer att avslöjas som just förhoppningar. Att Löfven och Ylva Johansson fortsätter orera på temat att landet skall ha Europas lägsta arbetslöshet samtidigt som vi öppnat portarna för ett nytt kommande proletariat är obegripligt. Som Fnordspotter noterat är det just arbetarklassen som hamnar i brygga av "sin" egen regerings tillkortakommanden. Av hävd brukar invandrare rösta rött men sossarna har nog skjutit sig själva i foten när man trott sig skapa nya väljarbaser när de gamla arbetarväljarna bokstavligen dör ut. Men det är inte bara arbetarna som drabbas av usla politiker.

  Kommande arbetslöshet i sig kommer kanske inte att vara det som skrämmer folk mest. Även om det blir embryot till mycket elände. Vi kommer dessvärre att få uppleva mer påtagliga och obehagliga skärmytslingar.

  Ett exempel från verkligheten:I min lilla enkla stad är det här så påtagligt. Gäng av invandrarkillar tar över och förstör träningarna för fotbollsknattarna. Tränarna står handfallna och ursinnigt maktlösa. De har tröttnat på tjafset och flyttat träningarna från den fina kommunala anläggningen till sämre planer utanför stan - för att de inte rår över läget. Vreden pyr hos föräldrarna/skattebetalarna. På det kommunala gymmet - det bästa i stan - vågar ingen svenne träna längre. Där har rastlösa, sysslolösa ensamkommande barn i 20-25 årsåldern parkerat. De vägrar flytta på sig när svenne banan ödmjukt undrar om de inte skall rotera och föreståndaren som inte lyckas styra upp ordningen vänder ner blicken och skäms. Idag används gymmet i övrigt nästan bara av pensionärerna som tränar 0700 - dvs innan gänget vaknat och tar över. Åh, givetvis - gossarna har fått gymkorten av kommunen. Kroglivet stagnerar...då tjejer och kvinnor i allt större utsträckning tröttnat på "uppvaktningen" av de fryntliga herrar som gärna tar för sig - en grabbtag i skinkan, ett nyp i bröstvårtan. På badhuset är stämningen spänd. Och så vidare. Kommunen kommer nu att ha stora underskott i budgeten då statens 2-åriga stöd tagit slut för en stor grupp invandrare. Nu är det de kommunala skattebetalarna som står för fiolerna. Samtidigt mässar den s-märkte regionstrategen på länsnivå att invandringen är det som skall rädda regionens välfärd. Ridå.

  Tiden kommer att visa att en Wolodarski, Pettersson, Lindberg, Schyffert osv trots alla goda intentioner missbedömt de långsiktiga och smärtsamma konsekvenserna av sin godhet. Kommer de i eftertankens sken att omvärdera sin utfulning av dem som nyttjade sin yttrandefrihet och vågade anlägga ett annat perspektiv? Njaä. Den gentrifierade innerstadens värme skyddar från mycket.
  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.