2013-02-04

Timbro Strikes Back!

Efter att Moderaterna börjar visa tecken på en viss tillnyktring i invandringsfrågan, tog det inte lång tid för den oheliga alliansen av media och näringsliv att gå till motattack.

"Skall inte de som flytt från krig få en chans att återförenas med sina anhöriga i Sverige?" frågade SVT:s Agenda dramatiskt Tobias Billström. "Har inte Sverige som ett av världens rikaste länder råd att hjälpa flyktingar?"

Det faktum att Sveriges årliga invandring på 111 000 personer räknat per capita är högre än något annat västlands dribblades bort direkt, trots Billströms försök att lyfta frågan. Ej heller fick tittaren någon kunskap om den verklighet med relativt få med egentliga flyktingskäl som gömmer sig bakom Agendas dramatiska formuleringar om flyktingar från krigszoner.

Näringslivet å sin sida går till motattack från ett annat håll. Efter att Annie Lööf och Stureplanscentern nu har fått backa i såväl väljaropinionen som från stora delar av sitt idéprogram (dock ej punkten om fri invandring), har man öppnat en ny front.

Svenskt näringslivs Stefan Fölster visade sig plötsligt hysa ett brinnande intresse för socialt utsatta människor. Genom att jämföra bruksorter på dekis med större och framgångsrika städer lyckas han med konststycket att "bevisa" att det är brist på invandrare som skapar arbetslöshet och sociala problem, snarare än för många.

Att inte ens ett land som USA lyckats få mer än hälften av somalierna i arbete väljer Fölster att ignorera, ja, han avfärdar till och med dylika resonemang som en "pseudodebatt". Likaså tycks den väldigt stora överrepresentationen i brottsstatistiken bland några av de största invandrargrupperna inte uppfylla Fölsters definition av "sociala problem".

Samtidigt väljer Svenskt näringsliv att presentera statistik som skönmålar situationen. SvD är inte sena att hänga på, och illustrerar situationen med en grekisk sjuksköterska, trots att sjuksköterskan i egenskap av grek är en EU-medborgare som omfattas av den fria rörligheten, och har väldigt lite att göra med den rekordstora asylinvandringen från länder som Somalia och Afghanistan där analfabetismen är långt över 50 procent.

Att de jobb som faktiskt ändå skapas, och som Svenskt näringsliv lyfter fram som goda exempel, ofta befinner sig i en gråzon mellan vita och svarta arbetstillfällen, lyfter man däremot inte fram, ej heller att de jobb som faktiskt ändå skapas bidrar till kraftig lönedumpning.

Det faktum att arbetslösheten har ökat trots att en kvarts miljon nya jobb har skapats under regeringen Reinfeldt leder såklart till accelererande bidragskostnader. Att detta i sin tur riskerar att urholka välfärdssystemens legitimitet ser Svenskt näringsliv gissningsvis inte som ett problem över huvud taget, det ser man som en fördel då det urholkar viljan att betala skatt och med lite tur inom kort leder till att Stureplanscenterns vision om en "ransonerad välfärd" blir verklighet.
SR1, SR2, SR3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Stefan Fölsters inlägg var det dummaste jag hört på länge.Vad är det för fel när man som han och många andra kniper ihop ögonen och stänger öronen för att slippa se verkligheten.Vad vill man vinna med det? Det borde vem som helst begripa att vi inte klarar att ta hit hela världen,för vem ska betala?och var finns jobben,var finns bostäderna?Måste vi höja skatterna?dra ner ytterligare i välfärden?( Centern var inne på det)Vi måste ha en sansad och vettig invandring och lägga vårt krut på dom som redan är här och som har fått uppehållstillstånd.Att det ska vara så svårt att förstå.Nu verkar det det mesta gå hej&hå.

  SvaraRadera
 3. Mona: Ja, Fölsters inlägg gjorde mig heligt förbannad. Sen har han kanske en och annan poäng i det, men att avfärda problemen med invandringen och kalla det "pseudodebatt" är bara trams.

  Att sedan det passar näringslivet som hand i handske med "integrationsreformer" som urholkad välfärd är väl det värsta av allt. Invandrarna blir använda som slagträn i ett försök att avveckla den svenska modelen. Och påhejade av Miljöpartiet och Vänsterpartiet(!) dessutom. Skrämmande.

  SvaraRadera
 4. Jo, han beskriver problem som finns på små orter och brukssamhällen och det är riktigt men att ställa det mot invandringsdebatten förstår jag inte.Om han tänker det skulle hjälpa med fler invandrare där så har han fel för det stora problemet där är brist på jobb.
  Men det jag vänder mig mot är att det ska krånglas,tjafsas,gå runt problemet som ändå alla som har något att tänka med måste förstå finns och som inte går att blunda för. All energi borde läggas på att lösa situationen och göra det bästa både för dom som har fått uppehållstillstånd och att vår välfärd inte urholkas mer än vad som håller ¨på att ske(och som sker i smyg,man tar en bit här och en bit där)Jobbar själv i vården och det enda som gäller är att spara och spara och återigen spara.Man kan undra vart pengarna som fanns förr har tagit vägen.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet inlägg och kommentar av Mona. Inte mycket att tillägga än att det det återstår att se om den moderata sk omsvängningen är mer än ord, jag tvivlar.

  SvaraRadera
 6. Ja Fölster ja .... den mest genomskinliga vinkling med statistik jag någonsin sett.

  SJÄLVKLART kan just vilken ort som helst med vilka boende som helst som förlorar jobben bli en ort med många socialbidragsberoende. Samma orter är också sk avfolkningsbygd. Vem f-n skulle tro på att det blivit bättre om det funnits fler invandrare (från vissa typer av länder ....) vilket just ni en integrationsexpert på SvD precis skrivit.

  Det är jobben stupid! (Fölster alltså)

  Håller med tidigare kommentarer om M's nya påstådda linje. Jag väntar med champagnen. Det tog två år för ngt så simpelt som åtgärder mot bilmålvakter. Det är snart två år sedan Ullenhag skulle titta på varför våra grannländer har så många färre ensamkommande 'barn'. Nada, än så länge. I den här takten .... stackars Sverige.

  /Läsare

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.