2015-05-18

Ett parti utan svar

"[D]et är oroande att många väljer ett parti som inte har svar", kommenterade idag Carin Jämtin opinionsläget i allmänhet och stödet för Sverigedemokraterna i synnerhet. Det är en formulering som vore skrattretande om det inte vore för att de faktiska omständigheterna snabbt får varje eventuell tendens till skratt att fastna i halsen.

Det parti Jämtin representerar har inga svar på någonting över huvud taget. Det parti Jämtin representerar famlar sig genom den politiska verkligheten likt ett synskadat fyllo. Det parti Jämtin representerar har inga svar på hur Sveriges status som landet med västvärldens sämsta förmåga till integration skall kunna avhjälpas. Det parti Jämtin representerar har inga svar på hur Sveriges 55 no go-zoner till utanförskapsområden åter skall kunna bli en del av Sverige.

Det parti Jämtin representerar vill belöna "svenskar" som halshugger, våldtar och fördriver människor i Mellanöstern med bostäder, jobb och bidrag. Det parti Jämtin representerar hoppas få fler svenskar i arbete genom att både börja straffbeskatta arbete ännu hårdare idag och genom att samtidigt göra det mer lönsamt att leva på bidrag. Det parti Jämtin representerar har i ett utslag av vulgärpopulism lovat att den svenska arbetslösheten inom några år skall ha blivit EU:s lägsta, trots att närmast allt detta parti gör istället bidrar till att höja den redan höga arbetslösheten.

Det parti Jämtin representerar är en vilsen maktkoloss som idag saknar såväl visioner som företrädare med ett minimum av kompetens. Det parti Jämtin representerar blundar för praktiskt taget alla angelägna samhällsfrågor, men finner däremot den perifera symbolfrågan om sammansättningen i börsbolagens styrelser så akut att man häromdagen hotade med att tvångsupplösa företag som inte utser de styrelser som skall förvalta privat egendom på det sätt som staten vill.

Det parti Jämtin representerar har fortsatt den förra regeringens huvudlösa politik att låta ett litet men utopistiskt och populistiskt Södermalmsparti diktera invandringspolitiken. Det parti Jämtin representerar är ett parti som står och rullar tummarna samtidigt som bostadsmarknaden går mot en krasch som riskerar att få 90-talskrisen att blekna i jämförelse. Det parti Jämtin representerar har hunnit med att såväl välja in en islamist i sin partistyrelse som att låta en annan islamist bli bostadsminister.

Det parti Jämtin representerar har i brist på egna visioner låtit identitetspolitikens bindgalna fanatiker få utforma en allt större del av partiets politik. Det parti Jämtin representerar uppvisar en så total brist på förmåga att prioritera att det samtidigt som det låter jihadresorna, förortskrigen och markockupationerna få fortsätta ostört gör en stor sak av att slå ned på gårdsförsäljning av vin och att hota med att börja reglera svenskarnas matvanor.

Socialdemokraterna är inte bara ett parti utan svar. Socialdemokraterna är idag ett skämt till parti, en populistisk, makthungrig och klåfingrig maktmaskin som å ena sidan är mer än villig att trampa på medborgarnas frihet men å den andra inte förmår ta tag i ett enda av de akuta problem Sverige står inför.

Det parti som enligt Jämtin "inte har svar" på dessa frågor har faktiskt svar på några av dem. Man behöver inte gilla dessa svar, men likväl är dessa svars existens ett faktum. Socialdemokraterna, däremot, utgör idag själva sinnebilden för ett parti utan svar. Det är inte sten Carin Jämtin kastar i det glashus där hon sitter, det är handgranater.

Läs även:
Anybody, Fröjdh, Antonsson, Ingångsvärden
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Re1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ab1, Ab2, SR1, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, SMP1, SMP2