2016-02-17

(S)tanken av dubbelmoral

Efter att även försvarsminister Peter Hultqvist igår blev påkommen med att ha skaffat ett hyreskontrakt på oortodoxt sätt, kommenterade idag en märkbart indignerad Stefan Löfven det hela med följande ord:
"Nu tycker jag att det får vara slut... -tjollrat faktiskt, för att det här är bara löjligt. Det är ingen som har sett nånting fel i det som, som Peter Hultqvist har gjort med sin lägenhet, utan nu måste faktiskt ha den ordning att statsråd som kommer från andra delar av landet också kan, kan ta ett statsrådsuppdrag."
Detta är ett högst anmärkningsvärt uttalande, även bortsett från statsministerns lätt haltande formuleringsförmåga. Dels avfärdar Löfven det faktum att ministrar försatt sig i beroendeställning som fullständigt irrelevant. Dels är Löfvens utspel inte bara en indirekt sågning av den socialdemokratiska bostadspolitiken, det dryper dessutom av dubbelmoral.

Den som likt Peter Hultqvist och Margot Wallström uppbär statsrådslön, det vill säga tjänar 127 000 kronor i månaden, har råd att köpa en bostadsrätt i Stockholm. Inte bara på grund av lönen, utan även på grund av att de ersätts av skattebetalarna för eventuellt dubbelt boende.

Detta är emellertid något som regeringens stjärnskott till ministrar är alldeles för fina för, menar Löfven. Till skillnad från andra som vill ta ett jobb i Stockholm (eller för den delen, ett jobb i Malmö eller Västerås) bör högavlönade toppolitiker ges en gräddfil, är hans budskap. De skall varken behöva stå i bostadskö eller tvingas köpa sin bostad, de skall bara kunna flytta in på precis det där sättet som andra inte kan göra.

Att denna gräddfil över huvud taget existerar beror på att det råder svår bostadsbrist i Sverige. Vad mer är, denna bostadsbrist är ett resultat av den socialdemokratiska bostadspolitiken. Denna bostadspolitik är helig för Socialdemokraterna. Varje förslag att reformera den möts av gap och skrik, av gråt och tandagnisslan och av svavelosande utläggningar i vilka socialistiska bogeymanord som "nyliberal" figurerar flitigt.

Konsekvenserna av denna bostadspolitik är dock ingenting som socialdemokratiska politruker vill drabbas av rent personligen. Den socialdemokratiska bostadspolitiken är god nog för en undersköterska från Umeå som erbjuds ett jobb på Sankt Görans sjukhus, resonerar man. Den är god nog för en ingenjör som erbjuds ett jobb i Kista, den är god nog för en barnfamilj på jakt efter något större, ja, den är god nog för nästan alla. Den är dock inte god nog, menar Löfven, för de stora tänkare han utsett till ministrar i sin regering.

Socialdemokratiska toppolitiker bör inte drabbas av den katastrofala bostadspolitikens konsekvenser, är vad det budskap Löfven skickar ut kokar ned till. Detta hade varit fullt förståeligt om inte samma katastrofala bostadspolitik varit en av hans visionslösa partis allra heligaste dogmer, men nu råkar detta vara precis vad den faktiskt är. Att partiet samtidigt gör allt för att se till att detta inte drabbar de egna stinker.

För övrigt tvingades medborgarna i DDR att vänta i upp till femton år på att få köpa en Trabant. Detta påverkade dock inte landets ledarskikt, då dessa åkte omkring i limousiner från Volvo.

Läs även:
Jesper Ahlgren, Den sjätte mannen, Ekonomisten, Fredrik Johansson, Motpol
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, SR1

5 kommentarer:

 1. KF chefen har också fixat bostad via fruns kontakter. KF = S

  SvaraRadera
 2. Som vanligt vill Socialdemokraterna ha en regelbok för sig själva och en annan för röstboskapen.
  Om Löfven nu ville ha en ordning där statsråden erbjuds bostäder så borde han ha fixat det.Förmodligen tyckte han dock att det fungerade bra om just de Socialdemokratiska ministrarna kunde få hyra en fin bostad från rörelsen...
  Hur de andra fixar bostäder är deras problem.

  Löfven är en katastrof till statsminister som inte ens ser att det är ett problem att hans högavlönade ministrar erbjuds bostäder i Stockholms innerstad medan alla andra får köa i 15-20 år.

  Kan inte se att han och hans kalle Anka-regering har gjort något rätt under sin mandatperiod hittills

  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Jo, det är för viss absurt, men skulle det inte vara lika knasigt om försvarsminsitern eller utrikesminstern köpte en andel i en bostadsrätt?

  man ger ju inte sin lägenhet, man äger en andel i en byggnad, som en förening äger.
  Man kan säga att det är en ekonomisk förening (kommunitär sak) som tillsammans ingår som andelshavare i en juridisk person. Denna juridiska person, äger fastigheten, och eftersom föreningen har lån, jämte andelshavarna, och lånen ofta är runt 90 - 95 % av "värdet", så är det i praktiken banken som investerat i fast egendom, genom att låna ut "kapital", dvs hittepåpengar, till andelstagarna.

  En minister som medlem i en brf borde nog passa sig för att sitta i styrelsen, men nog vore det en spännande tanke, margo tom kassör, och förhandla med Swedebank.

  Detta är inget försvar, tvärt om, den krassa verkligheten för alla "vanliga" som kan ta lån, men nog fasiken skulle man haja till, om man satt som ordförande i en brf, och så kommer en förfrågan från en ny medlem, hej jag heter Margot, eller Peter. och så kan man anta att det kommer springa omkring män i kostym med en sladd från örat. och grannarna :-) Jösses, de blir ju indirekt genomkollade av SÅPO och FRA, eftersom det trots allt avseende just dessa två ministrar, defact handlar o rikets säkerhet. Alla andra bostäder än militärens stiftelse, är i princip en riskfaktor.

  Rent krasst, tycker jag, måste man skilja på person och roll/ämbete.
  En utrikesminister, är inte en löntagare vilken som helst, inte ens jämförvar med en generaldirektör, vi har dessutom fått en utrikesminster mördad. Margot, hur sniken hon än är, måste man skilja från hennes roll/funktion, hon ska bo på skyddad adress, det ska vår försvarsminister med. De borde inte ens ha något eget val att bestämma detta, denna fråga ska avgöras av andra. Tex Riksdagskansliet i samråd med ngn säkerhetsdetalj. Det blir ju fel hur man än gör, vilket visar på det absurda i situationen, moderna tider. Palme flyttade ut till Vällingby när det var nytt. S.W

  SvaraRadera
 4. Dra ner antalet riksdagsledamöter till 99st.
  Köp/bygg en ett hus med 99 små lägenheter ute i Kista eller annat "lite" billigare område och erbjud ledamöterna gratis boende där. Vill dom ha annat boende så går det bra men utan att skattebetalarna skall stå för detta.

  SvaraRadera
 5. I grunden är det andra sjukor, oförmåga för Svenskar att förstå att vi är ett ganska avvikande folkslag, med rätt mycket egna privata hemkokta lösningar (korporativism exempelvis), bara detta att alla privata hyresvärdar samlar ihop förhandlingsersättningen till hyresgästförmedlingen, motparten, som ju inte har i närheten av så många medlemmar, som är med i själva föreningen, som det så kallade kollektiv, de förhandlar för. Sedan själva systemet, bruksvärde, vad är det? Bruksvärdessystemet infördes 1968. Före tillämpades Hyresregleringslagen 1942-1975.

  Från wiki:

  "För att bedöma hyrans skälighet
  ska hyreskravet för lägenheten i fråga
  jämföras med hyran för ”bruksvärdesmässigt”
  likvärdiga lägenheter."

  "Bruksvärdessystemet kom till för att,
  vid hyresregleringens avskaffande,
  skydda den enskildes besittningsrätt,
  i bristorter."

  "Syfte var att göra det möjligt att övergå till en
  marknadsmässig utveckling av hyrorna. Jämförelsehyran skulle sökas
  bland de högsta hyrorna för bruksvärdesmässigt
  likvärdiga lägenheter på orten, enstaka topphyror
  undantagna. Den skulle inte sökas bland genomsnitts-
  hyrorna då man ansåg att detta skulle konservera
  hyresstrukturen och ”motverka en önskvärd rörlighet
  i hyressättningen”.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyresregleringar_i_Sverige

  Drar man lite slutledningar, så är ju bostadsrätter övervärderare, och hyreshus med hög efterfrågan, (där det finns arbete) är undervärderade, varpå det uppstpr en informell svart ekonomi, en sådan som inte går att momsbelägga, och som är mumma för organiserad brottslighet, denna obalans leder till att det inte byggs hyresrätter, men fullt med bostadsrätter, som alltså är övervärderade, eftersom de tär marknadsobalans. och det måste till en finfin kris för att ändra på detta, fram tills dess, händer inget, avseende likvärdhet för investeringar.
  Risken är naturligtvis tokhög, för de som tar lånen, och ännu högre är risken, för staten, som upprätthåller systemet, 8utöver alls social oordning)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.