2014-12-09

Fridolin, Wallström och infantiliseringen av politiken


Det var ingen slump att Stefan Löfven före valet vägrade lämna besked om vilken politik som skulle råda om det rödgröna blocket vann valet. Socialdemokraterna skulle i så fall behöva kompromissa med såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet, och Löfven visste mycket väl om att detta var någonting som avskräckte medelklassväljarna.

När Stefan Löfven i torsdags höll presskonferens efter budgetnederlaget var det emellertid annat ljud i skällan, för bredvid Löfven stod Gustav Fridolin. "Tack statsministern" sade Fridolin grötmyndigt när han fick ordet, och förklarade därefter att den här gången hade Socialdemokraterna surrat sig vid Miljöpartiet. Tillsammans skulle man gå till val på vad man kallade för "en väldigt stark budget", det vill säga den budgetproposition man hade utformat tillsammans med Vänsterpartiet. Den budget som riksdagen precis hade röstat ned, och som därför inte kommer att gälla alldeles oavsett hur nyvalet går.

När DN några dagar senare lät göra en opinionsundersökning visade denna emellertid att endast smått osannolika två procent av väljarkåren tyckte att den nuvarande regeringskonstellationen var det bästa alternativet. I detta läge drabbades Socialdemokraterna uppenbarligen av kalla fötter.

"Vi går till val som ett eget parti", lät idag Margot Wallström meddela i något som gissningsvis var ett socialdemokratiskt försök att distansera sig från Miljöpartiet. Detta uppskattades uppenbarligen inte av den miljöpartistiska ledningen, varför Gustav Fridolin några timmar senare lät förklara att Wallström i själva verket hade menat någonting helt annat än vad det hade verkat som att hon menade.

Det är en talande att det var just Fridolin och Wallström som på detta sätt inför öppen ridå tydliggjorde sprickorna inom regeringen. Det är inte många ministrar som har framstått som professionella och trovärdiga under regeringens korta tid vid makten – måhända utgör Peter Hultqvist det enda undantaget från regeln – men Fridolin och Wallström har framstått som direkt infantila.

Gustav Fridolin är ministern som lade upp en pinsam film på Youtube, i vilken han talade till Sveriges lärare som om vore de barn. Gustav Fridolin är politikern som, tillsammans med den närmast rabiata Åsa Romson, står för en direkt världsfrånvänd linje i invandringsfrågan. Gustav Fridolin är också ministern som stod och nickade allvarligt på en presskonferens under vilken statsministern talade om viktiga frågor.

Istället för att framstå som statsmannamässig framstod han som en praoelev som, efter att fått testa arbetsplatsens arbetskläder, nu var uppfylld av sin egen viktighet. Förnumstigt förklarade han hur man på skolorna nu skulle diskutera det inträffade. Man kunde riktigt se en tankebubbla ovanför Fridolin huvud, i vilken förtvivlade lågstadieelever med gråten i halsen frågade fröken varför ondingarna hade kommit och förstört för den snälle farbror Gustav.

Margot Wallström, å sin sida, är inte bara ministern som först tjänade tiotals miljoner utan att betala skatt, för att därefter i valrörelsen påstå att regeringen hade "begått ett väpnat rån" och att "vi" minsann inte bara är "individer som är intresserade av lite mer i plånboken".

Under Margot Wallströms ledning har utrikespolitiken allt mer kommit att framstå som ett lågstadiefirande av FN-dagen, komplett med I natt jag drömde. Förnumstigt har Wallström förklarat att det ukrainska folket inte borde fira sin egen självständighetsdag. I någon sorts rekord i plattitydaktivism har Wallström inte bara förklarat att Sverige "ska ha en feministisk utrikespolitik". Under Wallströms ledarskap har dessutom UD:s Twitterflöde fyllts av floskulösa utspel om Nelson Mandela, feminism och nedrustning. Det hela har inte gått utländsk media förbi.

Genom sina insatser har Margot Wallström och Gustav Fridolin lyckats med konststycket att få en redan pinsam regering att inte bara framstå som inkompetent, utan också som naiv, infantil och direkt enfaldig.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Sk1, NSk1, LT1, LT2, BT1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2

3 kommentarer:

 1. Bästa du skrivit

  SvaraRadera
 2. Ja,den nuvarande regeringen gör verkligen vad de kan för att rasera förtroendet för politiken. En mumlande statsminister,en skolpojke till skolminister,en vice statsminister och miljöpartist som skitar ner miljön med giftfärg och häller ut gråvattnet direkt i havet och en utrikesminister som skämmer ut sig på alla möjliga sätt.
  För övrigt förstår jag inte varför så många blev glada när Wallström kom tillbaka til svensk politik. Vad har den människan någonsin åstadkommit ?

  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.