2013-01-29

Allt annat än sakfrågan!

"SD förnekar klimathotet" använder DN som rubriksättning, efter att Josef Fransson (SD) i likhet med DN själva* intresserat sig för en rapport nyligen släppt av norska forskare, enligt vilka effekterna av människans koldioxid kan vara mindre än man tidigare trott.

Well, DN:s rubrik är naturligtvis vald med omsorg och i syfte att skapa en viss effekt, men den står trots allt också inom citattecken. Det är nämligen miljöminister Lena Ek som står bakom anklagelsen. Ek anklagar SD för att befinna sig långt ifrån verkligheten, vilket är en intressant anklagelse för någon som representerar ett parti som förespråkar månggifte och fri invandring, men Lena Ek har naturligtvis helt rätt i att klimathotet inte skall negligeras.

Problemet för Ek är bara det att SD inte förnekade klimathotet, de påpekade blott att situationen kanske inte är så illa som man tidigare trott. Detta väljer såklart både Ek och i viss mån DN - genom sin iögonfallande rubriksättning - att bortse från. Får man chansen att kladda ned Sverigedemokraterna med någonting graverande så tar man den - att föra en sådan debatt och fälla sådana anklagelser är nämligen betydligt bekvämare än att förklara för väljarna hur man hade tänkt sig att integrera och skapa jobb för 111 0000 nya invandrare årligen.

Ännu mer absurt blir det när Matilda Ernkrans (S) anklagar Fransson för att "placerar sig på yttersta, yttersta högerkanten". För Ernkrans och många med henne är det bekvämt att avfärda SD som extremhöger, även om de i själva verket står för en typisk mittenpolitik, men anklagelsen blir i sammanhanget bara tramsig.

Att det från högerhåll finns mycket stöd för klimatskepticismen beror nämligen i korthet på att det finns företagare som tjänar stora pengar på att släppa ut koldioxid. SD står dock - till skillnad från till exempel Stureplanscentern - inte alls på storföretagens sida, det är snarare arbetarklassen som är deras fokusgrupp. Att försöka klumpa ihop SD:s kommentarer till den norska forskarrapporten med deras ställning i invandringsfrågor, och framställa detta som som bevis på en ideologi på den "yttersta, yttersta högerkanten" blir därmed bara intellektuellt bedrägeri.


*"Nya rön dämpar klimathot" presenterade DN nyheten då begav sig, SvD kontrade med "Klimathotet mindre än väntat".

1 kommentar:

 1. Tänk om all den energin som läggs på att svärta ner SD på alla möjliga och omöjliga sätt i stället las ner på verkliga problem .Det skulle bli en energivåg som kunde stänga ett kärnkraftverk.
  Det är dessutom helt meningslöst att svärta ner SD på det mästrande sättet,reaktioner på sånt blir oftast tvärtemot.Talar man till folk som om dom vore små barn som inget begriper blir reaktionerna därefter. man blir obstinat.Som nu är verkar det vara en tävlan om vem som kan göra ner partiet på fyndigaste sett. Gud vad urless man blir på den här sandlådan.
  Det är verkligen på tiden att media debattörer tar tag i dom verkliga samhällsproblemen än att stånga sig blodiga på SD. dom finns där hur mycket dom än skriker.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.